Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Έντονο ενδιαφέρον για διπλή εξαγορά στη Βουλγαρία επιδεικνύει η ΔΕΗ. Εκτός από την απόκτηση του λιγνιτικού σταθμού Bobov Dol η ελληνική επιχείρηση φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ομώνυμη μεταλλευτική εταιρεία.

"Η ΔΕΗ, που πλειοδότησε το 2005 για το λιγνιτικό σταθμό, ενημέρωσε το υπουργείο Ενέργειας ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει και τη μεταλλευτική εταιρεία Bobov Dol", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Γιάνκοφ, εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας, προσθέτοντας μάλιστα ότι η εν λόγω μεταλλευτική εταιρεία θα χρεοκοπήσει, εάν δεν περάσει στα χέρια ξένου επενδυτή.

Βάσει των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας η πρόβλεψη του κ. Γιάνκοφ για χρεοκοπία αποδεικνύεται ρεαλιστική. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ" τα ορυχεία του Bobov Dol έκλεισαν το 2005 με ζημιές ύψους 9,2 εκατ. λέβα (περίπου 4,6 εκατ. ευρώ) και με συσσωρευμένα χρέη άνω των 39,7 εκατ. λέβα. Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκοφ η ΔΕΗ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα τοπικά ορυχεία, τα οποία ελέγχονται από τη μεταλλευτική εταιρεία, ως κύριους προμηθευτές για το λιγνιτικό σταθμό παραγωγής θερμικής ενέργειας του Bobov Dol, εφόσον βέβαια ολοκληρωθεί η εξαγορά του.

Η εξαγορά του ενεργειακού σταθμού έχει ακολουθήσει τη δικαστική οδό μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας να ακυρώσει το διαγωνισμό.

Η ΔΕΗ προσέφυγε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας (SAC) κατά της συγκεκριμένης απόφασης και ο φάκελος άνοιξε ξανά πριν από λίγες ημέρες. Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται η απόφαση του SAC για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ή όχι των ορυχείων του Bobov Dol θα ληφθεί μετά την τελική "ετυμηγορία" του SAC σε ό,τι αφορά το λιγνιτικό σταθμό. Το SAC πάντως αναμένεται να δικαιώσει τη ΔΕΗ, καθώς η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων δείχνει πλέον να αναγνωρίζει την ορθότητα της προσφυγής της ελληνικής εταιρείας.