Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Μόλις ο ένας στους δύο Θεσσαλονικείς (53,3%) αγοράζει καθημερινά ψωμί, αναλογία χαμηλή για ένα τέτοιο διατροφικό είδος. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης η εταιρεία Interview, η χαμηλή κατανάλωση -η μέση κατά κεφαλήν είναι μόλις 180 γραμμάρια ανά κάτοικο καθημερινά- οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στις νέες διατροφικές συνήθειες. Διαπιστώνεται μάλιστα μία αρνητική συσχέτιση μεταξύ βιοτικού επιπέδου και κατανάλωσης άρτου. Όσο πιο υψηλό είναι το βιοτικό επίπεδο τόσο πιο χαμηλή είναι η κατανάλωση.

Πάντως ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Τέλης Σπυρόπουλος σχολιάζοντας την έρευνα σημείωσε ότι ο κλάδος στο νομό είναι βιώσιμος και διαγράφει καλή πορεία, με νέες επιχειρήσεις να δημιουργούνται και σημαντικές επενδύσεις να υλοποιούνται. Βασικός φόβος των αρτοποιών σύμφωνα με τον ίδιο είναι η ανεξέλεγκτη εισροή προϊόντων χωρίς ταυτότητα, τα οποία παρουσιάζονται ως φρέσκα.

Βάσει της έρευνας το 78% των καταναλωτών προτιμά το φούρνο της γειτονιάς για την αγορά άρτου. Ένα 12,8% αγοράζει από πρατήρια άρτου και μόνο ένα 6,2% από σούπερ μάρκετ. Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που ακόμη και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ζυμώνουν (2,5%). Ένα 21% των καταναλωτών δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αγοράσει αρτοσκευάσματα από τα σούπερ μάρκετ, ενώ ένα 77% εμφανίζεται κάθετα αντίθετο. Την ίδια στιγμή ποσοστό 9% θα αγόραζε προψημένο ή κατεψυγμένο ψωμί από σούπερ μάρκετ, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο. Βάσει της έρευνας κύριο ζητούμενο από τα σημεία πώλησης είναι η καθαριότητα.

Αν και το 90% των καταναλωτών δηλώνει ικανοποιημένο από το ωράριο λειτουργίας των φούρνων το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης στέλνει μήνυμα στα μέλη του για διεύρυνση, η οποία θα φτάνει μέχρι τις 6 μ.μ. Αναφερόμενος ο κ. Σπυρόπουλος στην τιμή -η οποία κρίνεται κανονική από το 54,6% των καταναλωτών- εκτιμά ότι κάποια στιγμή το αυξημένο κόστος των φούρνων θα αρχίσει να μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Σημειώνεται ότι τα περίπου 800 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης απασχολούν 3.500 εργαζόμενους.

ΜΑΡΙΑ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ