Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ελεύθερο ρεπορτάζ

( η "μακεδονία" επιχειρεί μια πρώτη σύγκριση των εξαγγελιών του το 1996 και των πεπραγμένων ) 

Τι είπε και δεν έκανε ο υπουργός Γεωργίας για τα δάση

Η "Μακεδονία" επιχειρεί μια πρώτη σύγκριση των εξαγγελιών του το 1996 και των πεπραγμένων

Αθήνα.-

Πριν από 26 μήνες ο υπουργός Γεωργίας είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα πλήρες σχέδιο δράσης για την προστασία και ανάπτυξη του δάσους, αναζητώντας μάλιστα επενδυτικές ευκαιρίες και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο Τζουμάκα για τα δάση, παρά το γεγονός ότι δεν άλλαξε ο υπουργός στο διάστημα αυτό, έμεινε μετέωρο.

Τα περισσότερα σημεία του δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ίσως τώρα ήλθε η ώρα να εξηγήσει ο εμπνευστής του τι τον εμπόδισε να προχωρήσει στις ολοκληρωμένες λύσεις που είχε τότε αναγγείλει.

Εμείς δε θα παραθέσουμε παρά τις θέσεις του κ.Τζουμάκα, ώστε να μπορέσει ο καθένας να βγάλει συμπεράσματα για τη σχέση έργων και εξαγγελιών στον τομέα των δασών.

1. Δασοπονία

"Ως μέτρα για την ανάπτυξης της δασοπονίας, προβλέπονται τα εξής:

- Εντατικοποίηση εκμετάλλευσης - Ποιοτική βελτίωση δασών - Δημιουργία νέων δασών - Κατάρτιση διαχειριστικών μελετών για όλα τα δάση - Καλλιέργεια για ποιοτική βελτίωση δασών - Αναδασώσεις σε κατάλληλα περιβάλλοντα - Αναγωγή υποβαθμισμένων δασών σε υψηλά.

Για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων: ιδρύεται Ταμείο Δάσους, που θα εξυπηρετείται με ίδιους πόρους οι οποίοι θα προέρχονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, από Φ.Π.Α. των εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων ξύλου, και τα εκ των δασών έσοδα".

Ακόμη το Ταμείο Δάσους είναι υπό ίδρυση.

2. Δασοπροστασία

Η μεγάλη σημασία που έχει η διαθεσιμότητα και η διασπορά των εναέριων μέσων πυρόσβεσης κρίθηκε στην πράξη στα νησιά του Αιγαίου, το 1995, όπου, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα απολογιστικά στοιχεία, παρά τον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών του έτους αυτού, η έκταση που έχει καεί υποτετραπλασιάστηκε σε σχέση με τον μέσο όρο των καμένων εκτάσεων των προηγουμένων ετών.

Παραμένει σε εκκρεμότητα.

Παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς μόλις εφέτος αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

Το σχέδιο δε συντάχθηκε ποτέ.

Αντ' αυτών μεταφέρθηκε αιφνιδίως η αρμοδιότητα της πυροπροστασίας στην πυροσβεστική υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διέθεσε για το 1996 δύο δισ. επιπλέον της χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους για τη δασοπροστασία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοραστούν από το ελληνικό δημόσιο:

Τα περισσότερα από τα εναέρια μέσα αγοράστηκαν σύμφωνα με τις εξαγγελίες αυτές.

Και τα ελικόπτερα εντάχθηκαν στο στόλο εναέριας πυροπροστασίας.

- Προμήθεια του πακέτου των πυροσβεστικών αεροσκαφών και εξοπλισμού υποστήριξης από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία παρά τις δυσκολίες πραγματοποιήθηκε πριν από 14 μήνες(4 Α/Φ CL-215, 13 κινητήρες και μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών): 6 δισ. δρχ. περίπου. - Προμήθεια 2 αεροσκαφών νέου τύπου CL-415 για το 1997: 10 δισ. δρχ. περίπου. - Προμήθεια 2 αεροσκαφών νέου τύπου CL-415 για μετά το 1997: 10 δισ. δρχ. περίπου.

Κανένα από τα τέσσερα νέου τύπου αεροσκάφη δεν παραγγέλθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Μόνο εφέτος πρίν από 15 ημέρες το υπουργικό συμβούλιο και το ΣΔΟΕ ενέκριναν τις σχετικές πράξεις

- Προμήθεια 6 διθέσιων αεροσκαφών τύπου PZL (χωρίς κινητήρες) για το 1997: 300 εκατ. δρχ. περίπου. - 2 ελικόπτερα συντονισμού: 2 δισ. δρχ. περίπου. - Ενοικίαση 11 ελικοπτέρων για το 1997: 1,5 δισ.. περίπου.

Δεν έγινε ποτέ.

Ιδρύεται φορέας δασοπροστασίας στο πλαίσιο διακομματικής επιτροπής.

Το διοικητικό αυτό σχήμα θα έχει ιδιαίτερες υπηρεσιακές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης, τμήματος ή γραφείου εντός του οργανωτικού πλαισίου των υφιστάμενων δασικών υπηρεσιών, κατά το ακόλουθο σχήμα:

- Στη γενική διεύθυνση Δασών θα συγκροτηθεί διεύθυνση Δασοπροστασίας κατάλληλα διαρθρωμένη σε τμήματα, με ευθύνη το συντονισμό της δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο, μέσω του υπαγόμενου σε αυτή Κεντρικού Συντονιστικού Κέντρου. - Σε περιφερειακό επίπεδο θα δημιουργηθεί τμήμα Δασοπροστασίας στη διεύθυνση Δασών της περιφέρειας. - Σε νομαρχιακό επίπεδο, προτείνεται θα δημιουργηθεί ένα εκτελεστικό τμήμα σε κάθε διεύθυνση Δασών.

Αντί των σχεδίων αυτών, που παρέμειναν σχέδια, η ευθύνη μεταφέρθηκε χωρίς σπουδαία προετοιμασία στην πυροσβεστική μετά τις περσινές φωτιές στο Σέιχ Σου.

3. Πρόσθετες ευκαιρίες εργασίας στους ορεινούς πληθυσμούς και πρόσθετες ευκαιρίες αναψυχής στον αστικό πληθυσμό.

- Διαμόρφωση ικανοποιητικού εισοδήματος για την αποτροπή της εγκατάλειψης της ορεινής χώρας. - Βελτίωση της ποιότητας ζωής του αστικού πληθυσμού. - Περαιτέρω ενίσχυση των δασικών συνεταιρισμών εργασίας και προτίμηση των δασεργατών στις δασικές εργασίες. - Μετατροπή των περιαστικών δασών σε "δασικά πάρκα", που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τα δάση. Ο όρος "δασικό πάρκο" θα νομοθετηθεί και θα έχει περιεχόμενο που θα επιτρέπει τη δημιουργία των αναγκαίων για την αναψυχή έργων. - Δημιουργία περιαστικών "δασών-πάρκων" στα αστικά κέντρα που τα στερούνται σήμερα, που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τα δάση. - Φροντίδα για την ανάπτυξη και ενίσχυση του ορεινού τουρισμού (σκι, κυνήγι, ψάρεμα κτλ.).

Τα μέτρα αυτά παρέμειναν σε επίπεδο προτάσεων και ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκαν ακόμη.

- Για το δασικό κτηματολόγιο έχει συνταχθεί ανάλογο πενταετές πρόγραμμα και απαιτείται δαπάνη 10 δισ. δρχ. Ως πρώτο έτος του πενταετούς ορίζουμε το 1997, για το οποίο θα προβλεφθεί στον προϋπολογισμό ανάλογη δαπάνη ύψους 2 δισ. δρχ. - Το θέμα της αγοράς των πυροσβεστικών αεροπλάνων έχει ρυθμιστεί οριστικά από το υπουργικό συμβούλιο. - Θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο για τα θέματα δασικής πολιτικής σχετικά με τη διάκριση δασικής ιδιοκτησίας, ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων και άλλες διατάξεις.

Το δασικό κτηματολόγιο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από το 2014, ενώ το σχέδιο νόμου για το ιδιοκτησιακό των δασών ετοιμάστηκε και βρίσκεται ήδη στη Βουλή περιμένοντας την είσοδό του στο σώμα προς συζήτηση και ψήφιση.