Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( συμβιβάζονται τα διεστώτα; ) 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συμβιβάζονται τα διεστώτα;

Προσπάθειες για συγκερασμό των διαφορετικών εκτιμήσεων για τον προϋπολογισμό και την οικονομική πολιτική καταβάλλει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, αβεβαιότητα επικρατεί για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

Αθήνα.-

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις για την οικονομική πολιτική του 1999,δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν σε κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο.

Τα προβλήματα που υπάρχουν φαίνεται ότι θα συζητηθούν όχι στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά σε ολιγομελή ομάδα κυβερνητικών στελεχών έτσι ώστε οι διαφωνίες που υπάρχουν να μετριαστούν και παράλληλα να μεταδοθεί ένα κλίμα ενότητος του κόμματος και της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων, οι οποίες θα αποτελούν το συγκερασμό διαφορετικών εκτιμήσεων τόσο σε θέματα ουσίας, όσο και σε δευτερεύοντα θέματα. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το κυβερνών κόμμα προέρχεται από μία εκλογική ήττα στις νομαρχιακές εκλογές που ασφαλώς εγείρει ζητήματα αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αμφισβητηθεί ο στόχος για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, με την υλοποίηση όλων των κριτηρίων της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Οι στόχοι που θέτει ο προϋπολογισμός για το 1999 είναι αρκετά φιλόδοξοι ως προς τις δαπάνες, αφού οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν καθυστερήσεις και οι οποίες θα δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για τη μείωση των δαπανών. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, αφού τα επιτόκια θα διαμορφώνονται από την αγορά και δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν μειώσεις ανάλογες με αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης. Ακόμη δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το πρόγραμμα σύγκλισης, όπως είναι γνωστό προβλέπει για φέτος 600 δισ. δρχ. τα οποία η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να εισπράξει κατά μεγάλο μέρος από το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ που μετοχοποιείται. Για το 1999 τα έσοδα προβλέπονται σε 300 δισ. δρχ., και το 2000 γύρω στα 200 δισ. δρχ.

Ο προϋπολογισμός στηρίζεται και στα πλεονάσματα τα οποία θα δημιουργηθούν από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου τομέα και κυρίως τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Πρόκειται για την "άσπρη" τρύπα του προϋπολογισμού η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος από το έλλειμμα. Έτσι με βάση τον προγραμματισμό για το 1998 το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 895 δισ. δρχ., το 1999 στα 958 δισ., το 2000 στα 990 δισ. και το 2001 πάνω από 1 τρισ. δρχ.

Πάντως τα στοιχεία του προϋπολογισμού περιέχουν στοιχεία αβεβαιότητος, καθώς η διεθνής συγκυρία από τη μια πλευρά και τυχόν αποτυχία σε ορισμένους στόχους καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις.