Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Ανάλυση

( νέα αρχή, από τα "άκρα της πατρώας γης" :: 23/2/2006 18:48:40) 

Νέα αρχή, από τα "άκρα της πατρώας γης"

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

Βρισκόμαστε στο μέσον της κυβερνητικής θητείας.

Με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου να δίνει την ευκαιρία και το εφαλτήριο για μία ανανεωμένη, δυναμική στην άσκησή της εξουσία, θεωρούμε ότι αξίζει να δούμε με την οπτική γωνία της Βόρειας Ελλάδας τις προκλήσεις και τις προοπτικές που διανοίγονται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική ακτινοβολία της Ελλάδας στον ευρύτερο περίγυρό μας.

Η νέα διακυβέρνηση έχει δρομολογήσει κατά την πρώτη διετία της αρκετές πρωτοβουλίες που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα ή ξεκινούν από αυτήν. Μερικά παραδείγματα: 1. Οι νέες αρμοδιότητες του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, που αποκτά σαφή συντονιστικό και εφαρμοστικό ρόλο για το έργο όλων των υπουργείων στο χώρο ευθύνης του. 2. Η εγκατάσταση της γραμματείας του Interreg ΙΙΙ στη Θεσσαλονίκη. 3. Η επαναδραστηριοποίηση της Εναλλακτικής Έδρας του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Ν.Α. Ευρώπη σε συνδυασμό με τη συνέχιση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη. 4. Η εντατικοποίηση της κατασκευής της Εγνατίας οδού και κυρίως των κάθετων οδικών αξόνων προς τα βόρεια σύνορά μας. 5. Ο θετικός απολογισμός στο επίπεδο των τριών περιφερειών ως προς την απορρόφηση πόρων για ανάπτυξη των υποδομών. 6. Τα σοβαρά λιμενικά και αερολιμενικά έργα που προωθούνται. 7. Τα μεγάλα έργα που επιτέλους φτάνουν σε φάση υλοποίησης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Όλα τα παραπάνω, ενδεικτικά αναφερόμενα, δημιουργούν σταδιακά τις προϋποθέσεις, για να εξισορροπήσει ο βορειοελλαδικός χώρος (στον οποίο λόγω του ακριτικού χαρακτήρα πρέπει να εντάσσεται και η Ήπειρος) τη ραγδαία ανάπτυξη που γνώρισε την τελευταία δεκαπενταετία το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου συνωθείται το 40% ή και 50% του πληθυσμού της χώρας, με πολλές στρεβλωτικές συνέπειες για το σύνολο της επικράτειας.

Ο ρόλος του ελληνικού Βορρά είναι αναμφισβήτητα να αξιοποιήσει τις οικονομικές ευκαιρίες που παρέχουν η βαλκανική "ενδοχώρα" και η πολύπλευρη μετάβασή της προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Επίσης να λειτουργήσει ως γέφυρα Ανατολής-Δύσης αλλά και Βορρά-Νότου: στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, στα ενεργειακά δίκτυα, στο εμπόριο και τον τουρισμό. Παράλληλα οφείλει να χρησιμοποιήσει την ιστορική κληρονομιά που πλούσια υπάρχει ιδίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, για να αναδείξει αφενός την ελληνικότητα της περιοχής (απέναντι σε κάθε σφετερισμό) και αφετέρου τα κοινά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία (κυρίως της βυζαντινής περιόδου αλλά και της σκληρής οθωμανικής κατοχής) που μας συνδέουν με τους Βαλκάνιους γείτονές μας. Σήμερα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική που αποτελεί το συνδετικό ιστό και το καθοδηγητικό κίνητρο γι' αυτήν την ενότητα και την κοινή πορεία. Ο αναπτυξιακός και σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας πρέπει να ενισχυθεί πάντως μέσα από συνεκτικότερη διασύνδεση με τους σχεδιασμούς των Βρυξελλών (κοινοτικά όργανα) αλλά και τις διεθνείς προσπάθειες που αφορούν τα Βαλκάνια. Η βαλκανική εμπειρία και η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Β. Ελλάδας. Χρειάζονται όμως καλύτερος συντονισμός, αλληλοπληροφόρηση και συνέργιες μεταξύ των εμπλεκομένων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Και ιδίως πολιτικές αποφάσεις στην Αθήνα, που να επιτρέπουν τη λειτουργία της Θεσσαλονίκης και του βορείου χώρου ως εφαλτηρίου με ουσιαστικές οικονομικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες προς Βορρά και Ανατολή-Δύση. Η κλασική μακεδονική κληρονομιά που εκπηγάζει από τους μακεδονικούς τάφους, το βυζαντινό μεγαλείο που κρύβεται στους θρησκευτικούς και πνευματικούς θησαυρούς (παλαιούς και σύγχρονους) του Αγίου Όρους και η εκκλησιαστική νοητή γραμμή που συνδέει το φάρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον ελληνισμό και τους ομόδοξους λαούς της ευρύτερης περιοχής αποτελούν τους συμβολικούς πυλώνες απ' όπου πρέπει να αντλήσει έμπνευση η νέα ελληνική εξόρμηση από τα "άκρα της πατρώας γης".