Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Δεν πιστεύουμε να έμεινε κανείς ικανοποιημένος από τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη. Όσοι την παρακολούθησαν από την τηλεόραση διαπίστωσαν πως αποτελούσε απλώς άλλη μία αφορμή, για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί. Τα σχετικά πρόσφατα ζητήματα των υποκλοπών και της απογραφής δεν είναι προφανώς τα κρίσιμα θέματα που αφορούν με τον ένα ή άλλον τρόπο την ανάπτυξη της περιφέρειας. Παρ' όλα αυτά, ήταν εκείνα που έκλεψαν την παράσταση κατά τη χθεσινή συζήτηση. Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα οι πολιτικοί αρχηγοί, χρησιμοποιώντας ατάκες και λογοπαίγνια, προσπάθησαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να πούμε πως διέπρεψαν, αφού ήταν ιδιαίτερα ευρηματικοί. Αυτό επισήμαναν και τα μικρότερα κόμματα, που χαρακτήρισαν τη συζήτηση άγονο παιχνίδι εντυπώσεων και κυνήγι της τηλεοπτικής ατάκας. Μέσα σε αυτό το κλίμα της τηλεοπτικής δημοκρατίας, όπως καταλαβαίνετε, ήταν αδύνατον να βρει θέση η περιφέρεια και τα προβλήματά της.

Η πάντα περήφανη ελληνική περιφέρεια παραμένει συνέχεια στο ακουστικό της καθώς η κλήση της προωθείται. Όλα τα δημόσια προβλήματά της και οι σοβαρότερες ιδιωτικές υποθέσεις των κατοίκων της περιμένουν τη λύση εξ Αθηνών. Από τα υπουργεία και τις υπηρεσίες. Κανένας δεν σέβεται την αξιοπρεπή και γενναιόδωρη στάση των ανθρώπων της περιφέρειας. Οι ίδιοι οι αντιπρόσωποί της, με το που εκλέγονται μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, μοιάζει να αποστασιοποιούνται από την ίδια την τοπική κοινωνία που τους ανέδειξε, αφού οι κομματικοί μηχανισμοί είναι υπεράνω της λαϊκής εντολής.

Κατά τα άλλα, το κλείσιμο των εργοστασίων και η μεταφορά τους σε γειτονικές χώρες δεν έχουν τελειωμό. Η κεντρική διοίκηση φαίνεται ότι δεν διαθέτει κάποιο οργανωμένο σχέδιο για να ανακόψει τα φαινόμενα αυτά και μάλλον στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την παρούσα κυβέρνηση, αφού η αποβιομηχάνιση της χώρας, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης. Και όμως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταστρώσει ένα νέο πλάνο, για να δοθεί ένα τέλος.

Μέρος της ευθύνης φέρουν φυσικά και οι ίδιες οι περιφερειακές κοινωνίες, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν προβλέψει το κακό που ερχόταν. Δεν πιστεύουμε όμως πως είναι αργά. Η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τους λοιπούς φορείς και τα πανεπιστημιακά τμήματα θα πρέπει να προτείνουν δράσεις για την έξοδο της περιφέρειας από την κρίση. Στην προβληματική αυτή συγκυρία η περιφέρεια οφείλει από ήρεμη δύναμη να μετατραπεί σε δύναμη ανάπτυξης.