Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθενούν, η Ελλάδα πηγαίνει ως συνήθως.. κόντρα στο ρεύμα, με τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών να γίνονται κάθε μήνα και πιο τσουχτερές. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε το Δεκέμβριο τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη μετά το Λουξεμβούργο και την Ισπανία, με τον τιμάριθμο να σκαρφαλώνει στο 3,5% από 3,4% το Νοέμβριο. Αντίθετα στις δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους στο 2,2% από 2,3% που ήταν το Νοέμβριο.

Η μάχη των επιτοκίων

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ευρωπληθωρισμός πλησιάζει το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2%), άρα θεωρητικά απομακρύνεται ο κίνδυνος μιας νέας αύξησης των επιτοκίων. Δυστυχώς για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Ότμαρ Ίσινγκ έσπευσε να επαναλάβει το τελευταίο διήμερο ότι η ΕΚΤ παραμένει "σε επιφυλακή" όσον αφορά τους πληθωριστικούς κινδύνους, επικαλούμενος τη διατήρηση των πετρελαϊκών τιμών στα ύψη και την ισχνή προοπτική υποχώρησής τους στο άμεσο μέλλον. Η τοποθέτηση αυτή του Ίσινγκ ερμηνεύεται ως προάγγελος νέας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωζώνης, ίσως τον προσεχή Μάρτιο.

Θέλοντας να προλάβει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του ΕΚΟΦΙΝ Καρλ Χάιντς Γκράσερ προέτρεψε χθες την ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι επίκειται νέα σύγκρουση πολιτικών και κεντρικών τραπεζιτών για την ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική. Μιλώντας στην εφημερίδα "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν", ο Γκράσερ είπε ότι μία νέα αύξηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης θα ήταν "μη αναγκαία και αντιπαραγωγική", καθώς ο χαμηλός δομικός πληθωρισμός δίνει περιθώρια στην ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Γ.Χ.