Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Πολιτική :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ισότητα στο... ξύλο ) 

Ισότητα στο… ξύλο

Διαφορετικό νόημα δίνουν κατά τα φαινόμενα στη χειραφέτηση οι Βρετανίδες, αφού διεκδικούν επί ίσοις όροις από τους άνδρες συμπατριώτες τους τα πρωτεία στα κρούσματα οικογενειακής βίας. Όπως δείχνει έρευνα της βρετανικής κυβέρνησης, οι γυναίκες δέρνουν τους άνδρες τους όσο συχνά συμβαίνει και το αντίθετο. Ωστόσο, οι άνδρες δε δοκιμάζουν τα ίδια αισθήματα τρόμου, όπως οι γυναίκες που πέφτουν θύμα κακοποίησης από τους συντρόφους τους, ενώ οι τραυματισμοί των γυναικών είναι κατά κανόνα σοβαρότεροι.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της βρετανικής αστυνομίας για το έτος 1996 είναι ότι η μέχρι τώρα έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν γνωστό. Στους 12 μήνες που καλύπτουν τα στοιχεία, τόσο μεταξύ των γυναικών όσο και των ανδρών, το ποσοστό όσων κατήγγειλαν ξυλοδαρμό από τους συντρόφους τους έφθανε το 4,2%. Όπως όμως δείχνει η έρευνα, περισσότερες γυναίκες πέφτουν θύματα κακοποίησης κατ' επανάληψιν, υφίστανται σοβαρότερα τραύματα και χρήζουν ιατρικής περίθαλψης ή και νοσηλείας. Μεταξύ εκείνων που δέχονται επίθεση από τους συντρόφους τους, το ποσοστό των γυναικών που τραυματίζονται ανέρχεται στο 47%, ενώ αντιστοίχως των ανδρών στο 31%. Ακόμη πιο μεγάλη είναι η διαφορά στις ψυχολογικές επιπτώσεις της κακοποίησης, αφού 60% των γυναικών ανέφερε πως δοκιμάζει αισθήματα έντονου φόβου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ανδρών είναι μόλις 5%. Πολύ συχνά, εξάλλου, οι κακοποιούμενες γυναίκες κινδυνεύουν από πνιγμό, ασφυξία ή στραγγαλισμό στα χέρια των συντρόφων τους.

Άλλο ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αποτελεί ότι τα θύματα οικογενειακής βίας είναι συχνότερα ηλικίας κάτω των 25 ετών και η συχνότητα του φαινομένου μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία. Ένας παράγων που -όπως φαίνεται- συμβάλλει στην εκδήλωση τέτοιων κρουσμάτων είναι η κακή οικονομική κατάσταση, αφού πιο πολλά άτομα κακοποιούνται σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα ή με οικονομικές δυσκολίες. Η οικογενειακή βία όμως δεν κάνει φυλετικές ή εθνικές διακρίσεις, αφού παρουσιάζεται στην ίδια έκταση σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή ή φυλή. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό, πως ένας στους δέκα νεαρούς άνδρες που πάσχουν από κάποια μόνιμη αναπηρία ή χρόνια ασθένεια πέφτει θύμα κακοποίησης από τη σύντροφό του.

Η βρετανική κυβέρνηση αρχίζει συντονισμένη εκστρατεία για την καταπολέμηση του φαινομένου, ακολουθώντας τις συστάσεις της παραπάνω έκθεσης, καθώς και την εμπειρία της εκστρατείας για τη μείωση του αριθμού αυτών που οδηγούν μεθυσμένοι. Στόχος να έλθει στο προσκήνιο η οικογενειακή βία και να αναδειχθεί ως καταδικαστέα συμπεριφορά και ως ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα.