Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( οι ιθαγενείς και τα καθρεφτάκια :: 20/3/2006 22:30:17) 

Οι ιθαγενείς και τα καθρεφτάκια

Η "Μακεδονία" σήμερα επανέρχεται στο θέμα που έθιξε την Κυριακή με αφιέρωμά της και προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Πρόκειται για την πρόταση διεκδίκησης των Μεσογειακών Αγώνων. Ποιους εξυπηρετεί η διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη Θεσσαλονίκη; Όχι πάντως την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της, που δεν έχουν να αποκομίσουν ουσιαστικά οφέλη από τη συγκεκριμένη "διοργάνωση της παρηγοριάς". Μόνο για κάποιες μικρομεσαίες πόλεις ή χώρες οι οποίες διαθέτουν περιορισμένη δυναμική και φιλοδοξίες η ανάληψη των Μεσογειακών μπορεί να αποτελέσει επιτυχία και να αφήσει παρακαταθήκη.

Αντίθετα οι μητροπόλεις της Μεσογείου, όπως η Μασσαλία, η Γένοβα ή Βαρκελόνη, αδιαφορούν επιδεικτικά εδώ και μισό αιώνα για ένα τόσο μικρής εμβέλειας αθλητικό γεγονός, το οποίο αδυνατεί να τους προσφέρει όραμα. Με αυτές τις μητροπόλεις θα έπρεπε να ανταγωνίζεται η Θεσσαλονίκη και όχι με τουριστικά θέρετρα, όπως η ισπανική Αλμερία των 180.000 κατοίκων, η οποία φιλοξένησε την περσινή διοργάνωση.

Είναι αμφίβολο άλλωστε κατά πόσο μπορεί να προσφέρει όραμα στη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας ένα μέτριο αθλητικό "προϊόν", που δημιουργεί ενοχλητικές συγκρίσεις. Άραγε πρέπει να θεωρείται η αποκαλούμενη και "πρωτεύουσα των Βαλκανίων" προνομιούχα, εφόσον πετύχει εν έτει 2013 ό,τι κατάφερε η Αθήνα το 1991, όταν μάλιστα υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης; Ή μήπως η καθυστέρηση των 22 ετών φανερώνει μία προκλητική πραγματικότητα, που οφείλουμε να αποδεχθούμε; Εάν ισχύει το δεύτερο, ίσως γύρω στο 2025 αποκτήσουμε με ανάλογη καθυστέρηση μετρό, καινούργιο αεροδρόμιο και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Είναι άλλωστε τουλάχιστον ανεδαφικό να υποστηρίζει κανείς ότι οι Μεσογειακοί θα αποτελέσουν την αφορμή, ώστε να επιταχυνθούν τα μεγάλα έργα, που τόσο πολύ χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Το παράδειγμα της Αθήνας χρησιμεύει και σε αυτήν την περίπτωση. Παρότι κατά την προετοιμασία των Μεσογειακών του 1991 η πρωτεύουσα ήταν παράλληλα υποψήφια για τη "Χρυσή Ολυμπιάδα", κανένα από τα σπουδαία έργα υποδομής δεν προχώρησε ταχύτερα λόγω της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Όσο για τα κέρδη που αποκόμισε ο ελληνικός τουρισμός, αυτά αγνοούνται…

Όπως αγνοούνται και οι Έλληνες -αθλητές ή φίλαθλοι- που συγκινούνται από το μέγεθος των Μεσογειακών Αγώνων. Ακόμη και πριν από 15 χρόνια τα γήπεδα της Αθήνας ήταν μισοάδεια. Σήμερα εξάλλου οι Έλληνες πρωταθλητές περιφρονούν συστηματικά το θεσμό, όπως δείχνει το γεγονός ότι μόνο το 10% των Ολυμπιονικών μας συμμετείχε στις διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Για τη Θεσσαλονίκη όμως, που κατά δήλωση του κ. Παπαγεωργόπουλου θα είναι αουτσάιντερ στην ψηφοφορία, υπάρχει ένας πολύ πιο σοβαρός κίνδυνος. Να διακινδυνεύσει μία ντροπιαστική ήττα από την υποψήφια της Συρίας ή της Τουρκίας, η οποία θα πλήξει το γόητρό της πολύ περισσότερο από ό,τι η αντίστοιχη απώλεια της Εxpo. Όσο για τη δαπάνη του εγχειρήματος, οι μη γνωρίζοντες μπορούν να απευθυνθούν στην Πάτρα, που δαπάνησε 1,7 εκατ. ευρώ, απλώς για να χάσει τη διοργάνωση του 2009…