Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( ράπισμα στη βουλή ) 

ΤΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΚΑΤΑ 20 ΩΡΕΣ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΜΜΕ

Ράπισμα στη Βουλή

Έντονες αντιδράσεις από όλα τα κόμματα- Οργισμένος ο Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε τη λύπη του- Ευ. Βενιζέλος: θα υπάρξουν συνέπειες- Γ. Βαρβιτσιώτης: Φαινόμενο γενικής αποσύνθεσης

ΑΘΗΝΑ.

- Ομόφωνα -πλην ενός- εγκρίθηκε από τη Βουλή η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, η οποία ανέλαβε μέχρι τις 30 Απριλίου να παραδώσει πόρισμα για την υπόθεση Οτσαλάν.

Το κοινοβούλιο ωστόσο δέχθηκε ένα ακόμα χτύπημα και βρέθηκε ενώπιον ενός απίστευτου συμβάντος, όταν διαπίστωσε στην αρχή της συνεδρίασης ότι το πόρισμα των τριών εισαγγελέων δεν είχε φθάσει στα χέρια του προέδρου, ενώ ήταν γνωστό στα ΜΜΕ προ 20 ωρών!

Το πρωτοφανές και απαράδεκτο κατά γενική ομολογία γεγονός στιγμάτισε το σύνολο των βουλευτών, με πρώτο τον πρόεδρο του σώματος, Απ. Κακλαμάνη.

Η ΝΔ μίλησε για αποσύνθεση των πάντων και γενική διάλυση. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα και να αποδώσει ευθύνες. Οι βουλευτές εμβρόντητοι έμαθαν από τον πρόεδρο του σώματος ότι μόλις στις 11.30 έφθασε το εισαγγελικό έγγραφο στο κοινοβούλιο, ενώ ο Τύπος και τα ΜΜΕ είχαν στα χέρια τους το πόρισμα από προχθές το απόγευμα!

Η εξεταστική επιτροπή

Με την επιφύλαξη να αποφασίσει αν θα ζητήσει και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στην περίπτωση που η έρευνα της εξεταστικής φέρει στο φως ευθύνες πολιτικών προσώπων, η ΝΔ ψήφισε την πρόταση των 116 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει κάθε πτυχή της υπόθεσης Οτσαλάν.

Η μαραθώνια συζήτηση, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, του "κυρίως υπευθύνου", όπως τονίστηκε από την πλευρά της αντιπολίτευσης, επικεντρώθηκε στην "άσκηση εξωτερικής πολιτικής" από τους τρεις εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα και "έδειξε" τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, εισηγητής της ΝΔ, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του, αν και βρίσκει ελλιπή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και προορισμένη να παίξει το ρόλο της απόδειξης πολιτικής ευσυνειδησίας, θα την ψηφίσει. "Επιφυλασσόμεθα από τώρα, όχι στη σημερινή συζήτηση, αλλά στο μέλλον, από την πορεία της εξεταστικής επιτροπής και από το πόρισμά της, να ζητήσουμε και ανακριτική επιτροπή εάν προκύψουν τότε οι συνθήκες αυτές", είπε ο κ. Παυλόπουλος, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συζήτηση. Ο εισηγητής της ΝΔ ζήτησε να χυθεί φως σε κάθε πτυχή της υπόθεσης Οτσαλάν, και κυρίως σε ζητήματα όπως είναι ο τρόπος λήψης της απόφασης για να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη, ο τρόπος με τον οποίο ελήφθησαν τα μέτρα αποτροπής της εισόδου και οι συνθήκες υπό τις οποίες έφτασε στη χώρα τελικά. Μεγάλης σημασίας είναι και εκείνα τα σημεία της πολύκροτης υπόθεσης που σχετίζονται με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, πολιτικά και μη. Εμπλεκόμενα σε κάθε στάδιο. Από την άφιξη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στα χέρια των στρατοκρατών της Άγκυρας.

Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις των βουλευτών Γ. Καψή, Α. Πεπονή και Β. Κεδίκογλου. Ο κ. Κεδίκογλου επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον πρωθυπουργό, φθάνοντας στο σημείο να προβλέψει ότι δε θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την επαύριο του συνεδρίου. Ο κ. Καψής ζήτησε υπερκομματική εξεταστική και ενιαίο πόρισμα, ενώ ο Α. Πεπονής επέκρινε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όφειλε να δώσει μόνη της όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι η εξεταστική επιτροπή, η οποία πρέπει να διερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες που αναδεικνύονται από την υπόθεση Οτσαλάν, είναι στην πραγματικότητα ένα μέσο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να στρέψει την προσοχή του λαού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο ΣΥΝ δήλωσε ότι ψηφίζει την πρόταση, με τη διεκδίκηση τουλάχιστον να φωτιστούν κάποιες πλευρές από αυτή τη ζοφερή ιστορία, αυτή τη δραματική υπόθεση, η οποία έχει εκθέσει τη χώρα και έχει αναδείξει και τεράστια ζητήματα.

Διάλογος με ένταση και αντεγκλήσεις

Γ. Βαρβιτσιώτης: Ανέμενα από σας με την έναρξη της συνεδριάσεως να ανακοινώσετε την κατάθεση του πορίσματος της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης. Και είναι παράλειψή σας ότι δεν το πράξατε, όταν το πόρισμα δημοσιεύεται σήμερα σε όλες τις εφημερίδες.

Απ. Κακλαμάνης: Η αδυναμία μου είναι αντικειμενική. Η εισαγγελική αρχή φρόντισε ή δε φρόντισε -δεν το γνωρίζω- να ενημερωθούν τα ΜΜΕ και όχι η Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι αυτή την ώρα η εισαγγελική αρχή δεν έχει αποστείλει ή βρίσκεται καθ' οδόν -θα ήταν η επιεικέστερη εκδοχή- το πόρισμα της προκαταρκτικής εξετάσεως και λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό! Πριν από λίγο ρώτησα τον προϊστάμενο της γραμματείας και δεν έχει έρθει το πόρισμα.

Γ. Βαρβιτσιώτης: Λυπάμαι και εγώ γι' αυτή την εξέλιξη και συμμερίζομαι απολύτως την οργή σας. Πρέπει όμως να επισημάνω ότι αυτό είναι ένα δείγμα διαλύσεως των πάντων. Επίσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητούσε επιμόνως την έκθεση Κωστούλα και ηρνείτο ο υπουργός να τη δώσει, την άλλη μέρα την είδαμε δημοσιευμένη. Βρισκόμαστε προ ενός φαινομένου αποσυνθέσεως των πάντων.

Δ. Τσοβόλας: Δυναμιτίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, καταλύεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τις εξελίξεις καθορίζουν εξωθεσμικά κέντρα.

Απ. Κακλαμάνης: Καλόν είναι η δικαιοσύνη να ασχολείται με τη δικαιοσύνη και οι πολιτικοί με την πολιτική. Ούτε εμείς να κάνουμε τους εισαγγελείς, ούτε εκείνοι τους πολιτικούς.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής επικοινωνεί με το εσωτερικό τηλέφωνο, που βρίσκεται στην έδρα, και πληροφορείται ότι μόλις εκείνη τη στιγμή (11.30 π.μ.) έφθασε το πόρισμα στη Βουλή. Το ανακοινώνει στο σώμα και το γεγονός προκαλεί ένταση και διαμαρτυρίες στην αίθουσα.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι σοβαρό και κρίσιμο το θέμα. Αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης, όπως προβλέπει ο νόμος. Η διαρροή έγινε κατά τρόπο συνειδητό και θα επιληφθούν τα αρμόδια όργανα.