Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( στην κόψη του ξυραφιού :: 29/1/2006 18:45:54) 

Η πρωτοβουλία του Π. Παναγιωτόπουλου να συγκαλέσει την Επιτροπή έπειτα από πρόταση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου είχε πυροσβεστικό χαρακτήρα. Όμως οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης φόρτισαν περισσότερο το κλίμα (φωτ. αρχείου).

Συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης για να γεφυρώσει το χάσμα εργαζομένων- εργοδοτών

Στην κόψη του ξυραφιού

Στη σκιά του φημολογούμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης συγκαλεί σήμερα την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων. Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα είναι η πρώτη από την άνοιξη του 2004 και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε βαρύ κλίμα, καθώς η συζήτηση των κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει πάρει επικίνδυνη κλίση και τα συνδικάτα απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Φεβρουάριο. Η πρωτοβουλία του Πάνου Παναγιωτόπουλου να συγκαλέσει την Επιτροπή έπειτα από πρόταση του Χρήστου Πολυζωγόπουλου είχε στην αρχική της φάση πυροσβεστικό χαρακτήρα. Όμως οι διερευνητικές επαφές που πραγματοποίησε μέσα στην περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης φόρτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Αιτία η επιστολή του ΣΕΒ, που επανέφερε στην ατζέντα των εργασιακών θεμάτων σειρά αιτημάτων που προβάλλουν οι βιομήχανοι τα τελευταία χρόνια. Αιτήματα που αφορούν την απελευθέρωση των απολύσεων, τη θέσπιση νέων κινήτρων για προσλήψεις, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και τον περιορισμό της εμβέλειας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέσα από τη σύναψη τοπικών συμφώνων απασχόλησης σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας. Η επιστολή του ΣΕΒ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της ΓΣΕΕ, που ζητά από την κυβέρνηση να συνδέσει τις επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την απαγόρευση απολύσεων, την εφαρμογή 35ωρης εργασίας και την αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς. Με άλλα λόγια τα συνδικάτα απέναντι στην "πρόκληση" του ΣΕΒ απάντησαν με το σκληρό διεκδικητικό πλαίσιό τους και μετέτρεψαν τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής σε πεδίο αντιπαράθεσης και επίδειξης της δυναμικής τους. Το θέμα προκάλεσε και ενδοκυβερνητική κρίση, περιορισμένης βέβαια εμβέλειας. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής οι κύριοι Αλογοσκούφης και Παναγιωτόπουλος συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις, χωρίς να μπορέσουν να βρουν τη χρυσή τομή. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να τάχθηκε υπέρ του γενικού πλαισίου των προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΒ, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης έκανε ξεκάθαρο ότι δεν συζητά -στην παρούσα φάση- την κατάργηση ή την αύξηση του ορίου των απολύσεων. Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, που την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2006 θα ανοίξει ο φάκελος του ασφαλιστικού, στηρίζει σχεδόν ανοιχτά τις θέσεις του ΣΕΒ στο διάλογο για τη νέα ΕΓΣΣΕ, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη θέση του υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο προσπαθεί να πετύχει μία συμφωνία που θα ικανοποιήσει εργαζόμενους και εργοδότες, όπως είχε πράξει και στην προηγούμενη διετή ΕΓΣΣΕ το 2004. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει -κατά έναν τρόπο- γραμμή στους εργοδοτικούς φορείς για τις αυξήσεις στους μισθούς, ανακοινώνοντας ότι στις προβληματικές ΔΕΚΟ δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Δεν καταθέτει τα όπλα η ΓΣΕΕ

Ο κ. Αλογοσκούφης φέρεται να έχει ζητήσει από τον κ. Παναγιωτόπουλο να ξεκαθαρίσει στα συνδικάτα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους κυβερνητική παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε η ηγεσία της ΓΣΕΕ να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς να απορρίπτει τις προτάσεις του ΣΕΒ. Τα μηνύματα έχουν φτάσει στην ηγεσία των συνδικάτων, αλλά, όπως θα φανεί και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, η ΓΣΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει τόσο εύκολα τα όπλα.