Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Άρθρα :: Σχόλιο

( κράτος και διαχείριση κρίσεων :: 7/1/2006 13:12:37) 

ΣΤΗΛΗ: ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Κράτος και διαχείριση κρίσεων

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ

Η διακυβέρνηση μιας χώρας κρίνεται από δύο βασικά πράγματα. Το πρώτο είναι η δυνατότητα να δημιουργεί στους πολίτες της όραμα και στόχους. Στην ξύλινη γλώσσα μεταφράζεται ως "παραγωγή πολιτικής". Το δεύτερο είναι η δυνατότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και επ' ωφελεία του συνόλου κάθε λογής κρίσεις. Εδώ δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση. Κρίση είναι οποιαδήποτε μικρό ή μεγάλο συμβάν που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του συνόλου των πολιτών που συνθέτουν την κρατική οντότητα.

Αυτοί λοιπόν οι δύσμοιροι πολίτες, που υποχρεώνονται αγόγγυστα να πληρώνουν φόρους, να αποδέχονται ταυτόχρονα την έντονη και ενίοτε σκληρή παρουσία του κράτους, διεκδικούν ως έλασσον τουλάχιστον τίμημα αυτό το κράτος να είναι αποτελεσματικό. Να προστατεύει τους πολίτες του και τα πολυτιμότερα αγαθά του, που είναι η ζωή και τα ατομικά του δικαιώματα.

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι στον τομέα αυτό παίρνει βαθμό πολύ κάτω από τη βάση. Δεν αναφέρομαι σε παλαιότερα συμβάντα, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι η κυβερνητική αλλαγή επιβάλλει μια περίοδο χάριτος, αλλά δύο χρόνια μετά η αντιμετώπιση του Ρώσου εγκληματία δείχνει ότι το κράτος δεν λειτουργεί με ευρωπαϊκά στάνταρτ, αλλά καθίσταται πολλές φορές επικίνδυνο για τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να κυβερνήσει και να ελέγξει το σκληρότερο πυρήνα της κρατικής εξουσίας και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν αντί τής με παρρησία αυτοκριτικής, όπως θα ανέμενε κανείς, επιχειρείται συγκάλυψη και πολλές φορές ισοσκέλιση με αντίστοιχες ενδεχομένως περιπτώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε ποια ευνομούμενη πολιτεία θα υπήρχε απαγωγή και ανάκριση μετά των λοιπών συμπεριφορών 25 κατοίκων της και ο αρμόδιος υπουργός θα το διέψευδε μετά βδελυγμίας μέχρι η δικαστική εξουσία να αποδείξει του λόγου το αληθές; Σε ποια δημοκρατική χώρα ξένοι πράκτορες αλωνίζουν δίχως την έγκριση (γιατί δεν μπορώ να φανταστώ πως δεν υπήρχε γνώση της νόμιμης κυβέρνησης); Σε ποια χώρα η επαλήθευση ενός συμβάντος πραγματώνεται εξαιτίας σχετικής επιβεβαίωσης διεθνούς δημοσιεύματος;

Εάν στην αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων η κυβέρνηση είναι αδύναμη να προστατεύσει τους πολίτες της, τότε ίσως είναι ευκαιρία στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλεφθεί η ίδρυση ενός ανώτατου οργάνου, που θα απαρτίζεται από ένα σύνολο προσώπων και θεσμικής εκπροσώπησης, με μόνο αντικείμενο την προστασία και την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Ίσως η επερχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος να είχε περισσότερο νόημα αν συμπεριλάμβανε και την ίδρυση ενός νέου οργάνου προστασίας των αυτονόητων δικαιωμάτων μας. Εκτός και αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί επικοινωνιακό τέχνασμα.