Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αύξηση του ποσοστού των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ΤτΕ, Νίκος Γκαρκάνας συστήνει στους τραπεζίτες, στη διάρκεια του γεύματος που τους παρέθεσε, να είναι πιο προσεκτικοί στη χορήγηση των δανείων. Παράλληλα, τους παρότρυνε να προβαίνουν σε σωστές εκτιμήσεις του πιστωτικού κινδύνου, ούτως ώστε να γίνονται οι ανάλογες προβλέψεις για την κάλυψή τους, ενώ πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους εσωτερικούς μηχανισμούς διαχείρισης κινδύνων.

Υπενθυμίζεται ότι, προ της επιδείνωσής τους, το ποσοστό των καθυστερήσεων (συμπεριλαμβανομένης της Αγροτικής Τράπεζας) κυμαινόταν στο 4% για τα στεγαστικά και στο 8% για τα καταναλωτικά δάνεια.

Ακολούθως η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίασε στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το σχέδιο πράξης διοικητή, με το οποίο τίθεται ένα νέο πλαίσιο αρχών λειτουργίας και κριτηρίων αξιολόγησης της οργάνωσης των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε να μελετηθεί το κείμενο και σε εύλογο χρονικό διάστημα να υποβληθούν οι τυχόν παρατηρήσεις.

Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς και των 35 μεγαλυτέρων τραπεζών της ζώνης του ευρώ, με βάση την αντίστοιχη έκθεση της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ, οι τράπεζες θα κληθούν να διακρατούν περισσότερα εποπτικά κεφάλαια, ενώ θα υποχρεωθούν να μεταβάλουν τη δομή του ισολογισμού τους, δίνοντας βαρύτητα σε συγκεκριμένες μορφές δανείων κτλ.

Σε ό,τι αφορά την καταστολή των φαινομένων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και γενικότερα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Τράπεζα της Ελλάδας, πάντα στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ, επιθυμεί μεγαλύτερο και ασφυκτικότερο έλεγχο και σε αυτό το κομμάτι δραστηριοποίησης.

Ενώ οι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα αντεπεξέλθουν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα εφαρμοσθεί, είναι κοινή η πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζών δύσκολα θα ενταχθεί στην πρώτη κλίμακα διαβάθμισης, όπως ορίζεται από τη Βασιλεία ΙΙ. Στις μικρότερες τράπεζες τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και η ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίων και γενικότερα για κεφαλαιακή ενίσχυση είναι επιβεβλημένη.