Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( σιωπηρές αλλαγές :: 14/1/2006 12:57:35) 

ΣΤΗΛΗ: ΣΤΗ ΓΚΡΙΖΑ ΖΩΝΗ

Σιωπηρές αλλαγές

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ Γράφει ο ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ

Ο αριθμός των 76 δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ από τότε που άρχισε ο πόλεμος αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνες αλλαγές έχουν ανεπαίσθητα συντελεσθεί στην οικουμένη. Τα θύματα δημοσιογράφοι στα τρία χρόνια του πολέμου στο Ιράκ έχουν ξεπεράσει το σύνολο των απωλειών που θρήνησε η δημοσιογραφική οικογένεια στη δεκαετία του πολέμου στο Βιετνάμ, μας λέει η ετήσια έκθεσης της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα". Η έκρηξη αυτή της βαρβαρότητας υπογράμμισε τις συνέπειες της απομάκρυνσής μας από την έννοια των κανόνων που έπρεπε να διέπουν τη διεξαγωγή του πολέμου.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι η μόνη "παράπλευρη απώλεια". Προηγήθηκαν σημαντικά κεφάλαια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως η απαγόρευση των βασανιστηρίων, κατάκτηση μεγάλων προσπαθειών αιώνων. Προηγήθηκε ο σεβασμός των αμάχων, κατάκτηση πολλών μεγάλων πολιτισμών που άνθησαν πριν από την εμφάνιση του κυρίου Ράμσφελντ και της συντροφιάς του. Ο μεγάλος αριθμός των δημοσιογράφων θυμάτων απαιτεί ωστόσο μια περισσότερο διεισδυτική διερεύνηση των αριθμών. Δεν πρέπει να περιορισθούμε στη γενικόλογη καταδίκη της βάρβαρης βίας και στην ανθρωπιστική αποστροφή που προαγγέλλουν οι εκατόμβες. Πρέπει να δούμε ότι οι πολιτικές επιλογές του αμερικανικού στρατού συνδέονται με τις εκατόμβες των δημοσιογράφων και αποκαλύπτουν μία ακόμα πιο επικίνδυνη παράπλευρη απώλεια του πολέμου.

Η επιλογή είναι απόρροια των συμπερασμάτων που έχουν βγάλει ορισμένοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου για τον πόλεμο στο Βιετνάμ και η πεποίθηση τους πως οι δημοσιογράφοι, ο Τύπος, ο αμερικανικός Τύπος, ήταν υπεύθυνος για την ήττα.

Αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης είναι ότι κανείς μας δεν έχει δει μέχρι σήμερα την εικόνα ενός (αριθμός 1) αμερικανικού φέρετρου να επαναπατρίζεται από το θέατρο των επιχειρήσεων στο Ιράκ. Η μυστικότητα αυτών των εικόνων προστατεύεται πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι σημαντικά προσωπικά δεδομένα των ζώντων Αμερικανών πολιτών. Προστατεύεται πολύ αποτελεσματικότερα από τις εικόνες των φυλακισμένων του Αμπού Γκράιμπ που διερευνά στο Διαδίκτυο.

Τα μέτρα του Πενταγώνου για την προστασία από τη δημοσιότητα και τον Τύπο δεν περιορίζονται στην απαγόρευση των εικόνων των φέρετρων. Νέες μεθοδεύσεις της παρουσίας των δημοσιογράφων στα θέατρα των επιχειρήσεων έχουν δραστικά περιορίσει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και την ικανότητά τους να σχηματίζουν μόνοι τους εικόνα των τεκταινόμενων. Οι "εμφυτευμένοι" (embedded) δημοσιογράφοι είναι απολύτως εξαρτημένοι από το περιβάλλον στο οποίο έχουν εμφυτευτεί.

Όπως αποδεικνύουν οι μακάβριες στατιστικές, που κάνουν το Ιράκ κρανίου τόπο και για τους δημοσιογράφους, οι νέες μεθοδεύσεις σκοτώνουν. Σκοτώνουν περισσότερο από τους πιο αιμοσταγείς πολέμους. Η εκατόμβη του Ιράκ είναι απόρροια της εχθρότητας προς τους φορείς της δημοσιότητας. Είναι τραγικό να βλέπουμε τις ΗΠΑ, τον ισχυρότερο υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη ιστορία, στους καταλόγους των συστηματικών παραβατών να συγχρονίζεται με σοβιετικού τύπου καθεστώτα. Γιατί, ας μην αυταπατόμαστε, η δίωξη των δημοσιογράφων συναρτάται ευθέως με την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι από τους πιο ασφαλείς δείκτες για το τι πραγματικά συμβαίνει μια εποχή. Άλλωστε τα σοβιετικού τύπου καθεστώτα που συνοδεύουν πλέον τις ΗΠΑ στους πίνακες των παραβατών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διωκτών των δημοσιογράφων υπάρχουν μόνο χάρη στην προστασία των ΗΠΑ. Χάρη στις γεωπολιτικές ανάγκες που επιβάλλει ο πόλεμος στο Ιράκ.