Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εν μέσω ονε και καε η καταπολέμηση του πληθωρισμού ) 

Εν μέσω ΟΝΕ και ΚΑΕ η καταπολέμηση του πληθωρισμού

Μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN, στη Βιέννη, και την απόφαση ένταξης της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II (ΜΣΙ ΙΙ), η Ελλάδα μπήκε οριστικά στο δρόμο για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμφωνήθηκε ότι η δραχμή θα συμμετείχε στον ΜΣΙ ΙΙ με περιθώριο διακύμανσης +/-15% σε σχέση με το ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την δανική κορόνα ορίστηκε στο +/-2,25%.

Μετά τη απόφαση για ένταξη της δραχμής και καθορισμό του ποσοστού διακύμανσης, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ανέφερε ότι το +/-15% παρέχει επαρκή περιθώρια για τη στήριξη της αντιπληθωριστικής προσπάθειας της κυβέρνησης. "Και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό", όπως υποστήριξε ο Παπαντωνίου, "αφού θα υπάρχει άνεση για υπερτίμηση του νομίσματος, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

"Παράλληλα, στα θετικά της ένταξης της χώρας μας στο ΜΣΙ ΙΙ -πέρα από την επιβεβαίωση της θετικής της πορείας- συγκαταλέγεται η προστασία που θα απολαμβάνει η δραχμή σε περιόδους υποτιμητικών κερδοσκοπικών πιέσεων. Έτσι, σε 'δύσκολους καιρούς', η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνδράμει την προσπάθεια της Τράπεζας της Ελλάδας", συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. "Είναι πράγματι, λοιπόν, σημαντική η ένταξη του νομίσματός μας στο ΜΣΙ ΙΙ. Το ζήτημα είναι αν το ποσοστό διακύμανσης που επιλέξαμε εμείς είναι το σωστότερο".

Στο σημείο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σχετική αναφορά του Δ. Λεβεντάκου στην "Καθημερινή", όπου αναλύεται μια άλλη οπτική επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Χαρακτηριστικά αναφέρει ο συντάκτης: "Περιθώριο 15% προς τα πάνω σημαίνει ότι μέχρι εκεί μπορείς να ανεβάσεις την ισοτιμία της δραχμής και μόνον μετά από αυτό το όριο υποχρεούσαι να πάρεις μέτρα για τη διόρθωση της ισοτιμίας. Περιθώριο υποτίμησης της δραχμής 15% σημαίνει ότι μόνο αφού περάσουμε αυτό το όριο, θα παρέμβουν οι εταίροι μας για να μας βοηθήσουν -συναλλαγματικά- να στηρίξουμε της ισοτιμία της δραχμής. Για να το προσαρμόσουμε στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η δραχμή είναι υπερτιμημένη κατά 5%-6%, το όριο -15% που επιλέξαμε σημαίνει ότι η δραχμή πρέπει να υποτιμηθεί τουλάχιστον κατά 20%-21%, πριν λειτουργήσει το σύστημα προστασίας του νομίσματος στο πλαίσιο του μηχανισμού". Έτσι, και υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, τα χαμηλότερα περιθώρια ίσως να ήταν τελικά προτιμότερα!