Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( όταν η αντίφαση "ερωτοτροπεί" με την πολιτική ) 

Όταν η αντίφαση "ερωτοτροπεί" με την πολιτική

Το ότι η αντίφαση συχνά "ερωτοτροπεί" με την πολιτική πράξη, δυστυχώς δεν είναι εικασία, αλλά θλιβερή διαπίστωση. Το ερώτημα -ρητορικό, εν προκειμένω- είναι κατά πόσον η ίδια αποτελεί και μέθοδο πολιτικής πρακτικής ή εξελίσσεται σε… ευγενές άθλημα, στο οποίο τα κόμματα επιδίδονται με "ασκήσεις ακριβείας". Στην περίπτωση αυτή προεξάρχουσα θέση κατέχει το κυβερνών κόμμα, το οποίο υπό τον αείμνηστο πρόεδρό του κυριολεκτικά δημιούργησε δική του σχολή στα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Τα παραπάνω βεβαίως εξ αφορμής της χθεσινής "έκρηξης" του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι -δικαίως- εξαπέλυσαν μύδρους κατά των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, οι οποίοι διοχέτευσαν στον Τύπο το εισαγγελικό πόρισμα χωρίς προηγουμένως να το καταθέσουν, ως όφειλαν, στο κοινοβούλιο.

Ο κ. Κακλαμάνης άσκησε αυστηρή κριτική για την παράλειψη, ενώ ο εκτελών και χρέη υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος,

Μάλιστα το εισαγγελικό ατόπημα είχε χθες και το εκπληκτικό αποτέλεσμα να… ομοφωνήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ένας από τους επίδοξους ηγέτες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Παντελής Οικονόμου, ήταν ιδιαίτερα σκληρός: "Οι δικαστικοί διέπραξαν πολιτική αθλιότητα με ύποπτα κίνητρα και θα υποστούν τις συνέπειες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός. Όλες οι πτέρυγες της Βουλής "εξεμάνησαν", ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε για "εξωθεσμικά κέντρα" και υποστήριξε ότι "δυναμιτίζονται οι δημοκρατικοί θεσμοί".

Ιδιαίτερη σημασία όμως είχε η τοποθέτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται "προ ενός φαινομένου αποσυνθέσεως των πάντων", ενώ υπενθύμισε τι συνέβη με την έκθεση Κωστούλα.

Και αυτό που συνέβη με την έκθεση Κωστούλα ήταν ότι αυτή "διέρρευσε" ακριβώς την επομένη της συζήτησης στη Βουλή και ενώ ο πρωθυπουργός είχε αρνηθεί με έμφαση να ανταποκριθεί στο αίτημα των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να τους την παραδώσει. Ο κ. Σημίτης δεν την παρέδωσε, αλλά την επόμενη μέρα απογευματινή εφημερίδα γνωστού αθηναϊκού συγκροτήματος τη δημοσίευσε… κατ' αποκλειστικότητα.

Ενδεχομένως να μη στερείται σημασίας το γεγονός ότι η έκθεση Κωστούλα δημοσιεύθηκε Σάββατο -ημέρα "νωχελική" για την πολιτική ειδησεογραφία- όταν αφ' ενός ο Κ. Καραμανλής είχε ήδη ξεκινήσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και αφ' ετέρου οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί περιόδευαν στην επαρχία.

Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο-κλειδί, όσον αφορά την αντίφαση της πολιτικής. Η δημοσίευση ενός άκρως απορρήτου εγγράφου, που κυριολεκτικά προκάλεσε "διάρρηξη" της τυπικής διαδικασίας, ελάχιστο μένος προκάλεσε τότε στη συμπολίτευση. Υπήρξαν βεβαίως κάποιες κυβερνητικές αντιδράσεις, αλλά κατά γενική ομολογία ήταν "χλιαρές". Όπως "χλιαρές" ήταν συγκριτικά με το μέγεθος της "βόμβας" και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Αντιθέτως χθες, με τη δημοσίευση του εισαγγελικού πορίσματος

Εν κατακλείδι, η εικόνα που έδωσε χθες η Βουλή με τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος ήταν ότι τουλάχιστον… αιφνιδιάστηκε, όπως ακριβώς είχε φανεί να αιφνιδιάζεται και η Δικαιοσύνη με την "αποκλειστική" δημοσίευση της έκθεσης Κωστούλα το περασμένο Σάββατο.