Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( η κινηση στο χρηματιστηριο αξιων αθηνων ) 

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Διορθωτική υποχώρηση

Σε επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα από εκείνα των 3.000 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με υποχώρηση της τάξης του 0,89% και σταθεροποιούμενος στις 2.983,56 μονάδες- Στα 98,4 δισ. ο τζίρος

ΑΘΗΝΑ.-

Μικρή διόρθωση παρουσίασε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη Σοφοκλέους, κλείνοντας με μικρές απώλειες της τάξης του 0,7%, κάτω, πάντως, από το ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων (και συγκεκριμένα στις 2.983,56 μονάδες).

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση επικράτησαν διορθωτικές παρεμβάσεις, μετά την εκρηκτική άνοδο που παρουσίαζαν οι μετοχές κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, πολλοί επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις των συμβολαίων τους, με σκοπό την αποκόμιση των κερδών τους, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις τις δέχθηκε ο κλάδος των ασφαλειών, ο οποίος σημείωσε πτώση της τάξης του 2,5%. Πάντως, και ο τραπεζικός κλάδος έχασε έδαφος, κλείνοντας με απώλειες κατά 1,7% από την προηγούμενη Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, η αγορά ίσως παρουσιάσει σταθεροποιητικές τάσεις στα τρέχοντα επίπεδα, με δεδομένο ότι θα εξακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, οπότε και ο Γενικός Δείκτης ίσως ανακάμψει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Πάντως, η χθεσινή διόρθωση ήταν απόλυτα φυσιολογική και απαραίτητη, ενώ ταυτόχρονα ήταν σύμφωνη και με το γενικότερο κλίμα στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Εξάλλου, η αγορά κινείται, επί του παρόντος, κυρίως από τους εγχώριους επενδυτές, ενώ τα ξένα funds αναμένεται να επανέλθουν δυναμικά τις επόμενες εβδομάδες. Βασικό χαρακτηριστικό είναι οι μαζικές τοποθετήσεις μικροεπενδυτών, που αποσύρουν κεφάλαια από τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, συρρέοντας στη χρηματιστηριακή αγορά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, αξιοσημείωτη ήταν η εκρηκτική άνοδος που παρουσίασαν οι κατασκευαστικές εταιρίες (κατά 6%), καθώς φαίνεται ότι οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές αγορές μετοχικών τίτλων κατασκευαστικών εταιρειών, τόσο λόγω των χαμηλών τιμών, όσο και εξαιτίας των διεργασιών συγχωνεύσεων που παρατηρούνται στο κλάδο και της επιτάχυνσης της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου, για τη διευκόλυνση των συγχωνεύσεων των εταιριών. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατασκευαστικά έργα προχωρούν με ταχύτερους ρυθμούς, ενώ το μέχρι στιγμής ανεκτέλεστο υπόλοιπο τόσο των ιδιωτικών, όσο και των δημοσίων έργων ανέρχεται στο 1 τρισ. δρχ.

Η χθεσινή κίνηση

Η αξία των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους ανήλθε στα 98,4 δισ. δρχ. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της "Εθνικής" έκλεισε στις 68.000 δρχ., της "Ιονικής" στις 15.900 δρχ., της "Εμπορικής στις 30.990 δρχ., της "Εργασίας" στις 35.900 δρχ. και της Alpha Τράπεζας Πίστεως στις 32.280 δρχ.

Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 4.160 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 2.545 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.480 δρχ., η κοινή της Ιντρακόμ στις 15.000 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 8.250 δρχ. και της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στις 22.990 δραχμές.

Από τις 281 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν σήμερα, 149 έκλεισαν με άνοδο, 113 με πτώση, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε σταθερή. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.892,41 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,25%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατά 8% κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΧΗΜΙΚΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΑΘΗΝΑΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΓΕΚ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ(Κ), ΣΑΝΥΟ και INTEΡΙΒΕΝΣΤ. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατά 8% σημείωσαν οι μετοχές των ΕΤΜΑ (κ), INFOQUEST, KAΛΛΙΝΗΣ (κ) κατά 7,7%, ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ κατά 7,3%, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ κατά 6,7%, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ κατά 5,8%, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΕΙΑ κατά 5,4%, RIDEΝCO και ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, καθώς και κατά 5,3% η μετοχή της ΙΝΤΕΡΤΥΠ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου η κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο θα γίνεται κάθε εξαγορά και συγχώνευση που αφορά σε εισηγμένες εταιρίες. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι νέες εταιρίες οι οποίες θα προκύπτουν από συγχωνεύσεις θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου περί εισαγωγής εταιριών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στη διασπορά των μετοχών και στον έλεγχο των λογιστικών στοιχείων).

Επίσης, όταν η απορροφώμενη εταιρία είναι μεγαλύτερη από την απορροφούσα, τότε η εταιρία θα ελέγχεται και από πλευράς ικανοποιητικής περιουσιακής διάρθρωσης.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε o πρόεδρος του ΧΑΑ, Σ. Κουνιάκης, έως το τέλος του Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την "τρίτη αγορά" στο ΧΑΑ, τη νέα αγορά στην οποία θα εισέρχονται μικρές δυναμικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία, όμως τα άλλα μεγέθη τους, κυρίως τα ίδια κεφάλαια, δεν τους επιτρέπουν να εισαχθούν στην Παράλληλη Αγορά του ΧΑΑ. Ουσιαστικά, η δημιουργία αυτής της νέας αγοράς επιβάλλεται από την ΕΕ, με στόχο να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες δυναμικές επιχειρήσεις.

Οι πρώτοι των πρώτων

Την κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών για ολόκληρο το οικονομικό έτος 1998, αλλά και για το μήνα Δεκέμβριο έδωσε προχθές στη δημοσιότητα ο ΣΜΕΧΑ.

Σύμφωνα με τη τελική κατάταξη των ΑΧΕ για το 1998, την πρώτη θέση κατέλαβε η Εθνική Χρηματιστηριακή με ποσοστό 10,54% και ακολούθησε η Σίγμα με 7,87%, Άλφα με 6,30% και η Τέλεσις με μερίδιο 6,20%.

Επίσης, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Δεβλέτογλου, Midland, Π&Κ, Ελληνική Χρηματιστηριακή, Εργασίας και Εγνατία. Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 28,1 τρισ. δραχμές.

Για τον προηγούμενο μήνα Δεκέμβριο, την πρώτη θέση από πλευράς αξίας συναλλαγών κατέλαβε η Σίγμα με μερίδιο 12,06% και ακολούθησε η Εθνική με 8,61%, η Τέλεσις με 7,25%, η Άλφα με 6,48% και ακολουθούν στη συνέχεια η Π&Κ, η Δεβλέτογλου, η Midland, η Εργασίας και η Κερδώος Ερμής. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο ύψος των 3,69 τρισ. δραχμών.