Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Την ώρα που η αφρόκρεμα του διεθνούς επιχειρηματικού και πολιτικού στερεώματος ετοιμάζει σιγά σιγά τις βαλίτσες της για το Νταβός, η κυβέρνηση δηλώνει άγνοια για το εάν (και από ποιον) θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο πανέμορφο χειμερινό θέρετρο της Ελβετίας, που φιλοξενεί και φέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η Ελλάδα απείχε από το Φόρουμ και πέρυσι, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το αν επρόκειτο περί αμέλειας ή εσκεμμένης υποβάθμισης του θεσμού από την Αθήνα. Το φετινό Φόρουμ αρχίζει αύριο και η "Μ" δεν είχε καταφέρει μέχρι χθες το βράδυ να εξακριβώσει τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς τα της ελληνικής εκπροσώπησης. Στο μπρίφιγκ των πολιτικών συντακτών ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα στείλει φέτος κάποιον στο Νταβός, ενώ άγνοια δήλωσαν στη "Μ" και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως και να έχει, η ενδεχόμενη ελληνική απουσία από το Νταβός μάλλον δεν θα αποτρέψει τον Μπιλ Γκέιτς, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας ή τους δεκάδες άλλους επιχειρηματίες, μάνατζερ, πολιτικούς και διπλωμάτες που θα συρρεύσουν και φέτος στο Φόρουμ από το να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία, να κλείσουν χρυσοφόρες συμφωνίες, να μιλήσουν σε σεμινάρια και να εμβαθύνουν τις προσωπικές σχέσεις τους.

Ινδία και Κίνα

Στόχος των διοργανωτών είναι το φετινό φόρουμ να επικεντρωθεί στα οικονομικά ζητήματα. Μεγάλοι πρωταγωνιστές θα είναι οι δύο ανερχόμενες οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη, η Κίνα και η Ινδία, όπως φαίνεται εξάλλου και από το μέγεθος της λίστας των συμμετεχόντων από τις δύο χώρες. Η Κίνα θα εκπροσωπηθεί από συνολικά 12 αξιωματούχους -αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι- ενώ η Ινδία θα δώσει τα "ρέστα" της, καθώς μόνο από τον επιχειρηματικό κόσμο θα παραβρεθούν στη σύνοδο πάνω από 40 αφεντικά ινδικών επιχειρήσεων!

Ένα άλλο "καυτό" ζήτημα που θα απασχολήσει τους συνέδρους είναι οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και γενικότερα τα ζητήματα ενέργειας, που ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τα απανωτά ρεκόρ του μαύρου χρυσού και την επικίνδυνη κόντρα της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ