Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ψηφίστηκε στη βουλή η άρση ασυλίας ) 

ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΓΙΟΒΑΝΟΥΔΑ - ΚΑΡΑΜΗΝΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή η άρση ασυλίας

Πρώτη η ΝΔ έστειλε το μήνυμα, μετά από απόφαση του αρχηγού της, Κ. Καραμανλή, ότι δεν είναι διατεθειμένη να καλύπτει πράξεις βουλευτών της, οι οποίες δεν σχετίζονται με τα πολιτικά τους καθήκοντα και εμπίπτουν στις διατάξεις του ποινικού κώδικα

ΑΘΗΝΑ.-

Η επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής αφαίρεσε την ασυλία από τους βουλευτές Κ. Καραμηνά και Β. Γιοβανούδα, εισηγούμενη στην ολομέλεια να παραπέμψει τους δύο στη Δικαιοσύνη, η οποία θα τους κρίνει για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και της απλής σωματικής βλάβης, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν. Καθώς οι εισηγητές όλων των πτερύγων της Βουλής πρότειναν να αρθεί η ασυλία των δύο βουλευτών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και η ολομέλεια θα αποφασίσει την άρση της ασυλίας τους.

Η άρση ασυλίας του Κ. Καραμηνά αποφασίστηκε με ψήφους 31 υπέρ, 7 κατά και δύο λευκά, ενώ του Β. Γιοβανούδα με ψήφους 27 υπέρ, 10 κατά και 3 λευκά. Παρόντες ήταν 40 βουλευτές συνολικά. Είναι προφανές ότι υπήρξαν εννέα βουλευτές στην πρώτη περίπτωση και δεκατρείς στη δεύτερη, που δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις των κομμάτων τους, αφού όλα τα κόμματα στη συζήτηση είχαν ταχθεί υπέρ της άρσης ασυλίας των δύο.

Η Νέα Δημοκρατία

Πρώτη η ΝΔ έστειλε το μήνυμα, μετά από απόφαση του αρχηγού της, Κ. Καραμανλή, ότι δεν είναι διατεθειμένη να καλύπτει πράξεις βουλευτών της, οι οποίες δεν σχετίζονται με τα πολιτικά τους καθήκοντα και εμπίπτουν στις διατάξεις του ποινικού κώδικα.

Ο Ν. Ζαφειρόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, τάχθηκε υπέρ της άρσης της ασυλίας τους ώστε να δικαστούν από τον φυσικό τους δικαστή, για να μην θεωρήσει η κοινή γνώμη ότι "τα κουκουλώνουμε οι βουλευτές μεταξύ μας".

Ανάλογες ήταν και οι εισηγήσεις των Β. Στάικου (ΠΑΣΟΚ), Μ. Κωστόπουλου (ΚΚΕ), Φ. Κουβέλη (ΣΥΝ) και Γ. Τσαφούλια (ΔΗΚΚΙ), οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι δύο υποθέσεις πρέπει να κριθούν από τη δικαιοσύνη και αν οι βουλευτές Καραμηνάς, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας (θάνατος από τροχαίο της Έλλης Πηλείδου), και Γιοβανούδας, που κατηγορείται για πρόκληση απλής σωματικής βλάβης (ξυλοδαρμός της φίλης του Μ. Καταβάτη), είναι αθώοι, να αποδοθούν λευκοί, μετά τη διαδικασία.

Πώς αντιμετώπισαν την παραπομπή

Ριζικά διαφορετική ήταν η στάση των δύο. Ο κ. Καραμηνάς ευχαρίστησε προκαταβολικά τους συναδέλφους του -πριν ψηφίσουν- για την απόφαση τους να τον παραπέμψουν, ώστε να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Αντίθετα, ο Β. Γιοβανούδας υποστήριξε ότι είναι θύμα εκβιασμού, διαμαρτυρήθηκε γιατί τσουβαλιάζεται η δική του υπόθεση με εκείνη του συναδέλφου του κ. Καραμηνά και ουσιαστικά επέκρινε την επιτροπή, γιατί "αθώωσε" τους υπόλοιπους βουλευτές, των οποίων είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας, ενώ τα αδικήματα τους επίσης δεν ήταν πολιτικά.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

Η επιτροπή -σε μια συνεδρίαση διαφορετική από όλες τις προηγούμενες, που αφορούσαν άρσεις ασυλιών- έθεσε κάτω από το μικροσκόπιό της δύο θέματα.

Το πρώτο αφορούσε την επιρροή, που ασκεί ο Τύπος και τα άλλα ΜΜΕ στις πολιτικές αποφάσεις, που συχνά φθάνει στο σημείο να τους καθοδηγεί και να τους κατευθύνει, με αποτέλεσμα να σύρονται χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Το δεύτερο αφορούσε τον ίδιο το θεσμό της βουλευτικής ασυλίας, ο οποίος καθιερώθηκε για να αποτελέσει την ασπίδα προστασίας του πολιτικού κόσμου από επιθέσεις πολιτών, εξαιτίας της άσκησης των πολιτικών τους καθηκόντων. Όλοι υποστήριξαν ότι μόνο αυτά τα αδικήματα πρέπει να "καλύπτονται" από την ασυλία, ενώ τα υπόλοιπα, που αφορούν πράξεις μη πολιτικές, πρέπει να μην προστατεύονται και ο βουλευτής να αντιμετωπίζεται από το νόμο όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συμφώνησε ότι η εισαγγελία οφείλει να διενεργεί προανάκριση για τις υποθέσεις, που φθάνουν στα χέρια της, πριν τις στείλει στη Βουλή, ώστε να μην φθάνουν στο κοινοβούλιο αστείες μηνύσεις χωρίς λόγο. Ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι θα ξαναστείλει εγκύκλιο στην εισαγγελία για να τους συστήσει να ερευνούν τις υποθέσεις, πριν τις στείλουν στη Βουλή.

Σχολιάζοντας αργότερα την απόφαση, ο Μ. Έβερτ δήλωσε ότι υποβαθμίζεται το κύρος του κοινοβουλίου από το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός βουλευτών ψήφισε κατά της άρσης της ασυλίας των δύο. Κατέκρινε αυτούς τους συναδέλφους του, που ψήφισαν να μην παραπεμφθούν, γιατί με την πράξη τους "θέτουν τους βουλευτές υπεράνω των νόμων".

Επιείκεια της Βουλής σε άλλες επτά περιπτώσεις

Εξάντλησε την αυστηρότητά της η επιτροπή στα πρόσωπα των Κ. Καραμηνά και Β. Γιοβανούδα, αλλά έδειξε επιείκεια για τις περιπτώσεις των υπολοίπων επτά, που εξετάστηκαν επίσης. Συζήτησε και έκρινε, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να αρθεί η ασυλία για τους ακόλουθους βουλευτές, οι οποίοι κατηγορούνται για τα αδικήματα:

Γ. Ρόκκος (ΔΗΚΚΙ): Η κατηγορία για… παράνομη αμμοληψία απορρίφθηκε με πλειοψηφία 36 έναντι 3 και ενός λευκού.

Α. Σαατσόγλου (ΠΑΣΟΚ): Η κατηγορία αφορούσε μια παρανομία πολεοδομικού κανονισμού και συγκεκριμένα ένα μπαλκόνι, που έφτιαξε παράνομα στο σπίτι του. Και αυτή η κατηγορία απορρίφθηκε με πλειοψηφία 37 έναντι 3 ότι το μπαλκόνι… δεν ήταν παράνομο.

Ε. Κοντομάρης (ΠΑΣΟΚ): Κρίθηκε αθώος για περίφραξη υδατοδεξαμενής με ψήφους 37 έναντι 2 και μιας λευκής.

Σ. Σουμάκης (υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας): Αθώος για εξύβριση λόγω και έργω, που αφορούσε επεισόδια στην εγκατάσταση κυλικείου του ΟΛΘ. Ψήφοι 33 έναντι 5 και δύο λευκών.

Θ. Γιαννόπουλος (ΝΔ): Με ψήφους 36 έναντι 3 και μίας λευκής αποφασίστηκε ότι δεν έπρεπε να αρθεί η ασυλία του για αποφάσεις του υπό την ιδιότητα του μέλους εποπτικού συμβουλίου της "Ιπποκρατείου Πολιτείας".

Στις περιπτώσεις των Η. Παπαδόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Α. Κακλαμάνη (προέδρου της Βουλής) απορρίφθηκαν επίσης οι αιτήσεις άρσης της ασυλίας, γιατί από τη συζήτηση δεν έμεινε σε κανέναν η παραμικρή αμφιβολία ότι ήταν άσχετες με την άσκηση των πολιτικών τους καθηκόντων.