Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( ευρωπαϊκό "οκ" για την οικονομία :: 17/2/2006 17:38:40) 

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις και αυτό φάνηκε από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στη διαρροή της έκθεσης ο Γ. Αλογοσκούφης.

Μετά τις τιτλοποιήσεις, σε καλό δρόμο και τα ελλείμματα

Ευρωπαϊκό "ΟΚ" για την οικονομία

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ

Τα καλά νέα από τις Βρυξέλλες ήταν μέχρι πρότινος είδος προς… εξαφάνιση σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, εσχάτως όμως η Κομισιόν φαίνεται πως θέλει να ξεπληρώσει στον Γιώργο Αλογοσκούφη τα αλλεπάλληλα σκοτσέζικα ντους, στα οποία τον υπέβαλε στο πρόσφατο παρελθόν

Προτού περάσει λοιπόν μήνας από τότε που η Eurostat αίφνης αποφάνθηκε ότι οι περίφημες τιτλοποιήσεις μπορούν να καταγραφούν ως έσοδα του προϋπολογισμού (η κυβέρνηση ευχαρίστησε, αλλά… δεν θα πάρει), ήρθε την περασμένη εβδομάδα η αποκάλυψη ότι ο "έλεγχος" που θα επιδώσει την ερχόμενη Τετάρτη η Κομισιόν στην Αθήνα για τη δημοσιονομική της πρόοδο είναι γεμάτος δεκάρια.

Διαψεύδοντας τους φόβους ότι θα ζητούσε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για την τόνωση των εσόδων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά απλώς από την κυβέρνηση να εφαρμόσει με αυστηρότητα τον προϋπολογισμό της. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αν γίνει αυτό, τότε η κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει την πολυθρύλητη "ήπια δημοσιονομική προσαρμογή", το ιερό δισκοπότηρο της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ από τότε που ανέλαβε τις τύχες της χώρας, το Μάρτιο του 2004.

ΧΑΡΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις και αυτό φάνηκε από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στη διαρροή της έκθεσης ο Γ. Αλογοσκούφης. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών "κάτι ήξερε", δεδομένου ότι διαβεβαίωνε εδώ και καιρό πως η έκθεση της Επιτροπής θα είναι θετική.

Από πρακτικής σκοπιάς, για τον Έλληνα πολίτη η στάση των Βρυξελλών σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πάψει να βρίσκεται στην "πρέσα" και ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να κακοκαρδίσει τους ψηφοφόρους με μέτρα όπως μια νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Ο κ. Αλογοσκούφης θα μπορεί επίσης βάσιμα να υποστηρίζει ότι τήρησε την υπόσχεσή του προς τους πολίτες -"κανένα νέο μέτρο το 2006"-, ενώ αν όλα πάνε καλά και όντως υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% φέτος, η Ελλάδα θα βγει από τη δημοσιονομική επιτήρηση της Ε.Ε.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της χώρας θα λύσει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να φανεί πιο γενναιόδωρη απέναντι στους φορολογουμένους το (προεκλογικό, αν όχι εκλογικό) 2007, μειώνοντας χωρίς τύψεις τους φορολογικούς συντελεστές και ικανοποιώντας τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού που έχουν βαρεθεί να τραβάνε μόνες τους το κουπί της λιτότητας.

Η Επιτροπή πάντως κρατά και μια "πισινή", σημειώνοντας στην εισήγησή της προς το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., που θα έχει και τον τελευταίο λόγο πάνω στην πολιτική της κυβέρνησης, ότι σε αυτή τη δημοσιονομική προσπάθεια έχουν συμπεριληφθεί κάποια μέτρα προσωρινού χαρακτήρα (της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ), των οποίων η αξιολόγηση από τη Eurostat εκκρεμεί ακόμη.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει επίσης τις προτροπές της προς την κυβέρνηση να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ενώ για τα ρυθμό ανάπτυξη του 2006 είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξη από τον κ. Αλογοσκούφη, κάνοντας λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4% έναντι κυβερνητικών προβλέψεων για 3,8%.