Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( επιχείρηση "κάθαρση στις δεκο" :: 18/1/2006 20:11:18) 

Επιχείρηση "κάθαρση στις ΔΕΚΟ"

Ο καθορισμός του πλαισίου εξυγίανσης δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει και η πολιτική βούληση

Οι ΔΕΚΟ, από τη σύστασή τους και εντεύθεν, αποτέλεσαν κομματικό τσιφλίκι. Ακόμη και παλαιότερα. Πριν λάβουν το χαρακτηρισμό τους ως Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (με την ένταξή τους στο χρηματιστήριο μετατράπηκαν βέβαια σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, καθώς πώς θα μπορούσε μία επιχείρηση, που η εταιρική ηθική της επιβάλλει την επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, να είναι κοινής ωφέλειας;).

Στις ΔΕΚΟ η εκάστοτε κυβέρνηση μπορούσε (το επιθυμούσε τουλάχιστον) να διορίζει τους κομματικά αρεστούς της, προκειμένου να ξεπληρώσει τους "αγώνες" τους. Ακόμη και με την εγκαθίδρυση του θεσμού του ΑΣΕΠ (που σαφώς βελτίωσε την κατάσταση) δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι προσλήψεις από το "παράθυρο" έλειψαν, καθώς οι εκάστοτε υπουργοί φρόντιζαν με το τέχνασμα των έκτακτων και των συμβασιούχων να ικανοποιούν τις πιέσεις της βάσης. Με την τακτική αυτή φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Να ομιλούμε για ΔΕΚΟ υπερχρεωμένες, που επιβαρύνουν σημαντικά τον ούτως ή άλλως ασθμαίνοντα κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ζημίες τους ανέρχονται στο ποσό των 274 εκατ. ευρώ (ρεπορτάζ στη σελίδα 41), ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται και ως τις προοπτικές επιβίωσής τους, τη στιγμή μάλιστα που τα μονοπωλιακά καθεστώτα, στα οποία γιγαντώθηκαν (στην πλάτη βεβαίως των καταναλωτών), εκ των πραγμάτων εκλείπουν σταδιακά.

Οι χθεσινές αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής, οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, θα έλεγε κανείς ότι διακρίνονται από καλές προθέσεις. Τα όρια των απολαβών των προέδρων δεν θα ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ, άρα εκλείπει η πρόκληση των παχυλών αμοιβών, ενώ στα θετικά εγγράφεται η κατάρτιση του χάρτη των υποχρεώσεων των ΔΕΚΟ προς τους πολίτες. Ακόμη, οι υπουργοί πρέπει να συγκεντρώσουν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Τα στοιχεία αυτά βεβαίως και υπάρχουν. Οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων δημοσιεύονται και αλίμονο αν τώρα περιμένουν οι υπουργοί να συλλέξουν την πληροφόρηση. Αυτό που χρειάζεται, για να σταματήσει να φορτώνεται στην πλάτη του ο πολίτης τις επιλογές των κυβερνώντων, είναι η πολιτική βούληση. Το πλαίσιο καθορίστηκε. Θα περιμένουμε να δούμε και την εφαρμογή του.