Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Πολιτικό ρεπορτάζ

( αφορολόγητα ρέπος ) 

Αφορολόγητα ρέπος

Νομοσχέδιο για τη δημιουργία ομολόγων "Μπαλαντύρ" ψήφισε χθες το Κοινοβούλιο- Εισαγωγή και τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ από το Φθινόπωρο στο χρηματιστήριο- Με τροπολογίες του υφυπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης

ΑΘΗΝΑ.-

Ψηφίστηκε χθες στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το μητρώο επιχειρήσεων ναυπήγησης. Παράλληλα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση "πέρασαν" οι δύο τροπολογίες, που κατέθεσε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία νέων ομολόγων "Μπαλαντύρ", στις ρυθμίσεις για τη φοροαπαλλαγή των τόκων από τα ρέπος, καθώς στην εισαγωγή τρίτου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, χαρακτήρισε τα ομόλογα τύπου "Μπαλαντύρ" πολύτιμο εργαλείο για τη "διεύρυνση της λαϊκής συμμετοχής στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ".

Για την κατάργηση της φορολογίας των ρέπος, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι προωθείται για να τονωθεί η ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων. "Παροτρύνονται οι μικροεπενδυτές και μικροαποταμιευτές να αποκτήσουν μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων και να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό μέρισμα. Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι η φορολόγηση των ρέπος που θεσπίστηκε το 1994 δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία θα μπορούν όσοι αποκτήσουν τη νέα κατηγορία τίτλων του δημοσίου να τους ανταλλάσσουν από 1ης Ιανουαρίου 1999 με μετοχές των ΔΕΚΟ.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η παρέμβαση του αντιπροέδρου της βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω απόφαση φανερώνει προχειρότητα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Τζωάννος, κατήγγειλε ότι "οι μικροεπενδυτές καλούνται να δανείσουν το κράτος για την κάλυψη των ελλειμμάτων, χωρίς να είναι σαφή τα δικαιώματά τους και χωρίς να γνωρίζουν τα προγράμματα εξυγίανσης".

Μετοχοποίηση ΟΤΕ και αντιδράσεις

Σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά τον ΟΤΕ, σύμφωνα με την οποία το 55% του οργανισμού θα παραμείνει στο δημόσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι με τη νέα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να διατεθεί το 15% των μετοχών στο χρηματιστήριο από το φθινόπωρο. Πρόσθεσε δε ότι θα γίνει εισαγωγή των μετοχών του ΟΤΕ και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία στη βουλή για την επέκταση της μετοχοποίησης του ΟΤΕ από 25% που είναι σήμερα σε 45%.

Πρόθεση κάλυψης της "μαύρης τρύπας" των δημοσίων ελλειμμάτων, μέσω της περαιτέρω μετοχοποίησης του ΟΤΕ, αποδίδει στην κυβέρνηση ο Συνασπισμός και υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του οργανισμού, αλλά η κάλυψη των δημοσίων ελλειμμάτων μέσω της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ο Συνασπισμός, εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί όπως τονίζει υιοθετεί πιστά την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του τέως υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στέφανου Μάνου και ζητά την άμεση απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας και παράλληλα τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του ΟΤΕ.

Απειλή κινητοποιήσεων

Με κινητοποιήσεις, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία η οποία, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος με τα συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ, υπογραμμίζει την αντίθεσή της στην αύξηση του ποσοστού της μετοχοποίησης γιατί θεωρεί ότι ο ΟΤΕ είναι δημόσια και στρατηγικού χαρακτήρα επιχείρηση που παρουσιάζει κέρδη τα οποία επιτρέπουν την αυτοχρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων της. Η μετοχοποίηση του οργανισμού πέραν του 25%, καταλήγει η ΓΣΕΕ, εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες για την κάλυψη των ελλειμμάτων στις οποίες αντιτίθενται οι εργαζόμενοι.