Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Τη σοβαρή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα αποκαλύπτει διεθνής έρευνα της Grant Thornton, σύμφωνα με την οποία η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά των αισιόδοξων και των απαισιόδοξων επιχειρηματιών σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας το 2006 κατέρρευσε στο +1 από +29, που ήταν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της Grant Thornton, που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2005 με τη συμμετοχή 7.000 ιδιοκτητών μεσαίων επιχειρήσεων από 30 χώρες, καταγράφεται μία ανησυχητική κάμψη της αισιοδοξίας των μεσαίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Η επιδείνωση αυτή είναι μάλιστα εμφανέστερη σε μεγάλες και ισχυρές οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Στις ΗΠΑ η αισιοδοξία των ιδιοκτητών επιχειρήσεων για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κατά το τρέχον έτος μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ (από +62 σε +32) σε σχέση με το 2005, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία η πτώση ήταν δραματική, με τη διαφορά των ποσοστών ανάμεσα στους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους να διαμορφώνεται στο +8 από +46.

Χαμόγελα σε Γερμανία, Ιαπωνία

Αντίθετα, το ηθικό των επιχειρηματιών στη Γερμανία και την Ιαπωνία, δύο χώρες που πήγαιναν ως πολύ πρόσφατα από το κακό στο χειρότερο, έχει αναπτερωθεί. Στη Γερμανία το θετικό ισοζύγιο ανάμεσα στους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους επιχειρηματίες εκτινάχθηκε στο +41 από +17 που ήταν το 2005 και -6 και -37 το 2004 και το 2003, αντίστοιχα. Η Ιαπωνία, αν και παραμένει ακόμα με αρνητικό πρόσημο στο -14, εμφανίζει αναζωπύρωση της αισιοδοξίας των επιχειρηματιών, παρουσιάζοντας αισθητή βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια (-27, -46 και -71 τα έτη 2005, 2004 και 2003 αντίστοιχα).

Από το σύνολο των 30 χωρών, που συμμετείχαν στην έρευνα, οι επιχειρήσεις σε 26 από αυτές εμφανίζονται στην πλειοψηφία τους αισιόδοξες για την πορεία της οικονομίας, ενώ στις 13 εκ των 26 σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού των αισιόδοξων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αισιοδοξίας καταγράφηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ινδία (+93), ενώ στην Κίνα, που συμμετείχε για πρώτη φορά στην έρευνα, η αντίστοιχη διαφορά ποσοστού ήταν +77.