Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( η νδ "χρωματίζει" την ευρωκάλπη ) 

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το ακροατήριο στην κατάμεστη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της χθεσινής ημερίδας, όταν πήρε το λόγο ο κ. Καραμανλής, ο οποίος στο τέλος αποθεώθηκε από εκατοντάδες οπαδούς της ΝΔ.

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΥΨΩΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Η ΝΔ "χρωματίζει" την ευρωκάλπη

Ενθουσιώδη υποδοχή του επεφύλαξαν εκατοντάδες οπαδοί και στελέχη του κόμματός του, ενώ ο ίδιος έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι "δεν υπάρχει καμία δύναμη να σταματήσει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία"

ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

"Η αντιπαράθεση με τη σημερινή κυβέρνηση είναι σκληρή και θα γίνει σκληρότερη, γιατί επιτέλους δεν χωρούν άλλα ψέματα και υποκρισίες", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια ομιλίας του στην Κομοτηνή, εγκαινιάζοντας ατύπως μεν ουσιαστικά δε από τη Βόρεια Ελλάδα την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο κ. Καραμανλής έκλεισε με την ομιλία του τις εργασίες της ημερίδας με θέμα: "Ο Ευρωπαίος πολίτης στον 21ο αιώνα" που διοργάνωσε η ομάδα ευρωβουλευτών ΝΔ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, διερωτώμενος συχνά "εάν είναι αυτή η Ελλάδα του 21ου αιώνα", έστρεψε συχνά τα βέλη του προς την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικό κράτος.

Κατά την είσοδό του στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ο κ. Καραμανλής έγινε δεκτός με ζωηρά χειροκροτήματα και επευφημίες τις οποίες προκάλεσε και πάλι στην κατακλείδα της ομιλία του στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι στην πορεία της ΝΔ "δεν υπάρχει καμία δύναμη να μας σταματήσει, δεν υπάρχει κάτι να μας τρομάξει". Παράλληλα υποσχέθηκε στο πολυπληθές του ακροατήριο ότι η πορεία της ΝΔ προς τις ευρωεκλογές "θα είναι μεγαλειώδης και νικηφόρα".

Αναφερόμενος στις επιλογές και επιδιώξεις της ΝΔ σχετικά με τις εξελίξεις προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, επεσήμανε ως στόχο μια πολιτικά ολοκληρωμένη Ευρώπη και όχι μια Ευρώπη λογιστική". Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "επιχειρεί να νοθεύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό" τονίζοντας ότι η χώρα "θα μπει στην ΟΝΕ", αλλά με σημαντική καθυστέρηση.

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής ασκώντας δριμεία κριτική στις κυβερνητικές επιλογές έκανε λόγο για κράτος "αντιπαραγωγικό, σπάταλο, διεφθαρμένο σε πολλές περιπτώσεις και πάνω απ' όλα αναξιόπιστο με θύματά του γενικά τους ανθρώπους τους κύριους αποδέκτες της μάστιγας της ανεργίας", τους αγρότες, που, όπως είπε, "κρατούν ζωντανή την περιφέρεια", "αλλά βρίσκονται σε αδιέξοδο" και ενέταξε τις πρόσφατες ρυθμίσεις αγροτικών χρεών στο πλαίσιο των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε γνώστης των χαρακτηριστικών και των προβλημάτων της περιοχής επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για αποτυχία στην αποκατάσταση των Ποντίων παλιννοστούντων, για αναίρεση των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου "πριν καλά-καλά στεριώσουν". Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για "φυγομαχία" στις διαπραγματευτικές μάχες που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για κρίσιμες αποφάσεις στην αγροτική πολιτική χαρακτήρισε "ανίκανους" τους εκπροσώπους της στον αγροτικό τομέα.

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε εκδήλωση ευρωβουλευτών και με αντικείμενο τις εξελίξεις προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, έδωσε το στίγμα ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα έχουν έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή έντονη ήταν η αίσθηση ότι η συνολική παρουσία του στην Κομοτηνή αποτέλεσε τονωτική ένεση για τα τοπικά κομματικά στελέχη, αλλά και για τους οπαδούς της ΝΔ η οποία κατέγραψε μια οδυνηρή ήττα στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου για την αυτοδιοίκηση.

Οι εισηγητές

Σε δύο ενότητες που περιελάμβαναν διακεκριμένους ομιλητές διαρθρώθηκαν οι εργασίες της χθεσινής ημερίδας. Οι όροι "Ευρωπαίος πολίτης" ή "ευρωπαϊκή ιθαγένεια" που ακούμε συχνά από τα ραδιόφωνα ή τις τηλεοράσεις ή διαβάζουμε στις εφημερίδες δεν είναι συνθήματα ή διαφημιστικά "logos", αλλά νομικοί όροι με σαφές δεσμευτικό περιεχόμενο που καθορίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις", τόνισε ο ευρωβουλευτής Παύλος Σαρλής, κύριος εισηγητής με θέμα της ομιλίας του τον "Ευρωπαίο Πολίτη στον 21ο αιώνα" στη χθεσινή ημερίδα.

Ο κ. Σαρλής απαρίθμησε σε συντομία μερικά "από τα πλεονεκτήματα" τα οποία οι υπήκοοι των κρατών - μελών της ΕΕ αποκομίζουν ως Ευρωπαίοι πολίτες και τα οποία απορρέουν αμέσως ή εμμέσως από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ και του Σέγκεν, αλλά και από σωρεία οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους και στο πλαίσιο που έθεσαν οι τρεις αυτές συνθήκες.

Κλείνοντας την εισήγησή του και απευθυνόμενος προς τους μουσουλμάνους το θρήσκευμα Έλληνες, τους κάλεσε "ξεπερνώντας ιδεολογικοπολιτικές προκαταλήψεις και τεχνητές διαχωριστικές γραμμές" να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που τους απονέμει η ευρωπαϊκή ιθαγένεια και να ανέβουν "στο τρένο της Ευρώπης όπου η θέση γι' αυτούς υπάρχει όπως υπάρχει για τους λοιπούς Έλληνες".

Στη θεσμική εξέλιξη της ΕΕ αναφέρθηκε η βουλευτής Α΄ Αθηνών Μαριέττα Γιαννάκου - Κουτσίκου, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες αυτές και οι επιπτώσεις τους στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης "θα κριθούν στην πράξη". Παράλληλα χαρακτήρισε την ΟΝΕ "κλειδί" για τις περαιτέρω εξελίξεις και επεσήμανε πως η εθνική προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάγκη "να γίνει η Ευρώπη του Άμστερνταμ περισσότερο "πολιτική" κάτι που, όπως είπε, προϋποθέτει εθνική προετοιμασία και ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη η διεθνολόγος Σοφία Καλαντζάκου για το "πραγματικό νόημα της Ε.Ε.", ο καθηγητής του Παντείου Θεοδόσης Παλάσκας με θέμα: "Ο Έλληνας πολίτης απέναντι στην πρόκληση και τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης" ο ευρωβουλευτής Κωστής Χατζηδάκης για την "Περιφερειακή Ανάπτυξη" και ο αν. γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος με θέμα της εισήγησής του "Η πρόκληση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Στην κοινότητα Αλίκου ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που στήθηκε στη μνήμη των τεσσάρων κατοίκων του χωριού, που έπεσαν θύματα του δικτατορικού καθεστώτος, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ελλάδα το 1990.