Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Χρονογράφημα

( ο πουλολόγος :: 17/1/2006 18:54:22) 

Ο Πουλολόγος

Γράφει ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Η γρίππη των πτηνών (ή των πουλιών - αν το εννοείτε ερωτικώς) και η αδυναμία αντιμετώπισής της παραπέμπει στον Μπρέχτ:

" Με τις τίγρεις και τα λιοντάρια τα βγάλαμε πέρα μας έφαγαν, όμως, οι κοριοί".

Αλλά παραπέμπει - κυρίως - στον Πουλολόγο, βυζαντινό ποίημα 668 στίχων που γράφτηκε μάλλον κατά τον 13ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη, από άγνωστο ποιητή . Είναι ποίημα σατιρικό, ηθικοδιδακτικό, φυσιογνωστικό (συνοδεύοταν από εικόνες) που σαρκάζει την βυζαντινή βασιλική αυλή, τους φράγκους, τους εβραίους, τους βούλγαρους και την κοινωνική πόζα διαφόρων αξιωματούχων της εποχής.

Η Υπόθεση είναι απλή: ο αετός (βασιλιάς των πτηνών) παντρεύει το παιδί του και καλεί στο γάμο όλα τα πτηνά. Τα πουλιά σε λίγο ξεχνούνε που βρίσκονται κι αρχίζουνε το ένα να βρίζει και να σατιρίζει το άλλο και να επαινεί τα προσόντα του εαυτού του.

Το κείμενο είναι έξοχο - λέει, ας πούμε ο καρκατζάς ( η φραγκόκοτα) εναντίον της κότας που αυτές τις μέρες μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα:

Ο καρκατζάς απήρξατο υβρίζειν το ορνίθιν:

"Ορνίθιν κουρνομύλαον και μυξοσκατοφάγον πολιτική αδιάντροπε με το πολύν φουκάριν οπού πορνεύεις φανερά μάλλον με τους υιούς σου τσαννή, κοπελορίκτουσα, πόρνη, θυγάτηρ πόρνης κύρην και υιόν να πολεμείς να σπαθοκαταλυούνται τα αίματα να τρέχουσιν τα ομμάτια τους να βγαίνουν και, απλώς ειπείν, πανάχρηστε, τι θέλεις εις τον γάμον…"

"Κουρνομύαλον" σημαίνει ηλίθιο - αλλά πιο μεγάλη σημασία έχει εδώ η λέξη "πολιτική" που σημαίνει: πόρνη, εταίρα.

"Φουκάρι" είναι το κόκκινο χρώμα. "Τσαννή" σημαίνει επίσης πόρνη - ενώ το "κύρην και υιόν να πολεμείς" εννοεί τις κοκορομαχίες μεταξύ αρσενικών.

Προφανώς "ορνίθιν" εννοεί εδώ μάλλον κάποιες φιλάρεσκες κυρίες της αυλής, μπουρούχες, με μυαλό κότας - τις λέμε και σήμερα: κότες.

Ο Μάνος Χατζιδάκις αποκαλούσε την ΕΡΤ "Ορνιθοκομείο".

Επομένως η Ιστορία συνεχίζεται κανονικά - τα κοτέτσια ποτέ ούτε οι πετεινοί κι οι κοκορομαχίες και οι παραθυρομαχίες.

Η παράδοση είναι μεγάλη στην Ελληνική Γραμματεία: Αίσωπος, τα αριστοτελικά "Περί τα ζώα ιστορίαι", του Τιμόθεου από τη Γάζα ( 491-516 μ.Χ) "Περί ζώων τετραπόδων θηρίων των παρ' Ινδοίς και Αιγυπτίοις και όσα τρέφει Λιβύη και περί ορνέων ξένων και αλλοκότων και όφεων". Στον 13ο αιώνα ο γιατρός Δημήτριος ο Πεπαγωμένος έγραψε το "Περί ιεράκων ανατροφής" ένα "Κυνοσόφιον" κ.α. Επίσης το "Παιδιόφραστος διήγησις των ζώων και τετραπόδων" και άλλα που μεταγγίζονται στον δυτικό μεσαίωνα κι από κεί στον Ντίσνευ, στα "Εκατόν δέκα σκυλιά της Δαλματίας" και σε πολλά σύγχρονα ονόματα, όπως στο "Αλογοσκούφης".

Βόλτα στο Θερμαϊκό

Πελεκάνοι σε μία βόλτα στα ήρεμα νερά του Θερμαϊκού, με φόντο τον Πύργο το Λευκό. Πελεκάνοι σε αναζήτηση τροφής, μακριά από γρίπη των πτηνών και τηλε-υστερίες που μας οδηγούν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Σάκης Τζακόπουλος Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ "Καλό είναι να γίνει ένας επανασχεδιασμός, ωστόσο υπάρχουν φορείς που πρέπει να καταθέσουν την άποψή τους για το εγχείρημα (ανάπλασης της ΔΕΘ).

Δημήτρης Μπακατσέλος. πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ Πόσο λογικό είναι, ενώ η εταιρία διαθέτει οικόπεδο 184 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, να ζητείται να μετακινηθεί σε οικόπεδο ξένης ιδιοκτησίας;