Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ θέτει θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τη θέση χωρισμού κράτους- εκκλησίας επαναφέρει ο ΣΥΝ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ βλέπει την αναθεώρηση του συντάγματος ως ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της Τ.Α.

Στόχος της προωθούμενης από την κυβέρνηση αναθεώρησης είναι η κατάλυση του κοινωνικού κράτους, υποστηρίζει ο ΣΥΝ, ενώ η ΚΕΔΚΕ θέτει θέμα αποκέντρωσης και ζητά ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε χθεσινές δηλώσεις του επισήμανε πως η κυβέρνηση «με την αναθεώρηση του Συντάγματος προσπαθεί να συνταγματοποιήσει τις πολιτικές για την κατάργηση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε όλοι» και τούτο διότι «χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια να παραδοθεί στο χώρο του κέρδους όχι μια ακόμη επιχείρηση, αλλά η ίδια η ανώτατη εκπαίδευση».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Βούτσης επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ για χωρισμό κράτους-εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι, παρότι το θέμα είναι μείζον «με την έννοια των αρνητικών του συνεπειών καθημερινά», φαίνεται ότι «διαμορφώνει ένα πεδίο συναίνεσης ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, με την έννοια του να μη θιγεί επί της ουσίας».

Αποκέντρωση

Ευκαιρία για να αλλάξει η δομή του κράτους και να περιφερειοποιηθεί η ανάπτυξη θεωρεί τη συνταγματική αναθεώρηση η ΚΕΔΚΕ.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρός της Πάρις Κουκουλόπουλος «ο συγκεντρωτισμός αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου, γι' αυτό πρέπει να σπάσει».

Τόνισε πως η αυτοδιοίκηση δίνει το παρών στην υπό εξέλιξη αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος καταθέτοντας τις εξής προτάσεις:

Την αναβάθμιση του ρόλου της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του διοικητικού - πολιτικού συστήματος.

Τη συνταγματική κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας.

Τη συνταγματική πρόβλεψη της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

Την ένταξη στο νέο καταστατικό χάρτη των βασικών αρχών που θα διασφαλίζουν την κοινωνική λογοδοσία, τον έλεγχο και την εποπτεία, καθώς και την οικονομική αυτοδυναμία, με φορολογική αποκέντρωση, της αυτοδιοίκησης.

Την κατοχύρωση και διεύρυνση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στην προστασία του περιβάλλοντος, δομημένου και αδόμητου.

Η ΚΕΔΚΕ έχει αναθέσει σε επιστημονική επιτροπή του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης την επεξεργασία και επιστημονική τεκμηρίωση των αναλυτικών θέσεων της αυτοδιοίκησης ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Δικαίωση Λυκουρέζου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δίνει νέα τροπή στο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών, κρίνοντας παραδεκτή την προσφυγή του Αλέξανδρου Λυκουρέζου κατά της ελληνικής κυβέρνησης λόγω έκπτωσής του από το βουλευτικό αξίωμα.

Το δικαστήριο του Στρασβούργου αποφάσισε να καλέσει τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τον οποίο εκπροσωπεί ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, και την ελληνική κυβέρνηση σε ακροαματική διαδικασία στις 16 Μαρτίου 2006, προκειμένου να αναπτύξουν ενώπιόν του τα επιχειρήματά τους επί του βάσιμου της προσφυγής.