Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Ελεύθερη πτώση με βραζιλιάνικο τέμπο

Στα επίπεδα του τέλους του προηγούμενου έτους έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε πτώση 6,21%, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 2.798,21 μονάδες- Στα 112 δισ. ο τζίρος

ΑΘΗΝΑ.-

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 6,21% και κλείνοντας στις 2.798,21 μονάδες. Έτσι, βρέθηκε πολύ κοντά στα επίπεδα που είχε διαμορφώσει στα τέλη του περασμένου έτους.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης παρουσίαζε σημαντικές απώλειες, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών και της βιομηχανίας. Η αγορά άνοιξε με την έντονη παρουσία πωλητών. Έτσι, οι πωλήσεις μετοχών, παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις που εμφανίστηκαν κατά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, εξακολούθησαν, με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις να επιστρέψουν στη συνέχεια δυναμικότερες, για να διατηρηθούν ως και τη λήξη της συνεδρίασης.

Όπως ανέφεραν χρηματιστές, μιλώντας στο "Επιχειρείν", τόσο οι εγχώριοι, όσο και οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις συμβολαίων, με σκοπό την αποκόμιση των κερδών τους, αλλά και για να καλύψουν τις θέσεις τους, μετά την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές -με επίκεντρο την αγορά της Βραζιλίας, η οποία σημάδεψε τις συναλλαγές των χρηματιστηρίων παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για σημαντική μείωση των βασικών της επιτοκίων δε στάθηκε ικανή να ανακόψει το αρνητικό κλίμα που μεταφέρθηκε στη Σοφοκλέους από το εξωτερικό. Το κλίμα των σημαντικών ρευστοποιήσεων στη Νέα Υόρκη αναμενόταν ότι θα συνεχιστεί και στο χθεσινό άνοιγμα του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ακολουθώντας τις μεγάλες απώλειες των διεθνών αγορών, αλλά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στη Βραζιλία. Μάλιστα, η αυξανόμενη οικονομική κρίση στην εν λόγω χώρα της Λατινικής Αμερικής επιδεινώθηκε από την ξαφνική παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας, Gustavo Frago.

Η παραίτηση Frago, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια εύρεσης τρόπων εξόδου από την κρίση, οδήγησαν σε de facto υποτίμηση, κατά περίπου 8%, του βραζιλιάνικου νομίσματος έναντι του δολαρίου (αν και η κυβέρνηση της χώρας ισχυρίζεται ότι μεταβλήθηκε απλώς το εύρος διακύμανσης του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του αμερικανικού νομίσματος). Πάντως, η κίνηση αυτή αναμένεται να περιορίσει σχετικώς τις τεράστιες εκροές αμερικανικών κεφαλαίων από τη λατινοαμερικανική χώρα, που παρατηρούνταν τελευταία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ελλοχεύει ο φόβος μήπως η υποτίμηση πυροδοτήσει ένα είδος "κρίσης εμπιστοσύνης" μεταξύ των ανά τον κόσμο επενδυτών, ανάλογο με αυτό το οποίο δημιούργησαν οι πρόχειρες υποτιμήσεις που οδήγησαν τη Ρωσία -και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας- κυριολεκτικά στο χάος. Έτσι, δε θα πρέπει να λησμονεί κανείς τα πρόσφατα προβλήματα στην Ασία, με το εξωτερικό χρέος της Κίνας να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε Χογκ-Κογκ και Σιγκαπούρη, με μόνο ωφελημένο -λόγω της σχετικής νομισματικής του σταθερότητας- το Τόκιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι διεθνείς εξελίξεις στάθηκαν αφορμή για διορθωτικές κινήσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά, προσθέτοντας ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές στη Σοφοκλέους παραμένουν θετικές.

Η χθεσινή συνεδρίαση

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 111,810 δισ. δρχ. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρουσίασε η κοινή μετοχή της Βιοσώλ, με 1.478.625 τεμάχια, ενώ ακολούθησε εκείνη της "Θεσσαλικής" με 13.960.000 τεμάχια. Από τις 281 μετοχές που διακινήθηκαν, οκτώ παρέμειναν αμετάβλητες, 54 σημείωσαν άνοδο και 219 πτώση.

Στο πλαφόν ανόδου έκλεισαν επτά μετοχές, ενώ στον αντίποδα -με πτώση στο πλαφόν- τερμάτισαν 44 μετοχές. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο Τραπεζικός έκλεισε στις 5.849,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 6,52%. Ο Βιομηχανικός έκλεισε στις 1.761,63 μονάδες (-5,47%), ο δείκτης Ασφαλειών στις 1.350,27 μονάδες (-3,37%), ο Επενδυτικός στις 883,52 μονάδες (-6,74%), ο δείκτης εταιρειών Λίζιγκ στις 375,38 μονάδες (-6,89%) των Διαφόρων επιχειρήσεων στις 2.042,25 μονάδες (-6,97%), ο Κατασκευαστικός στις 533,72 μονάδες (7,47%), ο δείκτης Συμμετοχών στις 2.231,56 μονάδες (3,63%), της Παράλληλης Αγοράς στις 210,52 μονάδες (-5,07%) και ο FTSE/ASE 20 στις 1.758,87 μονάδες (-6,52%).

Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στις 64.000 δρχ., της "Ιονικής" στις 14.640 δρχ., της "Εμπορικής" στις 28.120 δρχ., της "Εργασίας" στις 33.650 δρχ. και της "Πίστεως" στις 29.850 δρχ. Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.050 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.800 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.720 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 13.705 δρχ., της "ΑΓΕΤ-Ηρακλής" στις 7.525 δρχ. και η κοινή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 21.250 δραχμές.