Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( καταρρέουν οι εργοληπτικές :: 6/2/2006 19:10:49) 

"Να σημειωθεί ότι η οφειλή του δημοσίου στους εργολήπτες μόνο από τα ολυμπιακά έργα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ", διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κ. Μακεδονίας κ. Μαυρουδής (ένθετη φωτ.).

ΛΟΥΚΕΤΟ έβαλαν 400 εταιρείες της Κεντρικής Μακεδονίας από το 2004

Καταρρέουν οι εργοληπτικές

Της ΜΠΕΤΤΥΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ

Τέσσερις στις δέκα εργοληπτικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς έχουν βάλει λουκέτο από το 2004 μέχρι σήμερα. Ο αριθμός των μελών του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας από 1.017 το 2004 μειώθηκε σε 906 το 2005, ενώ σήμερα είναι μόλις 607. Αυτό επισημάνθηκε χθες, κατά διάρκεια εκδήλωσης, από το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου, που κάνει λόγο για κατάρρευση των εργοληπτικών επιχειρήσεων της περιφέρειας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος Παναγιώτης Μαυρουδής, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που βιώνουν οι επιχειρήσεις οδηγούνται σε αφανισμό, καθώς από πέρυσι μέχρι σήμερα 300 εταιρείες του εργοληπτικού κλάδου σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους, ενώ πολλοί εργολήπτες βλέπουν μείωση των κερδών τους έως και 50%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση των οφειλών από το δημόσιο και της δημοπράτησης και υλοποίησης νέων έργων, τα υπερβολικά χαμηλά τιμολόγια και οι αβάσταχτες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες συμβάλλουν στη δημιουργία του δυσμενούς επαγγελματικού περιβάλλοντος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

"Να σημειωθεί ότι η οφειλή του δημοσίου στους εργολήπτες μόνο από τα ολυμπιακά έργα ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ", διευκρίνισε ο κ. Μαυρουδής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντική επίπτωση του ανταγωνισμού στα τιμολόγια των έργων. "Αναγκαζόμαστε να προχωράμε σε μεγάλες εκπτώσεις και να αναλαμβάνουμε έργα με τιμές κάτω του κόστους", τόνισε.

Προκειμένου, λοιπόν, να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στο δανεισμό και σε πολλές περιπτώσεις στον υπερδανεισμό, γεγονός που αργά ή γρήγορα τις οδηγεί στην κατάρρευση.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Ζήκας ανέφερε ότι η κρίση δημιούργησε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, όπως αύξηση της ανεργίας στην περιοχή, μείωση του τζίρου των προμηθευτών των εργοληπτών (μάντρες, λατομεία, εργοστάσια και βιοτεχνίες οικοδομικών υλικών), καθώς και των συναφών επαγγελμάτων (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κτλ.). Την ίδια στιγμή μειώνονται και τα φορολογικά έσοδα προς το κράτος.

Την ήδη δυσχερή κατάσταση, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδέσμου Γρηγόρη Γρηγορόπουλο, εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει ο νόμος περί σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς και οι περικοπές του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. "Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις ΣΔΙΤ, δεν απαιτούνται εργοληπτικές εταιρείες για την υλοποίηση των έργων, συνεπώς οποιοσδήποτε επενδυτής θα μπορεί να είναι ανάδοχος", επισήμανε ο κ. Γρηγορόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά τη στήριξη του ΥΠΕΧΩΔΕ με άμεσα μέτρα. Μεταξύ άλλων, ζητά να αυξηθούν οι δημοπρατήσεις για μικρά έργα υποδομής, καθώς και να εξορθολογιστούν οι τιμές των έργων.