Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Ανάλυση

( δημογραφικός εφιάλτης :: 17/2/2006 17:14:04) 

Δημογραφικός εφιάλτης

Του Στέλιου Παπαθεμελή

Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα είναι απείρως εφιαλτικότερο από αυτό που έχουν άλλες χώρες της Ε.Ε. των "15" και απείρως ανατριχιαστικότερο από αυτό που καταγράφουν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat που την αντιγράφει. Περί τίνος πράγματι πρόκειται;

Οι στατιστικές επιφανειακά μετρούν σε "τυφλούς" αριθμούς τη γονιμότητα και βγάζουν ένα πηλίκο 1,29 παιδιά ανά Ελληνίδα, με μια αισιόδοξη μάλιστα προοπτική για τις δεκαετίες ως το 2050 το ποσοστό να φτάσει το 1,5%. Η εικόνα αυτή είναι πλασματική. Στις κάπου 100.000 γεννήσεις ετησίως των τελευταίων ετών είναι ζήτημα αν οι 70.000 είναι Ελληνόπουλα. Άρα ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας έχει προ πολλού υπερβεί το "κόκκινο". Είναι κάτω από τη μονάδα, κάπου στο 0,9 του παιδιού! Ο αριθμός είναι αμείλικτος και με ενέργεια και παρενέργειες απασφαλισμένης χειροβομβίδας.

Ελλαδικές ελίτ, διανόηση και πολιτικός κόσμος δεν δείχνουν να συνειδητοποιούν τη δραματική σοβαρότητα του προβλήματος. Οι Ευρωπαίοι συζητούν τις επιπτώσεις της υπογεννητικότητας στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και το κράτος πρόνοιας. Εδώ είμαστε ομοιοπαθείς. Αλλά εμείς έχουμε επιπλέον το μείζον πρόβλημα της εθνικής μας ασφάλειας. Τα σύνορά μας ποιοι θα τα φυλάξουν;

Από τη μια ένας ολοένα γηραιότερος και πολυπληθέστερα γηραιότερος πληθυσμός, με καθοριστική συρρίκνωση του ενεργού πληθυσμού και αυτονόητη την αδυναμία του να άρει το βάρος ενός αξιοπρεπούς κοινωνικού κράτους, και από την άλλη μία διαρκής απομείωση των νέων ηλικιών μάς καταντούν ακάθεκτα κοινωνικά και εθνικά ανοχύρωτη πολιτεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εσχάτως και κάπως ο Τύπος αφήνουν να διαφαίνονται κάποια αρχόμενα σημεία αφύπνισης.

Ως το 2005, αν συνεχιστούν οι παρούσες δυναμικές, η μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα στην Ευρώπη θα είναι οι άνω των 65 ετών. Ο μισός πληθυσμός της θα είναι άνω των 50 ετών. Μία τέτοια ηλικιακή κατανομή, σχολίαζε ο συντηρητικός "Economist" (20/10/2005), θα είναι ιστορικά ανεπανάληπτη. Από την ανάποδη βεβαίως.

Εννοείται ότι εμείς είμαστε πολύ πολύ χειρότερα από τον ευρωπαϊκό κακό μέσο όρο.

Προτείνουμε: α) την άνευ αναβολής επικαιροποίηση του ομόφωνου πορίσματος της Βουλής του 1992 για το δημογραφικό, β) τη συγκρότηση μιας Διαρκούς Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για το πρόβλημα και γ) τη λήψη άμεσων σοβαρών μέτρων αναστροφής της σημερινής παρακμιακής πορείας. Χρειάζονται μέτρα ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όχι ημίμετρα, ενίσχυσης των γεννήσεων.

Δεν πάει άλλο!