Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αντιπολιτευτικές βόμβες και οικεία... βέλη ) 

ΔΡΙΜΥ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αντιπολιτευτικές βόμβες και οικεία… βέλη

Σκληρή κριτική άσκησαν, σχεδόν σε παράταξη, οι βουλευτές όλων των πτερύγων της αντιπολίτευσης, ενώ αιχμές άφησαν και αρκετοί βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ- Πεσμένο το ηθικό του κυβερνώντος κόμματος, αφού σύμφωνα με τις γενικές εκτιμήσεις ο πρωθυπουργός έχασε την προχθεσινή μάχη των εντυπώσεων από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δέχθηκε σκληρή κριτική από τους προέδρους των άλλων κομμάτων

ΑΘΗΝΑ.-

Το βαρύ κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που προκλήθηκε από την, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένη ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν περισσότερο από εμφανές και χθες, δεύτερη μέρα της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ενδεικτικές του κλίματος ήταν τόσο οι απουσίες πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και οι απολογητικού τόνου παρεμβάσεις τους.

Ο κ. Παπαντωνίου… προσπάθησε

Τις αρνητικές εντυπώσεις από την πρωθυπουργική ομιλία επιχείρησε να διασκεδάσει χθες, ο "μονίμως αισιόδοξος" υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος κατέβαλε προσπάθειες να πείσει τη βουλή ότι "όλα βαίνουν καλώς", χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το ίδιο "παγωμένοι" άκουγαν τον κ. Παπαντωνίου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να παραθέτει αριθμούς και οικονομικούς δείκτες για να εισπράξει μερικά χλιαρά χειροκροτήματα.

Η "μονομαχία" Καραμανλή - Σημίτη

Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και τη νύχτα της Κυριακής, όταν ο κ. Σημίτης σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του δεν χειροκροτήθηκε ούτε μια φορά, παρά μόνο στην ολοκλήρωσή της και μόνο από τους μισούς περίπου εκ των παρισταμένων βουλευτών του κόμματός του.

Για τις εκλογές

Με έκπληξη οι βουλευτές άκουγαν τον πρωθυπουργό να εμμένει στις επιλογές της κυβέρνησής του, παρά το σαφές μήνυμα των πρόσφατων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση: "Κανένα βήμα πίσω, κανένας συμβιβασμός στην προσπάθεια για μια ισχυρή Ελλάδα. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε το συμφέρον της χώρας, το συμφέρον του λαού, στον καιροσκοπισμό αντιφατικών συνθημάτων της αντιπολίτευσης".

Την απάντηση την έδωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι κέρδισε και τη μάχη των εντυπώσεων. "Ο πρωθυπουργός έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία. Οι πολίτες ζητούν το νέο να συγκρουσθεί με το σημερινό παρακμιακό κράτος για ένα νέο ξεκίνημα".

Για τα εθνικά θέματα

Ο κ. Σημίτης απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα εθνικά θέματα γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καραμανλή να επισημάνει - χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του- ότι "επί των ημερών του σημερινού πρωθυπουργού αποθρασύνθηκε η Τουρκία και ότι η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση τα εθνικά".

Για την ΟΝΕ

Ο πρωθυπουργός ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο θέμα της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, διαβεβαιώνοντας, χωρίς ωστόσο πειστικό τρόπο, ότι αν συνεχισθεί "αταλάντευτη η πολιτική της κυβέρνησης, η Ελλάδα του 2000 θα έχει επιτύχει την ένταξή της ως το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ".

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί υπονομεύει στην πράξη την πορεία για την ΟΝΕ και αδυνατίζει τη θέση της χώρας διεθνώς: "Έχετε συμβιβασθεί με την παρακμή. Έχετε ακέραια την ευθύνη για το σημερινό τριτοκοσμικό κράτος" τόνισε.

"Σφυροκόπημα" εξ αριστερών

Έντονα επικριτικοί προς την κυβέρνηση ήταν και οι αρχηγοί των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι επισήμαναν ότι ο κ. Σημίτης με την προσφυγή στην ψήφο εμπιστοσύνης προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έκανε λόγο για "μήνυμα εκβιασμού και κινδυνολογίας προς τον ελληνικό λαό με διλήμματα του τύπου ή θα αγωνισθούμε όλοι μαζί ή θα χαθούμε όλοι μαζί".

Η κ. Παπαρήγα απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός της σε συμμαχική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, ή μια οικουμενική κυβέρνηση.

Για αναγόρευση σε μέθοδο πολιτικής συμπεριφοράς των εκβιαστικών πολιτικών μηνυμάτων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ χαρακτήρισε το αίτημα του πρωθυπουργού για ψήφο εμπιστοσύνης ως αίτημα "πανικού και σπασμωδικότητας, πολιτικό ανέκδοτο που προκαλεί κλαυσίγελο".

Καταλόγισε, επίσης, στον κ. Σημίτη ότι "επιστρατεύει εκβιαστικά τους θεσμούς του πολιτικού συστήματος για να λύσει προβλήματα σκοπιμότητας του προσωπικού του κύκλου εξουσίας".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, "ο κ. πρωθυπουργός προκάλεσε την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, για να ξεκαθαρίσει εσωκομματικούς λογαριασμούς, αποδεικνύοντας έτσι ότι στο βωμό των προσωπικών πολιτικών στρατηγικών θυσιάζει ακόμη και το κύρος του κοινοβουλίου και των δημοκρατικών θεσμών". Χαρακτήρισε "οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδη την ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης" και προέβλεψε ότι με αυτή την υποτελή στάση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την επόμενη μάλιστα της ένταξής μας στην ΟΝΕ, θα συνεχισθεί με σκληρότερο ακόμη τρόπο η δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Ο νέος… Μαρκεζίνης

Ο κ. Παπαντωνίου παίρνοντας το λόγο χθες προσπάθησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εμφανίσει τον πρωθυπουργό ως νέο Μαρκεζίνη υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη υποτίμηση θα αποδειχθεί εξίσου επιτυχής με εκείνη του 1953.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απάντησε με τη μονότονη επωδό της "καμένης γης", που άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1993. Καθυστερήσαμε, υποστήριξε, γιατί ξεκινήσαμε από αρνητικό σημείο εκκίνησης όταν αναλάβαμε κυβέρνηση.

"Βρισκόμαστε μπροστά στην πόρτα" ισχυρίστηκε ο υπουργός και παρουσίασε όλους τους δείκτες και τους ρυθμούς ανάπτυξης να βαίνουν ικανοποιητικά. Η εικόνα αισιοδοξίας, που προσέφερε ο κ. Παπαντωνίου στοιχειοθετήθηκε από την παρουσίαση προγραμμάτων που προχωρούν καλά, από ιδιωτικοποιήσεις που ολοκληρώνονται και από την εξυγίανση των ΔΕΚΟ που επίκειται.

Αντιπολιτευτικές βολές ακριβείας

Παρά τις άμεσες παρεμβάσεις των Μ. Λιάπη και Δ. Τσοβόλα, που αντέδρασαν έντονα στα όσα υποστήριξε ο Γ. Παπαντωνίου, εκείνος προτίμησε τη σιωπή.

"Αν επαναλάβετε αυτά τα επιχειρήματα στις εκλογές, δεν θα χάσετε μόνο την πλειοψηφία αλλά και την εμπιστοσύνη του λαού" του είπε ο Μ. Λιάπης, ενώ πρόβλεψε ότι βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ θα μεταβληθούν από θεριά σε πληγωμένα θεριά.

Ο Δ. Τσοβόλας κάλεσε τον υπουργό να πάψει να ασχολείται συνεχώς με τους αριθμούς και τα νούμερα, αλλά να ασχοληθεί με την ανεργία που αυξάνεται διαρκώς και με τη δυστυχία των πολιτών.

Η κυβέρνηση δέχθηκε χθες τα πυρά της αντιπολίτευσης από τους βουλευτές που πήραν το λόγο.

Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά και χειροπιαστή απόδειξη πολιτικής αδυναμίας, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός θέτει υπό την κρίση της κοινοβουλευτικής ομάδας ακόμη και την επιχείρηση ενός ασήμαντου ανασχηματισμού. Ενός ανασχηματισμού - απλή ανακύκλωση μεταχειρισμένων υπουργών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Εξίσου επικριτική ήταν και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι το τιμόνι της κυβέρνησης κρατάει ένας αδύναμος πρωθυπουργός. Ο ελληνικός λαός έστειλε στην κυβέρνηση ένα μήνυμα, που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Ο ελληνικός λαός όμως δεν θα δείξει άλλη υπομονή στις επόμενες εκλογές.

Ο Γ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε με την ομιλία του στη βουλή να εμπνεύσει ούτε τους βουλευτές του κόμματός του, που τον υποδέχθηκαν παγερά, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο ανοχής και όχι εμπιστοσύνης.

Τα… οικεία βέλη

Για τον διαγραφέντα πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν συνδέεται με τα προβλήματα ηγεσίας του κινήματος. Χαρακτήρισε τη σύμβαση για το φυσικό αέριο ως σύμβαση ντροπής και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με την απόφασή του να τον διαγράψει παραβίασε κραυγαλέα το καταστατικό του κόμματος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αδαμόπουλος, έκανε λόγο για φθορά του ΠΑΣΟΚ, η οποία όπως είπε δεν ξεκινάει από την ΟΝΕ, αλλά από τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. "Το ΠΑΣΟΚ" ανέφερε χαρακτηριστικά, "πρέπει να συναντηθεί με το άλλο μισό ΠΑΣΟΚ".

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για "παλαιοπολιτική" και επεσήμανε ότι "κρύβετε πίσω από το λόγο ιδεολογικά κενά". Παραδέχθηκε, όμως, ότι η πορεία της κυβέρνησης είχε και λάθη και παλινδρομήσεις. Χαρακτήρισε φυσιολογική τη φθορά στο μέσον της θητείας της κυβέρνησης, όπως καταγράφηκε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και τόνισε ότι η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και ο στόχος της συζήτησης είναι η επαναπολιτικοποίηση. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.