Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( σε ρόλο πιλάτου η χαριλάου τρικούπη :: 17/1/2006 23:21:03) 

Συστάσεις απηύθυνε -προς το παρόν- προς τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σε ρόλο Πιλάτου η Χαριλάου Τρικούπη

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Του ΝΙΚΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

Περίπου πέντε ώρες διήρκεσε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη για τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, αλλά καπνός από την καμινάδα της Χαριλάου Τρικούπη δεν βγήκε…

Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι πέντε βουλευτές Θεσσαλονίκης, τα κορυφαία κομματικά στελέχη, καθώς και οι Θανάσης Τσούρας, Γιώργος Ανωμερίτης και Πέτρος Ευθυμίου, συνέστησε να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων στη νομαρχιακή επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης από πλευράς της, αφού όμως προηγουμένως αξιολογηθούν τα στοιχεία και οι προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη.

Χωρίς γραμμή

Το πρώτο συμπέρασμα από τη χθεσινή διαδικασία, σύμφωνα με κοινοβουλευτικό στέλεχος, είναι πως η Χαριλάου Τρικούπη προσήλθε στη σύσκεψη χωρίς συγκεκριμένη γραμμή. "Θορυβήθηκαν από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά φάνηκαν ανέτοιμοι να δώσουν λύσεις", επισημάνθηκε. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως "η κόντρα σας έχει πάρει διαστάσεις, θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι", προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "παρόμοια γεγονότα συμβαίνουν και σε άλλες οργανώσεις".

Αγεφύρωτο το χάσμα

Σύμφωνα, ωστόσο, με συγκλίνουσες εκτιμήσεις δύο εκ των συμμετεχόντων βουλευτών, "το χάσμα εξακολουθεί να παραμένει αγεφύρωτο". Οι ίδιοι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει "γενναία πολιτική παρέμβαση", η κατάσταση θα εκτραχυνθεί. Η παρέμβαση αυτή μπορεί να είναι είτε κατάργηση της υπάρχουσας γραμματείας και εκλογή νέας από την Ν.Ε., είτε παραίτηση και του συντονιστή, κ. Δημήτρη Τσαβδαρίδη, και εκλογή νέων οργάνων από τη βάση του κόμματος.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως και οι κ.κ. Τσαβδαρίδης και Κριθαρίδης, υποστήριξαν ότι τα προβλήματα δεν είναι ανυπέρβλητα. Κατηγόρησαν τα τέσσερα μέλη της γραμματείας (Βογιατζοπούλου, Κουρίδη, Κουρτίδη και Βασιλάκη) ότι δεν επιτρέπουν με την τακτική τους στον κ. Τσαβδαρίδη να λειτουργήσει τα όργανα και τους κάλεσαν, αν δεν μπορούν να συνεργαστούν με τον συντονιστή, να παραιτηθούν.

Ο κ. Χάρης Καστανίδης είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως "αν νομίζουμε ότι το πρόβλημα είναι οι τέσσερις, ας παραιτηθούν και να δούμε πού θα πάει η κατάσταση", ενώ ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης είπε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθεί και ο συντονιστής της Ν.Ε.

"Δεν παράγουν πολιτική"

Η κ. Χρύσα Αράπογλου επισήμανε ότι τα όργανα δεν συνεδριάζουν, δεν παράγουν πολιτική, ούτε κάνουν αντιπολίτευση. Οι τέσσερις, από την πλευρά τους, τόνισαν πως η Ν.Ε. έχει να συνεδριάσει 2,5 μήνες, η δε περιφερειακή από το φθινόπωρο. "Εάν είναι έτσι τα πράγματα", παρενέβη ο κ. Ανωμερίτης, "τότε υπάρχει και καταστατικό θέμα".

Η υπόθεση, όπως επισήμαναν πολλά από τα στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, αναμένεται να έχει συνέχεια. Είτε κάποια μορφής παρέμβαση της Χαριλάου Τρικούπη, είτε με τη συνέχιση των "εχθροπραξιών" στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα δραματική κατάσταση.