Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( πολιτικό άσυλο: το "οχυρό" ευρώπη ) 

Πολιτικό άσυλο: Το "οχυρό" Ευρώπη

Μέσω της "Ατζέντας 2000" και ειδικών προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ανακόψει το ρεύμα έλευσης πολιτικών και οικονομικών προσφύγων

Ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των προσφύγων από τον Τρίτο Κόσμο και τις εστίες κρίσης στα Βαλκάνια και την Εγγύς Ανατολή προωθούν οι μεγάλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την εναρμόνιση των διαδικασιών αναγνώρισης πολιτικών προσφύγων. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται στενότερη συνεργασία με δέκα ευρωπαϊκές χώρες, εκτός Ένωσης, βάσει ενός προγράμματος που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και στο οποίο πρωτοστατεί η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία Αναγνώρισης Πολιτικών Φυγάδων. Την ίδια ώρα η Ισπανία προωθεί στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000" τη σύσταση ειδικού ταμείου, από το οποίο θα απορροφούν κονδύλια οι χώρες υποδοχής του μεγαλύτερου αριθμού των φυγάδων, με πρώτη τη Γερμανία.

Στις χώρες της Ένωσης υπέβαλαν τον περασμένο χρόνο αίτηση για πολιτικό άσυλο περίπου 300.000 άνθρωποι, 19% περισσότεροι από το 1997. "Γη της επαγγελίας" για τους δύσμοιρους του κόσμου εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία, παρότι το ποσοστό των αιτήσεων που δέχθηκε, μειώθηκε πέρυσι από το 50% επί του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ, στο 33%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού παραρτήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η αύξηση συνολικά στην ΕΕ οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Στη Γερμανία για παράδειγμα, ένας στους τέσσερις από τους 100.000 πρόσφυγες του '98, προερχόταν από τη Γιουγκοσλαβία.

Επτά χώρες-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Ισπανία και Αυστρία) συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ και το οποίο αποσκοπεί στην επέκταση της "ζώνης ασφαλείας" των λεγόμενων τρίτων χωρών, εκείνων δηλαδή που αποτελούν το ενδιάμεσο εφαλτήριο των φυγάδων για την πλούσια Δύση. Δέκα υποψήφιες και δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη χώρες της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα αποκτήσουν βάσει 84ων επιμέρους προγραμμάτων την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τη δημιουργία υλικών, νομικών και διοικητικών υποδομών, που θα εξασφαλίζουν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντσέσκο ντε Άντζελις, την υποδοχή και τα -κατά τις αρχές του κράτους δικαίου- κριτήρια επιλογής εκείνων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο.

Στη σύνοδο κορυφής του Πέτερσμπεργκ τον περασμένο μήνα, η Ισπανία αιφνιδίασε με την πρόταση σύστασης ειδικού ταμείου, με κονδύλια ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνεπάγονται η παράνομη και η "πολιτική" μετανάστευση. Κύριος αποδέκτης των κονδυλίων (60-70%) θα είναι κατά τον Ισπανό πρωθυπουργό η Γερμανία και κυρίως τα οικονομικά ασθενέστερα, ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία αναμένεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα με τη διεύρυνση της Ένωσης προς ανατολάς.

Η ισπανική πρόταση, που προβλέπει τη διατήρηση του "ταμείου προσφύγων" για επτά μόνο χρόνια (2000-2006) ερμηνεύεται ως κίνηση αντιπερισπασμού στις γερμανικές επιδιώξεις για μείωση των εισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό και δραστικές περικοπές στα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής.

ΜΟΝΑΧΟ, του ανταποκριτή μας, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΜΠΑΜΠΑΝΑΤΣΑ