Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( θεσσαλονίκη: η πόλις με τα πολλά ονόματα :: 24/2/2006 23:13:54) 

Θεσσαλονίκη: Η πόλις με τα πολλά ονόματα

Δεκάδες κοπλιμέντα. Την αποκαλούν συμβασιλεύουσα, συμπρωτεύουσα, μητρόπολη των Βαλκανίων και πόλη ερωτική. Και έχουν νέα σχέδια για αυτήν

Συμβασιλεύουσα, συμπρωτεύουσα, μητρόπολις των Βαλκανίων, τέως φτωχομάνα, πόλη ερωτική, η πόλη του γλεντιού και του καλού φαγητού.

Είναι μερικά από τα κομπλιμέντα που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια από επίσημα και μη χείλη με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ανάπτυξη της Ελλάδος και των Βαλκανίων ιδιαίτερα.

Όταν ήμουν μαθητής στο γυμνάσιο, άκουγα για τη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το Δούναβη για τη μεταφορά εμπορευμάτων. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και έπεσε πολύ νερό και στον Δούναβη και στο λιμάνι. Νέα σχέδια για τη Θεσσαλονίκη, όπως υποθαλάσσια, μετρό, νέος αεροδιάδρομος, περιφερειακοί δρόμοι και βάλε. Από Σεπτέμβρη σε Σεπτέμβρη η λίστα αυξάνεται ή μειώνεται. Προχθές διάβασα για το πρώτο φως στο τούνελ του μετρό. Αρχίζει το Μάιο και τελειώνει το 2012. Ας ευχηθούμε να μην ξαναπούμε ζήσε Μάη.

Και ενώ τα έργα "τρέχουν", ας δούμε τι γίνεται με εμάς.

Υπάρχει και ακόμη ένας ρόλος για τη Θεσσαλονίκη. Πρωτεύουσα ή καλύτερα κέντρο πολιτισμού των Βαλκανίων.

Καμία πόλη της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων δεν είχε ποτέ τόσο σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα. Η πολυπολιτισμική σύνθεσή της ήταν πάντα ο πόλος έλξης για κάθε μορφή πολιτισμού.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ένας μεγάλος αριθμός εκδηλώσεων εντός και εκτός κέντρου μαζί με τα μνημεία της πόλης ικανοποιούν κάθε είδους απαιτήσεις.

Τέσσερις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Όπερα Θεσσαλονίκης, τα μουσεία, αρχαιολογικά και μοντέρνα, το Βυζαντινό Μουσείο, ιδιωτικές γκαλερί, μικρά αλλά αξιόλογα θεατρικά σχήματα, πειραματικά θέατρα, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (συγγνώμη από όσα παρέλειψα να αναφέρω) που μας αναμένουν καθημερινά.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το παράπονο πολλών επισκεπτών, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του πλούτου.

Οι πιο πολλοί περιμένουν από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων να τους προτείνουν αξιοθέατα. Πριν από μερικά χρόνια είχα ασχοληθεί ως μέλος επιτροπής με το θέμα του συντονισμού όλων των πολιτιστικών φορέων με στόχο την πληροφόρηση των πολιτών και των επισκεπτών μέσω εντύπων και ηλεκτρονικών περιπτέρων. Η προσπάθεια δεν πέτυχε κυρίως λόγω της έλλειψης προθυμίας συνεργασίας των φορέων. Ευτυχώς το έργο συνεχίστηκε από τον Οργανισμό Προβολής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος κυκλοφορεί τον πολιτιστικό οδηγό της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρουσίαση αυτή είναι και στα αγγλικά.

Δεν έχω στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών, αλλά ακούω πολύ συχνά τη γνωστή γκρίνια ότι τίποτε δεν γίνεται σε αυτήν την πόλη. Όλα τα περιμένουμε μπροστά μας χωρίς κόπο.

Εδώ θα συμφωνήσω με την παρατήρηση πως δεν ξέρω τι θέλω, αλλά το θέλω τώρα. Σας θυμίζει κάποιον;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ