Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( όμηροι δεύτερης διαλογής ) 

Όμηροι δεύτερης διαλογής

Η κατάληψη δεκάδων ελληνικών πρεσβειών και προξενείων ανά την Ευρώπη από Κούρδους, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα σε συνδυασμό με την κράτηση ομήρων, αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια στα χρονικά με στόχο το ελληνικό κράτος. Μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε παρόμοιες ενέργειες με στόχο κυρίως τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης -ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες- οι οποίες εισέπρατταν τη δυσφορία απελευθερωτικών κινημάτων, τρομοκρατικών οργανώσεων, κρατών και λαών που θεωρούσαν ότι αδικήθηκαν από τη συμπεριφορά τους. Η πολιορκία και κατάληψη τμημάτων -ουσιαστικά- της ελληνικής επικράτειας, όμως, αντιμετωπίστηκε ως επί το πλείστον από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα ως ήσσονος σημασίας γεγονός που αφορούσε τρίτους.

Στη γενικότερη προβολή της υποθέσεως Οτσαλάν το τελευταίο διήμερο, οι καταλήψεις μόλις και μετά βίας αποτελούσαν το τρίτο ή τέταρτο θέμα, μετά το βίντεο-ντοκουμέντο από τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στην Τουρκία, μετά την εξέταση των πολύπλοκων πτυχών που σχετίζονται με την απόδοση ευθυνών για τη σύλληψή του από τις τουρκικές αρχές. Την ώρα που απειλούνταν ζωές Ελλήνων πολιτών, το κυρίαρχο ζήτημα ήταν το παρασκήνιο και μια ερασιτεχνική άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τα μέσα, τα οποία είχαν αποποιηθεί τον πρωταρχικό τους ρόλο που είναι η ενημέρωση.

Η απόδοση ευθυνών είναι ασφαλώς ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, το οποίο όμως αφορούσε τετελεσμένα γεγονότα, ενώ την ίδια στιγμή εξελίσσονταν άλλα γεγονότα που κρατούσαν με κομμένη την ανάσα -όπως αρέσκονται να λένε οι ρεπόρτερ του αστυνομικού δελτίου- τη διεθνή κοινή γνώμη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας, το BBC είχε διαρκή απευθείας σύνδεση με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο από όπου μετέδιδε τις συμπλοκές των Κούρδων διαδηλωτών με τη βρετανική αστυνομία και τις εξελίξεις σχετικά με την κράτηση του φρουρού της. Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ρεπορτάζ δεν κατάφεραν να κατακτήσουν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο από τις ληστείες ή τις δολοφονίες μιας συνηθισμένης ημέρας.

Από την άλλη πλευρά, η ελληνική κρατική μηχανή, μετά την επίδειξη "αρετών" στην άσκηση μυστικής διπλωματίας, δεν επέδειξε ανάλογες αρετές στη συνεργασία με τις αρχές άλλων χωρών για την πρόληψη αλλά και τη λήξη των καταλήψεων. Εν προκειμένω, τα μέσα ενημέρωσης δεν αναρωτήθηκαν, ως όφειλαν, ποιος ευθύνεται για την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης προς τους υπευθύνους των πρεσβειών, η οποία έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές Ελλήνων πολιτών και σημαντικά κρατικά έγγραφα, ποιος ευθύνεται για τη συνέχιση επί πολλές ώρες των καταλήψεων. Οι ελληνικές αρχές φαίνεται ότι έθεσαν σε δεύτερη μοίρα τους πολίτες τους, ενώ μαζί με την αντιπολίτευση ευαισθητοποιήθηκαν -και καλώς έπραξαν- για την τύχη των Κούρδων που παρέμεναν χθες στην πρεσβεία της Ελλάδος στην Κένυα. Το ζητούμενο τελικώς δεν είναι ποιες επιπτώσεις θα έχει η εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν μόνο στη διεθνή εικόνα της Ελλάδος, αλλά και στην ίδια της την υπόσταση.