Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( στα 14 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών :: 20/2/2006 20:09:08) 

Στα 14 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Ανάμεσα στις συμπληγάδες του δημόσιου χρέους και του πανάκριβου πετρελαίου βρέθηκε πέρυσι η ελληνική οικονομία, καθώς οι δύο αυτοί παράγοντες οδήγησαν στην εκτόξευση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατά 34,4% στα 14,047 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, αντιστοιχεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο 7,8% της ελληνικής οικονομίας! Η διόγκωση του ελλείμματος δικαιώνει τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα, ο οποίος, σχολιάζοντας την περασμένη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη την ανησυχητική πορεία του ισοζυγίου, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι "καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία".

Η επιδείνωση του ισοζυγίου συναλλαγών της χώρας το 2005 αντανακλά κατά κύριο λόγο τις υψηλές δαπάνες που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο για την εξυπηρέτηση της "γάγγραινας" του δημοσίου χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι η εκροή τόκων μερισμάτων και κερδών ήταν αυξημένη κατά 25,5% (υπερβαίνοντας τα 8 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2004, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων να εμφανίσει έλλειμμα αυξημένο κατά 30,5% (1,263 δισ. ευρώ).

Στο μέτωπο του εμπορικού ισοζυγίου, το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 8,2%, λόγω των ράλι των τιμών του πετρελαίου, με τις εισαγωγές των καυσίμων να αυξάνονται σε απόλυτες τιμές κατά 47% σε σχέση με το 2004, κοστίζοντας στην ελληνική οικονομία σχεδόν 9 δισ. ευρώ. Αν δεν συνυπολογιστεί ο παράγων καύσιμα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 341 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2004. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, αν το 2005 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 12,2% στα 14,2 δισ. ευρώ.

Σωτήριος τουρισμός

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών διευρύνθηκε κατά 231 εκατ. ευρώ, χάρη στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Ειδικότερα, οι ακαθάριστες εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από ξένους τουρίστες και επισκέπτες) αυξήθηκαν κατά 689 εκατ. ευρώ (6,7%), ενώ οι ακαθάριστες πληρωμές (δηλαδή οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδας) αυξήθηκαν κατά 135 εκατ. ευρώ (5,9%).

Φεύγουν επενδύσεις

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 979 εκατ. ευρώ το 2005, αντιστρέφοντας την τάση καθαρών εισροών ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα που είχε σημειωθεί το 2004 (ύψους 600 εκατ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους 767 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους και, δευτερευόντως, στην καθαρή εκροή κεφαλαίων ύψους 212 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 7.323 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η εκροή κεφαλαίων κατοίκων για τοποθετήσεις στο εξωτερικό (κυρίως σε ομόλογα) υπερκαλύφθηκε από την εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων, κυρίως για τοποθετήσεις σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου (ύψους 20,7 δισ. ευρώ), αλλά και -σε σημαντικό βαθμό- σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (ύψους 5,1 δισ. ευρώ).