Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Στην πρόοδο που σημειώθηκε πέρυσι στο ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το (πολύπαθο) επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ) στάθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης για το νέο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σιούφας ο ρυθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από το ΕΠΑΝ τριπλασιάστηκε σε σχέση με το 2004 και το πρόγραμμα αναρριχήθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) από την ενδέκατη που ήταν το 2004. Την περασμένη χρονιά δόθηκαν -μέσω του ΕΠΑΝ- 536 εκατ. ευρώ στην αγορά, ενώ από τα προγράμματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης επωφελούνται συνολικά 85.000 επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανήγγειλε επίσης την τρίτη και τελευταία αναθεώρηση του ΕΠΑΝ, που θα γίνει την άνοιξη, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Επισήμανε μεταξύ άλλων την αύξηση των εξαγωγών κατά 12,8%, την άνοδο της τουριστικής κίνησης κατά 8%, τη μείωση της ανεργίας στο 9,8%, τη βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά αλλά και τη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα με βάση τη συγκριτική πορεία των τιμών η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε κατά 1,4% και με βάση το κόστος εργασίας κατά 0,9%.

Παρουσίασε επίσης στοιχεία για τις επενδύσεις, σύμφωνα με τα οποία:

- Οι ξένες επενδύσεις στη χώρα μας διπλασιάστηκαν το 2004 στο 1,3 δισ. δολ. από 661 εκατ. δολ. το 2003 και ενώ ήταν μόλις 50 εκατ. δολ. το 2002.

- Έως το τέλος του 2005 είχαν υποβληθεί 1.155 προτάσεις για ένταξη επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 551, ύψους 430 εκατ. ευρώ.

71.000 θέσεις εργασίας

Εν τω μεταξύ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας, απαντώντας σε επερώτηση του ΣΥΝ για την υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ και το σχεδιασμό του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δημοσίευσε στοιχεία βάσει των οποίων η υλοποίηση των προγραμμάτων του τρίτου πλαισίου εξασφαλίζει στην Ελλάδα 71.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.

"Είναι σαφές ότι με συστηματική και προσηλωμένη προσπάθεια επιτεύχθηκε η διπλάσια απόδοση στο ρυθμό απορρόφησης σε σύγκριση με την προηγούμενη διακυβέρνηση και μάλιστα σε λιγότερο από το μισό χρονικό διάστημα", σημείωσε ο κ. Φώλιας.

Ενέργεια

Αρχίζει πιλοτικά, με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ, η εγκατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δυνατότητα μέτρησης της κατανάλωσης ανά ώρα σε πελάτες χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις), ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας. Οι μετρητές αυτοί επιτρέπουν την αποτύπωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των καταναλωτών χαμηλής τάσης και εξυπηρετούν την εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης της ζήτησης, ώστε να μειωθεί η αιχμή κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο Γ' ΚΠΣ εντάσσονται επίσης τα έργα επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου σε πόλεις των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς και Κατερίνη. Επίσης προγραμματίζεται η δημιουργία δικτύων, ώστε να καταστεί δυνατή η τροφοδότηση νοσοκομείων στις πόλεις των Σερρών, Θήβας, Λαμίας και Ξάνθης.