Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( κοινωνία στα πρόθυρα κρίσης :: 12/1/2006 19:48:00) 

Κοινωνία στα πρόθυρα κρίσης

Η αποβιομηχάνιση διογκώνει τα ποσοστά ανεργίας, βυθίζοντας τη Βόρεια Ελλάδα σε διαρκή κρίση

"Εργάζομαι στη Βιομηχανία Λιπασμάτων 31 χρόνια. Εδώ πέρασα όλη μου τη ζωή", έλεγε προ διημέρου στη "Μ" ο Γιώργος Σεϊρικίδης. Ένας απλός άνθρωπος, μεσήλικας, που δεν θα έχει ποτέ τη "τύχη" να φιλοξενηθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα. Κι αν συμβεί, θα είναι φευγαλέο, για να εκμεταλλευτούν τα "μηχανάκια" της τηλεθέασης τη συγκινησιακή φόρτιση, αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκαλεί το αδιέξοδο της ανεργίας. Ο Γιώργος Σεϊρικίδης δεν είναι μόνος του. Στο πλευρό του είναι άλλοι 550 περίπου εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, που θα βρεθούν στο δρόμο, καθώς το εργοστάσιο κλείνει. Και δεν το κλείνει κάποιος ξένος επενδυτής, που θα αναζητήσει σε άλλη χώρα προσοδοφόρο έδαφος για τα κεφάλαιά του, ούτε Έλληνας επιχειρηματίας που στρέφεται προς τη Βαλκανική, προκειμένου να εξασφαλίσει φθηνότερα εργατικά και χαλαρότερο νομοθετικό πλαίσιο. Σε ελεγχόμενες από το δημόσιο τράπεζες ανήκει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, που το συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον λειτουργίας επενδύσεων, που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, τις αναγκάζει να προχωρήσουν σε λουκέτο.

Δεν πρόκειται φυσικά για τη μοναδική περίπτωση. Σήμερα στη Νάουσα συγκαλείται ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί στην περιοχή το λουκέτο στις κλωστοϋφαντουργικές μονάδες. Για την περιοχή αναμένεται να καταρτιστεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Τα σεμινάρια και η επανακατάρτιση βέβαια μόνο μεσομακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσουν, ενώ οι ανάγκες των εργαζομένων δεν παίρνουν αναβολή.

Η Θεσσαλονίκη ταλαιπωρείται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, από τα υψηλότερα στην Ελλάδα. Μακεδονία και Θράκη βλέπουν παραγωγικές μονάδες να κλείνουν και θέσεις εργασίας να χάνονται. Την ώρα που περιφερειακή ανάπτυξη αποτέλεσε μία εκ των δεσμεύσεων της κυβέρνησης, που δεν μπορεί όπως να υλοποιηθεί, όταν τα κίνητρα είναι πενιχρά, όταν το κράτος παραμένει αθηνοκεντρικό, αποθαρρύνοντας τα επενδυτικά σχέδια. Η αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η αποβιομηχάνιση αντιμετωπίζεται μόνο με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε τα επόμενα εγκαίνια της ΔΕΘ για να εξαγγελθεί…