Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( σύνεση και προβλεπτικότητα για την ασφάλεια :: 9/2/2006 19:16:12) 

Σύνεση και προβλεπτικότητα για την ασφάλεια

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ

Το σοβαρό θέμα που προέκυψε με τις υποκλοπές κινητών τηλεφώνων υψηλών κυβερνητικών στελεχών και ορισμένων άλλων προσώπων προδίδει κάτι σημαντικό.

Τις αναδυόμενες αντιφάσεις και κινδύνους του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται για την ατομική και κοινωνική μας ζωή από τις νέες τεχνολογίες και τις δραματικές αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση και η δράση, στο ενδοκρατικό και διεθνές πεδίο, νέων ισχυρών παραγόντων, που ανταγωνίζονται τις κρατικές εξουσίες και υπονομεύουν τα ατομικά μας δικαιώματα. Οι ποικίλες διευκολύνσεις που παρέχουν σε όλους μας η κινητή τηλεφωνία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και η δορυφορική τεχνολογία εμπεριέχουν δύο σοβαρότατους κινδύνους: πρώτον την προσωπική μας εξάρτηση ή και καθυπόταξη από αυτά τα μέσα και, δεύτερον, τη διακινδύνευση, περιορισμό ή και πλήρη απώλεια της προσωπικής σφαίρας ελεύθερης, απόρρητης και αυτόνομης δράσης και επικοινωνίας του καθενός μας, δηλαδή των θεμελιωδέστερων δικαιωμάτων μας.

Η ορθολογική και λελογισμένη χρήση της τεχνολογίας, με κριτήριο το μέτρο, το αναγκαίο και το επιβαλλόμενο από λειτουργικές απαιτήσεις, μπορεί να διευκολύνει τη ζωή μας και να πολλαπλασιάσει τις ικανότητες και δραστηριότητές μας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να συνοδευτεί από τις αρνητικές συνέπειες και παρενέργειες που προκαλεί η κατάχρησή τους.

Είναι λοιπόν κατάχρηση η άκριτη, η μη απαραίτητη και η υπερβολική χρησιμοποίηση των κινητών τηλεφώνων. Όταν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σταθερή, ενσύρματη τηλεφωνία, γιατί να καταφύγουμε στην κινητή που, λόγω της ασύρματης αναμετάδοσης μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, είναι αφενός μη ασφαλής και αφετέρου επιβλαβής (κυρίως στη μεγάλη χρήση της) για την υγεία του χρήστη; Μολονότι και στη σταθερή τηλεφωνία ελλοχεύει ο κίνδυνος υποκλοπών, εκεί η διασφάλιση ή ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα, ενώ δεν υπάρχει βλάβη στην υγεία μας.

Εξάλλου, ευαίσθητες και διαβαθμισμένες πληροφορίες και άλλες μορφές επικοινωνίας δεν είναι ανάγκη να διέρχονται από την κινητή τηλεφωνία, ίσως ούτε καν να διαβιβάζονται διά σταθερού τηλεφώνου ή υπολογιστή. Κάθε είδος επικοινωνίας έχει τη λειτουργικότητά του. Έτσι, όταν το κινητό τηλέφωνο γίνεται μέσον κουτσομπολιού και μη αναγκαίων κλήσεων, τότε υπερβαίνει τη λειτουργικότητά του. Όταν στον υπολογιστή μας αποθηκεύουμε ή μέσω αυτού διακινούμε απόρρητες πληροφορίες, χωρίς να είμαστε βέβαιοι για τη στεγανότητά του, τότε εκτιθέμεθα σε ποικίλους κινδύνους. Συχνά, λοιπόν, η προσωπική συνάντηση και συζήτηση ή τα παραδοσιακά έντυπα μέσα (συνοδευόμενα και πάλι από προϋποθέσεις ασφαλείας) διασφαλίζουν τον απόρρητο και προσωπικό χαρακτήρα των επικοινωνιών ή των διαβαθμισμένων πληροφοριών μας. Τα πλεονεκτήματα της ταχύτητας και της ευελιξίας που παρέχει η νέα τεχνολογία μπορούν να αξιοποιούνται εκεί όπου είναι αναγκαία και, κυρίως, εκεί όπου απαιτείται πρακτικότητα και δεν προέχει η ασφάλεια.

Δυστυχώς, η φρενίτιδα της σύγχρονης ζωής, η βεβαρημένη με υπερβολικές μέριμνες και υποχρεώσεις καθημερινότητάς μας, η πίεση που νιώθουμε (κάποτε αυτοεπιβαλλόμενη) να τα προλάβουμε όλα οδηγούν στην εύκολη λύση της χρήσης του ευκολότερου μέσου, άσχετα από τις επιταγές της ασφάλειας ή άλλης δεοντολογίας. Ο μαξιμαλισμός, όμως, και η άκριτη υπερφόρτωσή μας με φροντίδες συχνά μας οδηγούν σε αδιέξοδα και συνεπάγονται κινδύνους για την υγεία την ψυχολογική ισορροπία και την ποιότητα της ζωής μας.

Όταν η εμπειρία μάς οδηγήσει σε λογικές και ασφαλείς χρήσεις της νέας τεχνολογίας και όταν τα σαφή πλεονεκτήματά της θα συμπληρωθούν από τις απαραίτητες διασφαλίσεις, αλλά, κυρίως, όταν επιτύχουμε την ισορροπημένη και λειτουργική ένταξή τους στη ζωή μας, τότε πράγματι θα γίνουν χρήσιμοι υπηρέτες μας. Απαιτείται, λοιπόν, και στον τομέα αυτό, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών και χρήση της κοινής λογικής.