Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( συνδέει το κυπριακό με την ένταξη της τουρκίας :: 9/1/2006 20:24:33) 

Συνδέει το Κυπριακό με την ένταξη της Τουρκίας

Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες με τον Κύπριο ομόλογό του στην Λευκωσία

Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε χθες ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ (Karel De Gucht) σε δηλώσεις του ύστερα από συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου στη Λευκωσία.

Ο Βέλγος υπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είπε επίσης πως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτόκολλο της Άγκυρας για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Για το θέμα των δύο κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους (του χρηματοδοτικού και του απευθείας εμπορίου) εξέφρασε την ευχή να εξευρεθεί λύση, προτείνοντας πρώτα την εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού και μετά τη συζήτηση πάνω στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως δεν προγραμματίστηκε ούτε θα λάβει χώρα συνάντηση του ιδίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Βέλγος υπουργός έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, γνωστός για τις επιφυλάξεις του σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., διαβεβαίωσε χθες πως η πόρτα μένει ανοικτή για την Άγκυρα, έστω και αν οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες.

«Η πόρτα παραμένει ανοικτή, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά τη συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες», δήλωσε ο καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία έκανε δηλώσεις σχετικά με την εξάμηνη αυστριακή προεδρία της Ε.Ε.

Ο καγκελάριος επέμεινε στην ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δοθεί στην ικανότητα της Ε.Ε. να απορροφήσει την Τουρκία. «Δεν πρέπει να παραφορτώσουμε την Ευρώπη», δήλωσε, προσθέτοντας πως δεν ήταν φρόνιμο να «καθοριστεί μια ημερομηνία για το τέλος των διαπραγματεύσεων πριν ακόμη αυτές αρχίσουν».