Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ελλάς - ρωσία συμφωνία :: 6/2/2006 20:19:18) 

Ο Π. Μολυβιάτης ευχαρίστησε τον Σεργκέι Λαβρόφ για τη συνεπή υποστήριξη της Ρωσίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κοινή στάση των δύο χωρών σε σειρά θεμάτων διεθνούν ενδιαφέροντος διαπιστώθηκε στη συνάντηση Μολυβιάτη Λαβρόφ

Ελλάς - Ρωσία συμφωνία

Τις ταυτόσημες απόψεις Ελλάδας - Ρωσίας για σειρά ζητημάτων διεθνούς ενδιαφέροντος, ανάμεσά τους και το Κυπριακό, διαπίστωσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρος Μολυβιάτης και Σεργκέι Λαβρόφ, στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα για την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος τόσο στο Κυπριακό όσο και στις εξελίξεις στο Κοσόβου τόνισε ότι η λύση που θα δοθεί και στα δύο αυτά ζητήματα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με έξωθεν επιβολή. Παράλληλα επισήμανε ότι στις σχετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν από τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "διαφορετικά, όταν τα μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να ενεργούν μεμονωμένα, δεν βγαίνει τίποτα". Από την πλευρά του ο Π. Μολυβιάτης ευχαρίστησε το Ρώσο ομόλογό του για τη συνεπή υποστήριξη της Ρωσίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο κ. Λαβρόφ διαπίστωσε τη σύμπτωση ή τουλάχιστον μεγάλη εγγύτητα των απόψεων Ελλάδας - Ρωσίας και σε άλλα διεθνή ζητήματα, όπως είναι το Μεσανατολικό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αλλά και για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Για το τελευταίο ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι το τελικό καθεστώς του Κοσόβου πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και διαλόγου και όχι επιβολής ή εξαναγκασμού, πρέπει να σέβεται τις αξίες της διεθνούς κοινότητας και να ενισχύει τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Λαβρόφ κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας ότι δεν αποκλείονται επιθέσεις κατά του Ιράν. "Είναι καλό να μην κάνουμε προφητείες ή διάφορες προβλέψεις και δεν χρειάζεται να διατυπώνονται ποικίλες απειλές", είπε και πρόσθεσε ότι η χρήση βίας μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Υπενθύμισε τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζ. Στρο, ο οποίος απέκλεισε πλήρως το ενδεχόμενο επιθέσεων και τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι "είναι σημαντικότατο τώρα να απαντηθούν τα ερωτήματα που η Επιτροπή έχει θέσει στους Ιρανούς".

"Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο και βασίζονται στο γερό θεμέλιο της ειλικρινούς φιλίας και των ιστορικών δεσμών που είναι πολύ παλιοί", δήλωσε ο Π. Μολυβιάτης, για να τονίσει στη συνέχεια τις δυνατότητες της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και κυρίως της ενέργειας, ένα τομέα στον οποίο και οι δύο υπουργοί απέδωσαν βαρύνουσα σημασία.

Ενεργειακά δίκτυα

"Εξετάσαμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο θέμα της παροχής αερίου, της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα" ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, μίλησε για τον ιδιαίτερο ρόλο της χώρας μας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή στην υπό "απελευθέρωση" ελληνική αγορά ενέργειας. Ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε, επίσης, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος μίλησε για τις ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις των δύο λαών, αλλά και για τις εποικοδομητικές επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών.