Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( απέραντο φρενοκομείο :: 17/3/2006 16:21:17) 

Απέραντο φρενοκομείο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε διαπιστώσει κάποτε ότι η Ελλάδα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο.

Τις προηγούμενες μέρες οι κάτοικοι του Ευόσμου και η νεοδημοκρατική δημοτική ηγεσία του αποποιήθηκαν την καραμανλική κληρονομιά και διατράνωσαν ότι ο δήμος τους -πρώτος σε όλη την Ελλάδα- είναι μια "ελεύθερη ψυχασθενών περιοχή". Προφανώς αυτό το νόημα είχε η εκδήλωση της έντονης ενόχλησης για την εγκατάσταση σε μια γειτονιά τους ενός κέντρου φιλοξενίας, σε καθεστώς μάλιστα ημιελεύθερης διαβίωσης, δεκαπέντε ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της θεραπείας τους. Μόνο μία περιοχή που δεν έχει καθόλου "τρελούς" (ή έστω έχει λιγότερους από δεκαπέντε) κινδυνεύει να αλλοιωθεί από μια τέτοια προοπτική. Αξίζει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι αυτή η απόφαση της δημοτικής αρχής κινητοποίησε περισσότερους δημότες από όσους συγκινούσαν τη δεκαετία του ογδόντα οι αριστεροί δήμοι που κήρυσσαν τις περιοχές τους "ζώνες ελεύθερες πυρηνικών" (αν ο Εύοσμος είναι και τέτοια ζώνη, αφού κάποτε ήταν αριστερός δήμος, τότε λίγο απέχει από τον επίγειο παράδεισο).

Με τη δημοτική συμπολίτευση του Ευόσμου, όμως, συμφώνησε και η τοπική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, δηλαδή οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, αφού οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν ομόφωνα. Οι δικαιολογίες του τύπου "υπήρχε μεγάλη πίεση του κόσμου", "δεν έγινε διάλογος" και "δεν είχαμε ενημερωθεί" απλώς επιβεβαιώνουν το πολιτικό ατόπημα. Όταν υπάρχει μεγάλη πίεση του "ενός κόσμου", οφείλεις να κινητοποιείς τον "άλλο κόσμο" (αν τον έχεις βέβαια). Αν δεν έγινε διάλογος, φροντίζεις να γίνει (αν έχεις θέσεις βέβαια). Αν πάλι δεν ενημερώθηκες, είναι δικό σου πρόβλημα που ψήφισες ανενημέρωτος.

Οι δημοτικές εκλογές έρχονται. Θυμάμαι ότι πριν από τις βουλευτικές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απομάκρυνε, λόγω της γνωστής τροπολογίας Πάχτα, επώνυμους βουλευτές και ισχυρούς υπουργούς από το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Δίκαιη ή άδικη, ήταν μία σκληρή απόφαση, με στόχο την αποκήρυξη της καθεστωτικής διαφθοράς. Μήπως πριν από τις δημοτικές εκλογές είναι απαραίτητο να αποκηρυχθεί με όμοιο τρόπο ο συντηρητισμός και η δυσανεξία στη διαφορετικότητα του συμπολίτη μας; Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τους δήμους της, η αποκήρυξη αυτή είναι σημαντικότερη από την αποκήρυξη της διαφθοράς. Αλλιώς, αν δηλαδή όλοι συνεχίζουν να ομοφωνούν, οι δημότες του Ευόσμου έχουν κάθε λόγο να επιλέξουν τον καλύτερο στο είδος. Και φαντάζομαι ότι στο είδος της ομόθυμης σύμπλευσης με τα συντηρητικά αντανακλαστικά κανείς στην αντιπολίτευση δεν δικαιούται να πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος.

Για να μην παρεξηγούμαι: Η αποκήρυξη των φοβικών και των ρατσιστικών συμπεριφορών δεν είναι προνόμιο της αριστεράς. Κάθε άλλο. Είναι δικαίωμα και καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη, δηλαδή προφανώς και του πολίτη που αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός. Απλώς στην πόλη μας η δεξιά παράταξη προτιμά να φιλοφρονεί τα κλειστοφοβικά αισθήματα κάποιων (ψηφοθηρικά κρίσιμων, κατά τη γνώμη της) παρά να εκφράζει τις δημοκρατικές πεποιθήσεις άλλων (όχι, πάντως, και τόσο λίγων).