Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στο 41,3% σκαρφάλωσε η απορρόφηση των κονδυλίων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας το 2005, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,7% έναντι του 2004. Ο πήχης ανεβαίνει πλέον στο 55% για το 2006, προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος του ν+2.

Όπως έγινε γνωστό από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περασμένη χρονιά απορροφήθηκαν τελικά 41,1 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με το συνολικό ποσό των απορροφήσεων να ανέρχεται σε 518 εκατ. ευρώ. Απορρόφηση 1% για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μεταφράζεται σε 12,5 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε έναν χρόνο απορροφήθηκαν για έργα και δράσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία συνολικά περίπου 209 εκατ. ευρώ.

Το 2005 εντάχθηκαν στο ΠΕΠ 392 έργα, αυξάνοντας το ποσοστό εξειδίκευσης του προγράμματος κατά 31% και φτάνοντας το 105,9% των συνολικών δεσμεύσεων δημόσιας δαπάνης. Συνολικά με το κλείσιμο του 2005 τα ενταγμένα στο ΠΕΠ έργα έφτασαν τα 1.068, ενώ οι συμβασιοποιήσεις ως ποσοστό επί της δημόσιας δαπάνης διαμορφώθηκαν στο 65,4% έναντι του 41,1% στο τέλος του 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πλέον έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μέτρα του προγράμματος σε ποσοστό 120,6% της συνολικής δημόσιας δαπάνης έναντι του 90,3% το 2004.

Σε δύο χρόνια το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων ανήλθε στο 41,3%, όταν τον Απρίλιο του 2004 ήταν 15%. Σύμφωνα με την περιφέρεια, πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα, με δεδομένο ότι στα συνολικά ποσά προστέθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους και το αποθεματικό επίδοσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Με το ποσοστό απορρόφησης στο 41,3% αποφεύχθηκε η απώλεια πόρων με βάση τον κανόνα ν+2 και υπερκαλύφθηκε ο στόχος για όλα τα διαρθρωτικά ταμεία ως εξής: ΕΤΠΑ 110,3%, ΕΚΤ 101,9%, ΕΓΤΠΕ 103,5%. Η επιτυχία της αύξησης των βασικών δεικτών του προγράμματος στηρίχθηκε μεταξύ άλλων στην επίτευξη υψηλού βαθμού μελετητικής ωριμότητας για την ένταξη των έργων αλλά και στη στοχευμένη προσπάθεια συμβασιοποίησης κρίσιμων έργων, που αποτελούν βασικό κορμό του προγράμματος και στα τρία ταμεία.

Πάντως μηδέν εις το πηλίκο έδειξαν οι συμβασιοποιήσεις του 2005 όσον αφορά τα μέτρα εκείνα του ΠΕΠ για την ενίσχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, την επιχειρηματικότητα και τις βιομηχανικές υποδομές στην Κεντρική Μακεδονία.

Ειδικότερα μηδενικές συμβασιοποιήσεις παρουσίασαν στα τέλη του 2005 τα μέτρα 1.1 (Η Θεσσαλονίκη κέντρο παραγωγικών υπηρεσιών), 1.3 (Υποστήριξη καινοτομίας και επιχειρηματικότητας), 3.4 (Παροχή υποδομής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων) και 6.1 (Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων).

Αιτία για τη δυσκινησία αυτή ήταν τα θεσμικά προβλήματα που προέκυψαν, τα οποία όμως έχουν πλέον αντιμετωπιστεί, ανοίγοντας το δρόμο για το 2006.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις βιομηχανικές περιοχές, έγινε γνωστό πως οι αποφάσεις έγκρισης εστάλησαν ήδη στους αρμόδιους φορείς και οι δημόσιες δαπάνες για τις συμβασιοποιημένες περιοχές ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκαν οι τελευταίες αποφάσεις για τα βιομηχανικά πάρκα Σερρών και Κατερίνης.