Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Οικονομία :: Οικονομική είδηση

( "δίσεκτο" αποδείχθηκε το 1998 ) 

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Δίσεκτο" αποδείχθηκε το 1998

Η οικονομία των περισσοτέρων ασιατικών κρατών, που διήλθαν περίοδο κρίσης στη διάρκεια της χρονιάς η οποία πέρασε, δεν αναμένεται να ανακάμψει πριν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Στη μανία του κυκλώνα βρέθηκαν τη χρονιά που πέρασε οι οικονομίες των χωρών της Ασίας, με την κρίση να παίρνει απρόβλεπτες επιδημικές διαστάσεις. Όταν τον Ιούλιο του 1997 η νομισματική κρίση ταλάνιζε την Ταϊλάνδη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι οι εξελίξεις εκείνες θα έπαιρναν τη μορφή χιονοστιβάδας για όλες τις ασιατικές αγορές.

Σήμερα, 18 μήνες μετά, υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις ότι το χειρότερο έχει περάσει. Ωστόσο, τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο "τυφώνας" μάλλον θα θυμίζουν για πολύ καιρό το "μαύρο '98".

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο χορήγησε δισεκατομμύρια στις πληγείσες από την οικονομική αναταραχή χώρες της Ασίας, εκτιμά ότι οι αγορές αυτές θα πρέπει να αναμένουν τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε στις χώρες-κλειδιά για την οικονομία της περιοχής, το μεσοδιάστημα δε θα είναι καθόλου ανώδυνο για τις ασιατικές αγορές.

Η χώρα που εκτιμάται ότι θα παίξει μείζονα ρόλο στην πορεία προς την ομαλοποίηση είναι η Κίνα, ενώ ιδιαίτερα καθοριστική για τα γεγονότα αναμένεται να είναι και η πορεία την οποία θα ακολουθήσει η ιαπωνική οικονομία.

Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, ακόμη και αν η Κίνα "αναρρώσει", η οικονομία της περιοχής δεν πρόκειται να "θεραπευθεί" χωρίς την παράλληλη ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

Κίνα: Τη "γλίτωσε φθηνά"

Φωτεινή εξαίρεση στα "σκοτεινά" οικονομικά δρώμενα της χρονιάς που πέρασε αποτέλεσε η Κίνα, η οποία κατάφερε να αποφύγει -σε μεγάλο βαθμό-τη χιονοστιβάδα των οικονομικών αναταράξεων.

Βέβαια, το 1998 δεν άφησε εντελώς αλώβητη την κινέζικη οικονομία. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα σημάδια του δε θα επιτρέψουν στην Κίνα να επιτύχει το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 8%. Οι δύο τομείς της οικονομίας που υπέστησαν τις συνέπειες της κρίσης ήταν οι ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Έτσι, η κινεζική οικονομία είδε τη χρονιά που πέρασε τις ξένες επενδύσεις να συρρικνώνονται, αποχαιρετώντας τη χρυσή εποχή του 1997, όταν το "αλλοδαπό" επενδεδυμένο κεφάλαιο είχε ανέλθει στο ύψος ρεκόρ των 45 δισ. δολ.

Εξάλλου, το γεγονός ότι η Κίνα δεν προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού της νομίσματος, όπως οι υπόλοιπες ασιατικές χώρες, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών, οι οποίες εμφάνισαν κάθετη πτώση από το καλοκαίρι του 1998. Τα κινεζικά προϊόντα στη χρονιά η οποία πέρασε παρουσίασαν μια ελάχιστα ανταγωνιστική εικόνα, καθώς η υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων των υπόλοιπων ασιατικών χωρών λειτούργησε ως δέλεαρ, ανεβάζοντας τις δικές τους εξαγωγές στα ύψη.

Ωστόσο, παρά την πτώση των εξαγωγών και τη μείωση των ξένων επενδύσεων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας θα προσεγγίσουν φέτος το 6%.

Ιαπωνία

Οι "επτά πληγές του Φαραώ" συνοψίστηκαν για την ιαπωνική οικονομία το 1998 στην εξής μία: τον τραπεζικό τομέα. Η χώρα αντιμετώπισε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, εξαιτίας των τεράστιων οφειλών των υπερχρεωμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χρονιά που πέρασε τα συσσωρευμένα χρέη του τραπεζικού τομέα ανήλθαν σε περίπου 650 δισ. δολ.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περισώσει ό,τι απέμεινε, εκπόνησε ένα ευρύ πρόγραμμα ανασυγκρότησης, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η απόφαση -που ελήφθη περί τα τέλη του έτους- και αφορούσε το πέρασμα δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών, της Long Term Credit και της Nippon Credit, στον έλεγχο του δημοσίου. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες του κράτους και την υπόσχεση για κρατική ενίσχυση ύψους 500 δισ. δολ., τα σημάδια ανάρρωσης δεν ήταν και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Το επενδυτικό κλίμα συνέχισε να επιδεινώνεται, η καταναλωτική πίστη συνέχισε την πτωτική της πορεία και οι επιχειρήσεις εξακολούθησαν να ανακοινώνουν μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικό της ύφεσης της ιαπωνικής οικονομίας είναι και το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας μειώθηκε στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε κατά 3%.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε μια ύστατη προσπάθεια -λίγο πριν από την εκπνοή του 1998- ανακοίνωσε δύο νέα προγράμματα ανασυγκρότησης, τα οποία αφορούσαν κατά κύριο λόγο παροχές προς τα λιγότερο εύρωστα κοινωνικά στρώματα.

Πάντως, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, και το 1999 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ιαπωνίας θα παραμείνει χαμηλό. Η μόνη ελπίδα να ορθοποδήσει φέτος η οικονομία της Ιαπωνίας εστιάζεται στις προοπτικές ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ.

Ινδονησία

Η Ινδονησία βίωσε την κρίση του 1998 ιδιαίτερα έντονα, με την οικονομία του κράτους να συρρικνώνεται κατά 15% και την αγοραστική δύναμη να σημειώνει ελεύθερη πτώση. Το τέλος του έτους βρήκε τη χώρα με ένα ποσοστό πλέον του μισού της πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία είναι ευνοϊκή για τις ξένες επενδύσεις, το αλλοδαπό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Ινδονησία στη χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα μικρό.

Εξάλλου, ο τραπεζικός τομέας της χώρας υπέφερε, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, ενώ η Ινδονησία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, στην προσπάθεία της να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Οι προβλέψεις για το νέο έτος είναι ακόμη πιο δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία της χώρας θα απολέσει ένα περαιτέρω ποσοστό 3-4% της δύναμής της.

Κορέα

Τα αποτελέσματα του ασιατικού ιού ήταν εξαιρετικά επαχθή για την οικονομία της Κορέας, η οποία κατέχει την 11η θέση στη λίστα με τα πλέον εύρωστα κράτη του κόσμου.

Οι πέντε γίγαντες της κορεάτικης οικονομίας, η Hyundai, η Daewoo, η Samsung και οι όμιλοι LG και SK -οι οποίοι παράγουν το ένα τρίτο της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, ενώ αντιπροσωπεύουν το 50% των εξαγωγών- δεν έμειναν, βέβαια, αλώβητοι, από τις οικονομικές αναταράξεις της χρονιάς που πέρασε. Ωστόσο, η μοίρα τους ήταν -σε κάθε περίπτωση- καλύτερη από αυτή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κορεάτικη οικονομία, έχοντας χάσει στη διάρκεια του 1998 ποσοστό 6% της δύναμής της, θα απολέσει την επόμενη χρονιά ένα ακόμη ποσοστό περί το 1%, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την πορεία της ανεργίας.