Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( τριαντα χρονια απο την απωλεια ) 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ

Κοινοβουλευτικό μνημόσυνο για το Γέρο της Δημοκρατίας

ΑΘΗΝΑ.-

Με μια σεμνή τελετή, η Βουλή τίμησε χθες τη μνήμη του Γεωργίου Παπανδρέου, του Γέρου της Δημοκρατίας, όπως πέρασε στην Ιστορία, και άφησε την τελευταία του πνοή την 1η Νοεμβρίου του 1968, ακριβώς πριν από τριάντα χρόνια.

"Ο κύκλος της ζωής του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνει το μεγαλείο και την αθλιότητα του σύγχρονου ελληνισμού και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική για την αύξηση του μεγαλείου και τον περιορισμό της αθλιότητας", τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.

Ως μία από τις σημαντικότερες πολιτικές φυσιογνωμίες της χώρας, χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, σημειώνοντας ότι "με την ενεργό και αδιάλειπτη παρουσία του και με το συγκροτημένο και άμεσο πολιτικό λόγο του σφράγισε τα κρισιμότερα χρόνια της νεότερης ιστορίας μας".

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην προσφορά του Γ. Παπανδρέου στον τομέα της παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι επί πρωθυπουργίας του, το 1964, θεσμοθετήθηκαν η εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλους τους Έλληνες και η δωρεάν παιδεία για όλες τις βαθμίδες, δύο θεσμοί που έγιναν αργότερα συνταγματικοί και ισχύουν μέχρι σήμερα.

Εμπνευσμένο ρήτορα και μεγάλο δημοκράτη αποκάλεσε τον Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι υπήρξε αντίπαλος κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, οποιουδήποτε χρώματος.

Όπως είπε, ο πολιτικός του λόγος είχε ιδιαίτερη αξία, ένας πολιτικός λόγος που ξεπερνά κατά πολύ την εποχή του. Πολιτικοί όπως ο Γ. Παπανδρέου, παρατήρησε ο κ. Καραμανλής, σφράγισαν την πολιτική μας ιστορία με θέσεις και απόψεις οι οποίες διεύρυναν τις ατομικές επιλογές, τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Ανεξαρτήτως κομματικής στέγης, ανήκε σε ευρύτερο πολιτικό χώρο, είναι ο χώρος που στην εποχή μας θα ονομάζουμε μεσαίο χώρο, μακριά από άκρα και ακρότητες. Αν εμείς ανήκουμε στο χώρο αυτό, επιβεβαιώνεται ή διαψεύδεται από την καθημερινή μας πρακτική", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Για τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, ο Γ. Παπανδρέου "είχε την ξεχωριστή ικανότητα να απορροφά και να εκτονώνει τους κραδασμούς και τη δυναμική που δημιουργούσε η λαϊκή πάλη. Στις εκλογές του 1952 μεταπήδησε στο κόμμα του Παπάγου, προφανώς επειδή σκέφτηκε 'τι Πλαστήρας, τι Παπάγος'".

Ως υποστηρικτή του Βενιζέλου και του Παπαναστασίου, κήρυκα της αβασίλευτης δημοκρατίας, κοινωνιστή, ιδεολόγο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, στοχαστή του ελληνισμού και της πολιτιστικής παράδοσης, δημοτικιστή και υπερασπιστή των δημοκρατικών ελευθεριών περιέγραψε τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, τόνισε ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι ο πολιτικός που συνέδεσε όσο λίγοι το όνομά του με τους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ελευθερία. "Το πάθος του για δημοκρατία και ελευθερία", πρόσθεσε, "το ισομοίραζε με το άλλο πάθος του, για την παιδεία και τον πολιτισμό. Σπάνιας μόρφωσης και καλλιέργειας, προσωπικότητα με δύναμη οραμάτων, ανιδιοτελής και γενναίος, με περίσσευμα καρδιάς και μεγαλείο ψυχής, σφράγισε όσο λίγοι την εποχή του".