Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Πορτρέτο

( λακσμι μιταλ :: 9/2/2006 17:07:59) 

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, που παρακολουθεί από κοντά το βίο και την πολιτεία των σύγχρονων Κροίσων του πλανήτη, η περιουσία του Μίταλ αγγίζει πλέον τα 25 δισ. δολ. Περισσότερα λεφτά έχουν μόνον ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (46 δισ. δολ. και κάτι ψιλά) και ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στην ιστορία Γουόρεν Μπάφετ (44 δισ. δολ.). EPA/CHRISTOPHE KARABA

ΛΑΚΣΜΙ ΜΙΤΑΛ

Ο βασιλιάς του χάλυβα αναστατώνει την Ευρώπη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Σεισμικές δονήσεις στις τρεις χώρες όπου εδρεύει η Arcelor, στη Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, προκάλεσε το "θράσος" του Ινδού βασιλιά του χάλυβα Λακσμί Μίταλ να υποβάλει πρόταση εξαγοράς ύψους 23 δισ. δολ., για να αποκτήσει τη Νο2 χαλυβουργία του κόσμου.

Ο Μίταλ, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, είναι το αφεντικό της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα παγκοσμίως, της Mittal Steel. Ο αυτοδημιούργητος Μίταλ, ο οποίος έφτιαξε την αμύθητη περιουσία του μέσα από ανάλογες τολμηρές κινήσεις, υποστηρίζει ότι ένας γάμος των δύο εταιρειών θα ωφελήσει αμφότερες, καθώς θα ελέγχουν ούτε λίγο ούτε πολύ το 10% της παγκόσμιας αγοράς χάλυβα. Οι κυβερνήσεις των τριών ευρωπαϊκών χωρών όμως φοβούνται ότι υπό τον Μίταλ η Arcelor θα τεθεί εκτός (του δικού τους) ελέγχου, απειλώντας τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρει σήμερα. Στο Λουξεμβούργο για παράδειγμα η Arcelor είναι ο Νο1 εργοδότης του ιδιωτικού τομέα.

Ο Λακσμί Νίβας Μίταλ δικαιώνει το μικρό όνομά του, που ανήκει στην ινδική θεότητα της ευημερίας και του πλούτου. Ξεκίνησε την πορεία του μία εποχή κατά την οποία όλοι είχαν ξεγραμμένη τη βιομηχανία χάλυβα. Εκείνος όμως τους διέψευσε πανηγυρικά. Η πορεία του από τη φτώχεια στα πλούτη διαθέτει όλα τα στοιχεία ενός μπεστ σέλερ. Γεννήθηκε σε ένα χωριό που δεν είχε καν ηλεκτρισμό και έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του στο μικρό εργοστάσιο χάλυβα που είχε ο πατέρας του στην Καλκούτα.

Ο Μίταλ έκανε την τύχη του αγοράζοντας δοκιμαζόμενες, μικρές μονάδες παραγωγής χάλυβα ανά τον κόσμο, τις οποίες μεταμόρφωνε σταδιακά σε μηχανές χρήματος, περιορίζοντας δραστικά τα κόστη τους και εκμεταλλευόμενος την ξαφνική ανάκαμψη της ζήτησης για το προϊόν τους, πρωτίστως από τις δύο νέες οικονομικές υπερδυνάμεις, την Κίνα και την Ινδία. Σήμερα η αυτοκρατορία του δραστηριοποιείται σε 14 χώρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, που παρακολουθεί από κοντά το βίο και την πολιτεία των σύγχρονων Κροίσων του πλανήτη, η περιουσία του Μίταλ αγγίζει πλέον τα 25 δισ. δολ. Περισσότερα λεφτά έχουν μόνον ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (46 δισ. δολ. και κάτι ψιλά) και ο πιο επιτυχημένος επενδυτής στην ιστορία Γουόρεν Μπάφετ (44 δισ. δολ.).

ΧΑΜΗΛΟ ΠΡΟΦΙΛ

Ο Μίταλ κρατά συνειδητά χαμηλό προφίλ και αποφεύγει τον Τύπο, όμως η δράση του φιλοξενείται τακτικά στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου. Το 2003 για παράδειγμα φέρεται να ξόδεψε 70 εκατ. λίρες, για να αγοράσει το πιο ακριβό σπίτι της Βρετανίας. Ο Μίταλ συνδέεται και με το σκάνδαλο που ξέσπασε το 2001, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε γραπτώς την υποστήριξή του στην πρόταση εξαγοράς που υπέβαλε η Mittal Steel στη μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ρουμανίας, λίγους μήνες αφότου ο Μίταλ είχε δωρίσει 125.000 λίρες στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα.

Ο Μίταλ και η οικογένειά του ελέγχουν το 88,6% της Mittal Steel, ενώ και τα δύο παιδιά του ασχολούνται ενεργά με τη δουλειά του μπαμπά τους. Ο γιος του Αντίτγια είναι πρόεδρος και οικονομικός διευθυντής του πολυεθνικού κολοσσού, ενώ η κόρη του Βανίσα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο.