Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "ανάγκη η ευελιξία στην αγορά εργασίας" :: 17/2/2006 19:37:36) 

Τις συστάσεις αυτές έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας.

Ν. ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ: Στροφή σε νέες ειδικότητες το κλειδί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία

"Ανάγκη η ευελιξία στην αγορά εργασίας"

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εξειδικευτούν σε νέες γραμμές παραγωγής, να εισαγάγουν καινοτομίες και να στραφούν σε νέους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ετοιμοι για μετακίνηση σε άλλους κλάδους ή σε άλλες περιοχές, για στροφή σε νέες ειδικότητες και για απόκτηση νέων προσόντων πρέπει να είναι οι εργαζόμενοι, ώστε να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και να μην πληγούν από αυτή.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις πρέπει να εξειδικευτούν σε νέες γραμμές παραγωγής, να εισαγάγουν καινοτομίες και να στραφούν σε νέους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα. Τις συστάσεις αυτές έκανε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας, σπεύδοντας πάντως να τονίσει πως οι προσαρμογές δεν είναι πάντοτε ανώδυνες και πρέπει να δημιουργηθεί εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύσει όσους πλήττονται από αυτές.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε την ανάγκη άρσης ορισμένων στοιχείων δυσκαμψίας στην αγορά εργασίας, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της. "Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, ώστε η εργατική και η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία να παρέχουν τα σωστά κίνητρα στα άτομα, για να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, αντί να οδηγούν, όπως γίνεται μερικές φορές, σε διαίρεση ανάμεσα στους 'εντός' και τους 'εκτός', ανάμεσα στους καλά προστατευμένους που έχουν δουλειά και σε εκείνους που δεν έχουν ούτε δικαιώματα ούτε δουλειά", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην επιθυμητή διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών σημείωσε πως πέραν της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων απαιτείται να συμβάλλουν οι κοινωνικοί εταίροι στη διαμόρφωση μισθολογικών αυξήσεων και τιμολογιακής πολιτικής που θα είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Κάνοντας έναν απολογισμό των οικονομικών δεικτών της τελευταίας δεκαετίας ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως ο κίνδυνος φτώχειας παραμένει σταθερός και κυμαίνεται μεταξύ του 20% και 22%. Μάλιστα κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται το 28% των ηλικιωμένων ή το 26% των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή, όμως, η σωρευτική αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ στη δεκαετία φτάνει το 40%, των πραγματικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών το 29% και του πραγματικού καθαρού εισοδήματος ενός μέσου μισθωτού το 23%.

Για δημόσιο χρέος

Μεταξύ άλλων ο κ. Γκαργκάνας τόνισε πως πρέπει να μειωθεί ταχύτερα το δημόσιο χρέος και να προχωρήσει το γρηγορότερο η μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων. Έτσι θα δημιουργηθούν τα περιθώρια για την αντιμετώπιση της επιπλέον επιβάρυνσης των συστημάτων συντάξεων και υγείας από τη γήρανση, ενώ θα δημιουργηθούν και οι πόροι που θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμα να ενισχυθούν, με μια αναδιανεμητική πολιτική μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, οι κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που δεν είναι δυνατόν να ευεργετηθούν από μέτρα τόνωσης της απασχόλησης, εφόσον έχουν οριστικά εξέλθει από την αγορά εργασίας.

"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά ασήμαντες είναι. Ωστόσο η έκτασή τους δεν είναι ανάλογη με το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι το 2005, οπότε είχε φτάσει το 3,7%, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, κυρίως επειδή από τον Απρίλιο και μετά θα εξαλειφθεί η επίδραση της περσινής αύξησης του ΦΠΑ στον ετήσιο ρυθμό ανόδου των τιμών καταναλωτή, καθώς και επειδή η μέση ετήσια αύξηση της τιμής του πετρελαίου προβλέπεται να είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.