Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Γνώμη (άρθρο σχολιασμού)

( η προοπτική ανάπλασης της δεθ απαιτεί ευρεία συναίνεση :: 13/1/2006 20:38:44) 

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η προοπτική ανάπλασης της ΔΕΘ απαιτεί ευρεία συναίνεση

Πριν από ένα μήνα είχα ταχθεί θετικά σε ένα σχεδιασμό που θα βασιζόταν στην τόνωση της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας με επίκεντρο το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως προσδιορίζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Μέσα στην εβδομάδα παρουσιάστηκε το σχέδιο ανάπλασης, γεγονός που εξέγειρε έντονες αντιδράσεις, εμπλέκοντας επιχειρηματικά, εμπορικά και πολιτικά επιχειρήματα υπέρ και κατά της πρότασης. Για άλλη μια φορά αυτοπαγιδευόμαστε σε σχέδια προοπτικής της πόλης. Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της πόλης για το μέλλον και την πορεία της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και λίγα χρόνια η εμπορική δράση του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται στις παρυφές της πόλης, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ανεπάρκεια χώρων εμπορικής εκμετάλλευσης, όσο και στη μετοίκηση σημαντικού αριθμού ανθρώπων στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης. Τα προάστια της πόλης, δίχως σοβαρή υποδομή στις μεταφορές ή στην παροχή υπηρεσιών, προσέλκυσαν κατοίκους που επιθυμούσαν αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Διεκδίκησαν δηλαδή χώρους πρασίνου, ημιαστικό περιβάλλον οικοδόμησης, χώρους στάθμευσης και άλλα ποιοτικά στοιχεία διαβίωσης. Το γεγονός αυτό δρομολόγησε την ανάπτυξη των υπερβολικά μεγάλων εμπορικών κέντρων κυρίως στα ανατολικά της πόλης. Ένα δεύτερο γεγονός υπήρξε η αδυναμία επίλυσης της απρόσκοπτης πρόσβασης στο ιστορικό κέντρο, με τα παραδοσιακά μέσα μαζικής μεταφοράς, με δημιουργία χώρων στάθμευσης και με υιοθέτηση νέων ευέλικτων μέσων πρόσβασης στις παρυφές του ιστορικού κέντρου. Συνάμα, η ανυπαρξία χώρων εμπορικής εκμετάλλευσης στο κέντρο, η υπέρογκη αύξηση των ενοικίων και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση ενός κύκλου οικονομικών εργασιών με κέντρο αναφοράς τις κεντρικές οδούς της πόλης.

Ποιος είναι ικανοποιημένος από την παραγκούπολη των κτιρίων της ΔΕΘ που ερειπωμένα βρίσκονται εκτός πνεύματος ανάπτυξης; Ένας σύγχρονος σχεδιασμός απαιτείται για τη λειτουργική αξιοποίηση των κτιρίων και την επανασύνδεση της ΔΕΘ με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης.

Εξίσου σημαντικό είναι να αντιληφθούμε άπαντες πως υπάρχουν πλέον δύο σχέδια ανάπλασης, πιθανόν με λάθη και αστοχίες, ωστόσο αποτελούν μια βάση συζήτησης, μια αρχή. Οποιαδήποτε μηδενιστική άποψη δεν προσφέρει στη βελτίωση, αλλά υπονομεύει την ευκαιρία ανάδειξης της πόλης. Με σκοπιμότητες και ακυρώσεις χάθηκαν στο παρελθόν ευκαιρίες για την πόλη. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε πάλι; Ένας διάλογος ευρείας σύνθεσης πρέπει να ξεκινήσει με αφορμή ή με βάση αυτά τα σχέδια/προτάσεις, με στόχο την επιλογή της καλύτερης πρότασης, της πλέον υποσχόμενης την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η Θεσσαλονίκη δεν έχει την πολυτέλεια να διασπάται κάθε φορά σε απόψεις και προτάσεις, όταν πρόκειται για την ανάπτυξή της. Είναι θεμιτές οι διαφωνίες όταν αποβλέπουν στη συμπλήρωση και στη βελτίωση μιας πρότασης, όχι όμως και η διαφωνία για τη διαφωνία. Το αξιοσημείωτο τοπικό χαρακτηριστικό της εξαρχής διαφωνίας, πριν ακόμη εξασφαλιστούν οι πόροι και δρομολογηθεί η κατασκευή, καταδεικνύει με το σαφέστερο τρόπο την ευθύνη όλων των τοπικών φορέων στην καθήλωση της πόλης στα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Η εξεύρεση βιώσιμης λύσης απαιτεί συναίνεση, ευρεία κοινωνική διαβούλευση και κυρίως επίδειξη ωριμότητας.

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ