Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( τα πρόσωπα και η πολιτική :: 4/2/2006 13:52:04) 

Πολλά θα μάθουμε όταν η όποια έρευνα (αστυνομική, εισαγγελική, δημοσιογραφική ή άλλη) θα καταδείξει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Τα πρόσωπα και η πολιτική

Ποτέ η τεχνολογία δεν προηγήθηκε της παρανομίας. Ούτε οι νόμοι. Αυτοί φτιάχνονται, για να καλύψουν παρανομίες που είναι ήδη γνωστές. Μαντική δεν χωρά, ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση. Θα θεωρούσαμε, λοιπόν, εύλογο κάτι τέτοιο να συμβεί σε κάποια στιγμή. Εκτός κι αν ανάμεσα στα θύματα περιλαμβανόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μαζί με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη με την αποκάλυψη των υποκλοπών στο σύστημα κινητής τηλεφωνίας γνωστής εταιρείας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την περίεργη αυτή υπόθεση είναι πολλά. Αυξήθηκαν δε μετά τη συνέντευξη Τύπου του τριμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, το οποίο στην προσπάθειά του να δώσει εξηγήσεις και να μειώσει τις πολιτικές παρενέργειες πέτυχε το αντίθετο, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινή γνώμη: δημιούργησε πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά, αύξησε την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και μείωσε την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, δεν πρόκειται να "πέσει" σύντομα, καθώς πολλά θα μάθουμε και την επόμενη μέρα: τότε που η όποια έρευνα (αστυνομική, εισαγγελική, δημοσιογραφική ή άλλη) θα καταδείξει ποιοι και γιατί παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.

Μετά απ' όλα αυτά, το ερώτημα "ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο", που έθεσε πριν από 40 χρόνια ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, επανήλθε δραματικά στο προσκήνιο. Επιπλέον, η αποκάλυψη των υποκλοπών συσσώρευσε όχι απλώς ακόμη περισσότερα προβλήματα στην πλάτη της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά το σκάνδαλο εκείνο που θα σημαδέψει -εκτός… απροόπτου- την πρώτη τετραετία της (τουλάχιστον). Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στις επόμενες ημέρες (οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν συγκεχυμένες) να γίνει τελικά πραγματικότητα ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός, παρά τη σταθερή επιθυμία του πρωθυπουργού να μη συναρτηθεί με τις εξελίξεις, ώστε να μη θεωρηθεί εξαναγκαστικός.

Το ελληνικό "γουοτεργκέιτ" πάντως απέδειξε αυτό που σημειώναμε μόλις την προηγούμενη Κυριακή: ότι το κεντρικό ζητούμενο του ανασχηματισμού δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η άσκηση πολιτικής, το πως δηλαδή θα αντιμετωπίσουμε τα καινοφανή προβλήματα της δημοκρατίας μας.