Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( καιρός να τολμήσουν οι τοπικοί άρχοντες ) 

Η ΚΑΛΠΗ "ΕΔΕΙΞΕ" ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Καιρός να τολμήσουν οι τοπικοί άρχοντες

Γράφει ο Παναγιώτης Χανός

Από μία άποψη η πολιτική γεωγραφία της χρονιάς που απέρχεται καθορίζεται από δύο στοιχεία τα οποία ενδεχομένως ειδησεογραφικά μπορεί να θεωρηθούν αμελητέα και ασήμαντα, στην καθημερινή πρακτική όμως έχουν ή θα αποκτήσουν εξαιρετική σημασία και εκρηκτική δυναμική.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την εξ ενστίκτου απόδραση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης από τα μακροχρόνια δεσμά -συχνά ασφυκτικά και παράφορα- της κεντρικής εξουσίας. Μία ειρηνική και αθόρυβη εξέγερση, η οποία όπως ορίστηκε από τους ψύχραιμους αναλυτές δεν ήταν παρά "η απαλλαγή των ψηφοφόρων από τις χρόνιες κομματικές αγκυλώσεις".

Στην περίπτωση αυτή θα ήταν άδικο και μονομερές να αποδοθεί το γεγονός αποκλειστικά και μόνο στις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εγκαθίδρυση της αυτοδύναμης περιφέρειας, καθώς θα υποτιμούσε τις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία της νέας πραγματικότητας.

Αποτελεί κοινό τόπο και απεδείχθη θριαμβευτικά από τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος κατά την πρόσφατη προσφυγή στην κάλπη ότι -ιδιαιτέρως όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση-, τα πρόσωπα και η ποιότητά τους, βρίσκονται πλέον σε πρώτο πλάνο, ενώ αντίθετα τα πολιτικά χρώματα ξεθωριάζουν.

Κάθε άλλο παρά είναι στις προθέσεις του γράφοντος να μειώσει την πολιτική σημασία του εκλογικού μηνύματος το βάρος του οποίου σημάδεψε τη χρονιά που πέρασε και οι συνέπειές του θεωρείται βέβαιο ότι θα σημαδέψουν τη χρονιά που θα έρθει.

Ασφαλώς και οι πολιτικές έπαιξαν ρόλο, ασφαλώς και τα κόμματα δικαιούνται να διεκδικούν το μερίδιό τους στο ποσοστό των υποψηφίων, ασφαλώς και είναι υποχρεωμένα να κάνουν τον απολογισμό τους και να επαίρονται ή να… δυστυχούν όσον αφορά τα κέρδη και τις ζημιές στη συγκέντρωση ή την απώλεια δυνάμεων.

Ωστόσο, καθώς το οικονομικό πεδίο είναι εκείνο που αναδεικνύεται για τη χώρα μας ο κορυφαίος στίβος ή η… αρένα πολιτικής άσκησης με σημείο κλειδί την ένταξη στην ΟΝΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία η σχεδόν κατά παράταξη προσήλωση των πολιτικών κομμάτων -με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ- στην πορεία προς τη σύγκλιση.

Ο στρατηγικός στόχος της χώρας, ο οποίος βεβαίως προϋποθέτει εξ ανάγκης και συμβιβασμούς και ορισμένου βαθμού… δυσκινησία σε μία σειρά εγχώριων θεμάτων, παρά τις όποιες παραλλαγές στην εφαρμογή του αποτελεί "υπέρλαμπρο άστρο"-οδηγό για το ευρύτερο φάσμα του πολιτικού κόσμου.

Στην περίπτωση αυτή για όποιον θελήσει να αναλύσει το εκλογικό αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένη την ούτως ή άλλως "συνένοχη" ομοφωνία των κομμάτων, θεωρείται αυτονόητη η απάντηση στο ερώτημα: τι θα μπορούσε να είναι περισσότερο καθοριστικό για την επιτυχία ή την αποτυχία εκτός από την επιλογή των προσώπων που στελέχωσαν τελικά τις λίστες των υποψηφίων;

Χωρίς… κομματική ταυτότητα

Ο γράφων είχε επισημάνει κατά την προεκλογική περίοδο ένα δευτερεύον, αλλά καθόλου αμελητέο φαινόμενο: Μία έκπληξη η οποία προερχόταν από την ευρύτερη περιφέρεια, καθώς ήταν ίσως η πρώτη φορά που σχεδόν μαζικά υποψήφιοι οι οποίοι στηρίζονταν από πολιτικά κόμματα ζητούσαν από τα δημοσιογραφικά γραφεία -σχεδόν εκλιπαρούσαν "οφ δη ρέκορντ"- να μη δημοσιοποιηθεί η κομματική επιλογή.

Ήταν ορατή εκ των αντιδράσεων των υποψηφίων η ανερχόμενη τάση στους κόλπους του εκλογικού σώματος η οποία έδειχνε ακριβώς ότι τουλάχιστον στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση τα χρώματα των πολιτικών κομμάτων γινόταν περισσότερο… παλ.

Τα νέα πρόσωπα

Ένα δεύτερο στοιχείο ήταν το αίτημα των εκλογέων για ανανέωση, όπως διεφάνη από το ότι σε σημαντικό βαθμό προτιμήθηκαν τα νέα πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Βόρεια Ελλάδα περισσότεροι από το ένα τρίτο των καινούργιων νομαρχών και δημάρχων εξελέγησαν φέτος για πρώτη φορά και το σημαντικότερο ότι θεωρούνται άφθαρτοι και εμφορούμενοι από νέες ιδέες.

Τα δύο παραπάνω στοιχεία εφόσον εκδηλώθηκαν ως υγιείς αντιδράσεις των εκλογέων και δεν αποτέλεσαν στρατηγικό "ελιγμό" των κομμάτων, αν μη τι άλλο έφεραν έναν άνεμο αισιοδοξίας στον γκρίζο αιθέρα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι αν το εκλογικό σώμα, όλα τα προηγούμενα χρόνια παρακολουθούσε τους τοπικούς άρχοντες να ξορκίζουν συχνά στο όνομα της δικής τους αδράνειας, το "φάντασμα" του αθηνοκεντρισμού, αυτή τη φορά -όσο το υπό διαμόρφωση νομικό πλαίσιο το επιτρέψει- δεν θα τους αφήσει να επικαλεστούν τη… μεταφυσική, αλλά θα υπαγορεύει ως αμείλικτη λαϊκή εντολή: καθημερινή δράση, ρεαλιστικό όραμα και πρακτικές, έξυπνες λύσεις.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

"Έτσι θα ψηφίσουμε" τα μυστικά και τις καινοτομίες γύρω από τις ευρωεκλογές και από τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες μέσα στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή θα ψηφίσουν ή θα εκτεθούν ως υποψήφιοι, περιέγραψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο υπουργός, έκανε γνωστό ότι καθιερώνονται δύο τηλεφωνικοί αριθμοί, με τη χρησιμοποίηση των οποίων οι ετεροδημότες θα μαθαίνουν εάν εγκρίθηκε αίτησή τους προς το υπουργείο, για να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Τις αντίστοιχες αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν οι Έλληνες του εξωτερικού έως και τις 24 Μαρτίου.