Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( δύσκολη αγορά τα βαλκάνια ) 

ΔΙΕΘΝΕΣ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΗΣ 3 ΑΛΦΑ-ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δύσκολη αγορά τα Βαλκάνια

Στην αγορά τροφίμων της Βουλγαρίας στοχεύει η επέκταση της "3-Άλφα"- Ωστόσο, ομολογείται ότι οι βαλκανικές αγορές αποτελούν έναν μάλλον "δύσκολο" στόχο

Νέο άνοιγμα επιχειρεί να κάνει η εταιρεία "Αφοι Καραγεωργίου-3 Άλφα" στην αγορά της Βουλγαρίας: προτίθεται να συμμετάσχει στο κατάστημα Cash and Carry -κυρίως χονδρεμπορίου- που πρόκειται να ανοίξει εντός του 1999 στη γειτονική αγορά ο όμιλος "ΤΡΟΦΟ". Η επιχείρηση τυποποιημένων οσπρίων και ρυζιού διατηρεί τις βλέψεις της προς την αγορά της Βουλγαρίας, αλλά και της Ρωσίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας. Έως τώρα οι προσπάθειες δε στέφθηκαν από επιτυχία, "αφού χαρακτηρίζονταν κυρίως από μικρές πωλήσεις, με κάποιες παροδικές εξάρσεις, το γενικό χαρακτηριστικό δηλαδή των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, αλλά και γενικότερα στα Βαλκάνια", όπως είπε στο "Επιχειρείν" ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Α. Δημητρακόπουλος. Όπως πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στα Βαλκάνια (παρόμοιες επιχειρήσεις αποτελούν, εξάλλου, έναν από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς τομείς της Βόρειας Ελλάδας). Εξακολουθούν, όμως, να προσεγγίζουν τη γειτονική αγορά "στα τυφλά", αφού εκεί παρουσιάζονται διαφορετικά δεδομένα κυρίως όσον αφορά στον τομέα του λιανεμπορίου. "Μάλιστα, ακόμη και επιχειρήσεις από χώρες που έχουν παραδοσιακά μεγαλύτερες σχέσεις και περισσότερη εμπειρία από τη βουλγαρική αγορά, όπως η Αυστρία, δυσκολεύονται εξίσου", τόνισε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, εξάλλου, συμφωνεί με την πρόταση δημιουργίας κέντρου πληροφόρησης για την καταναλωτική συμπεριφορά των γειτόνων, ως "σχέδιο προσανατολισμού" για τις επιχειρήσεις τροφίμων-ποτών -όπως είχε προταθεί στο 1ο διεθνές συνέδριο στο πλαίσιο της Αgrotica- "αρκεί να ξεκαθαριστεί κατά πόσο θα είναι συντονιστικό ή πράγματι βοηθητικό, ή θα δίνει τις γνωστές 'συμβουλές', που αν τις ακολουθήσεις, αποτυγχάνεις".

Στα ίδια περίπου επίπεδα με το 1997 κυμάνθηκε ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης κατά την περασμένη χρήση. Διαμορφώθηκε στα 5,7 δισ. δρχ. (έναντι 5,6 δισ. το 1997). Τα κέρδη ανήλθαν σε 70 εκατ. και δεν αναμένονται να βελτιωθούν το 1999, λόγω της "συμφωνίας κυρίων" με το υπουργείο Ανάπτυξης για πάγωμα των τιμών. Η επιχείρηση προγραμματίζει, εξάλλου, εντός του 1999 επένδυση περίπου 200 εκατ. για μηχανολογικό εξοπλισμό, την οποία προτίθεται να υποβάλλει για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.